USR a decis să-i adreseze o scrisoare „oficială” președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a semnala ceea ce formațiunea politică condusă de Cătălin Drulă consideră că ar fi „acțiuni îngrijorătoare și nejustificate” ale unui procuror, respectiv ale procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), de a pune sub acuzare foști miniștri pentru participarea României la achiziția de vaccinuri anti-COVID-19, „în ciuda lipsei unor dovezi sau suspiciuni rezonabile de corupție”.
USR precizează că îi aduce la cunoștință Ursulei von der Leyen încălcarea separației puterilor în stat și subminarea democrației și a coeziunii europene.
Fragmente din scrisoare:
„Începerea procedurii penale de către DNA împotriva fostului prim-ministru Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, reprezintă, de fapt, o incriminare a mecanismului european comun de achiziție a vaccinurilor COVID-19. De aceea, dorim să vă atragem atenția asupra acestui caz care are implicații profunde nu doar la nivel național, ci și european.
Singura acuzație a procurorului împotriva domnului Voiculescu, și a altor doi oficiali guvernamentali, este că nu au folosit clauza de a opta pentru neparticipare în acordul preliminar de achiziție al UE.
Și mai revoltător este faptul că procurorul DNA acuză în mod oficial un presupus prejudiciu la bugetul de stat de 1 miliard de euro. Aceasta este exact cifra care a fost promovată de Partidul Social-Democrat (PSD), aflat la guvernare, și de partidul extremist AUR, în ultimii doi ani, în declarații politice extrem de manipulatoare, care au atacat felul în care UE a abordat criza pandemică.
De fapt, România a plătit în total mai puțin de jumătate de miliard de euro pentru toate dozele de vaccin primite, din care majoritatea au fost administrate populației sau revândute. Ignorarea flagrantă a unor adevăruri factuale simple într-un document oficial al procurorului DNA, vine în sprijinul poziției noastre că acest caz poate fi considerat un malpraxis judiciar.
În fapt, procurorul acuză guvernul pentru decizia de oportunitate de a de a participa la mecanismul comun al Uniunii Europene de achiziție a vaccinurilor împotriva COVID-19. Această acuzație constituie o încălcare gravă a principiului separării puterilor.
Cazul lui Vlad Voiculescu este relevant și în contextul în care asistăm la o deteriorare accelerată a democrației în România. Vlad Voiculescu este unul dintre principalii candidați ai partidului Uniunea Salvați România (USR) la alegerile pentru Parlamentul European. În timpul participării noastre la fosta coaliție de guvernare, am avut neînțelegeri privind coordonarea campaniei de vaccinare de către Președinție și structurile militarizate (Armata, serviciile de informații), toate controlate de Partidul Național Liberal (PNL). Aceste instituții au luat deciziile, reușind să marginalizeze Ministerul Sănătății, condus în momentul respectiv de USR.
Cu toate acestea, cei care au luat deciziile privind vaccinarea, dar sunt încă la putere, au fost ocoliți de această așa-zisă anchetă. Această situație ilustrează încă un caz de justiție selectivă împotriva unui vector de imagine USR și ne amintește de hărțuirea precedentă, sub forma unor acuzații nefondate vehiculate timp de patru ani împotriva lui Dan Barna, candidatul de pe locul 1 al USR la Parlamentul European.”
„Am trimis o scrisoare oficială președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care aduc la cunoștință acțiunile unui procuror DNA din ultima perioadă, care încalcă principiile statului de drept.
Este inacceptabil ca un procuror DNA să se substituie puterii executive și să criminalizeze decizii de oportunitate luate în situații de criză, cum a fost pandemia de COVID-19.
Acest dosar nu afectează doar România, ci întreaga Uniune Europeană. Pune sub semnul întrebării un principiu de solidaritate și de acțiune comună al UE.
Continuăm lupta pentru o Românie mai dreaptă. Astfel de cazuri de malpraxis judiciar subminează progresul realizat de România odată cu aderarea la UE.
Susțin fără rezerve statul de drept și justiția independentă, tocmai de aceea astfel de cazuri de acțiuni selective nu trebuie să se întâmple împotriva nimănui în România”, a explicat Cătălin Drulă, pe pagina sa oficială de Facebook, într-o postare sposorizată de formațiunea sa politică.