Polonia avertizează Europa să se pregătească pentru "schimbarea" relațiilor cu SUA, indiferent de cine va fi viitorul președinte. Într-o serie de declarații făcute astăzi pentru Politico, ministrul polonez de Externe, Radosław Sikorski, a transmis că Europa "nu are altă opțiune" decât de a se pregăti pentru o schimbare, iar astfel trebuie să investească mai mult în domeniul apărării.
Ministrul polonez a continuat spunând că Statele Unite vor rămâne un "partener strategic" pentru Uniunea Europeană, indiferent de cine câștigă cursa prezidențială din acest an, dar țările europene "nu au altă opțiune" decât cea de a-și asuma într-o proporție mai mare responsabilitatea pentru apărarea lor colectivă, având în vedere că Washingtonul va continua "să urmărească îndeaproape Asia".
"Este datoria noastră să le explicăm partenerilor noștri din SUA că atât timp cât simțim amenințarea Rusiei, nu ne vom putea angaja pe deplin acolo", a mai zis Sikorski, referindu-se la Asia, unde țările europene au mult mai puține forțe desfășurate decât Statele Unite.
Sikorski a mai precizat că liderii europeni trebuie să spulbere narațiunea falsă potrivit căreia sprijinirea Ucrainei împotriva agresiunii ruse și asigurarea apărării NATO sunt împovărătoare pentru SUA.
Comentariile lui Sikorski - care au fost făcute după ce președintele american Joe Biden a anunțat că se retrage din cursa prezidențială pentru obținerea celui de-al doilea mandat - subliniază îngrijorarea tot mai mare din rândul aliaților europeni ai Washingtonului, potrivit căreia SUA ar putea reduce semnificativ investiția în NATO, mai ales dacă fostul președinte Donald Trump și partenerul său izolaționist, JD Vance, câștigă alegerile din noiembrie.
În timp ce Europa, per ansamblu, este mai tensionată în legătură cu potențiala revenire a republicanului Trump la Casa Albă decât în cazul victoriei unui candidat democrat, diplomații din mai multe țări ale UE susțin că pivotul către Asia reprezintă o tendință mai profundă în politica externă a SUA și a continuat atât sub președinții democrați, cât și sub cei republicani.
Pe lângă comentariile făcute pentru Politico, cabinetul ministrului Sikorski a pregătit un document de 5 pagini în care face un bilanț al relației transatlantice și pe care l-a prezentat altor miniștri de Externe din UE în timpul unei reuniuni desfășurate luni la Bruxelles.
Documentul îi îndeamnă pe liderii UE, respectiv ai statelor membre, atât să-și adapteze rapid comportamentul la schimbarea viitoare a politicii de la Washington, cât și să lucreze colectiv pentru a risipi percepțiile negative referitoare la relația transatlantică, care s-au instalat mai ales în tabăra republicană.
Printre alte probleme, liderii și oficialii UE trebuie să abordeze percepțiile – corecte sau incorecte – potrivit cărora partenerii europeni ai americanilor profită de SUA în domeniul comerțului. În timp ce Uniunea Europeană rămâne principalul partener comercial global al Statelor Unite, un deficit tot mai mare în comerțul cu mărfuri dintre SUA și Europa alimentează această narațiune.
Elitele de pe ambele maluri ale Atlanticului trebuie să "învețe cum să vorbească" cu publicul despre motivul pentru care relația dintre UE și SUA este reciproc avantajoasă atât în termeni economici, cât și strategici, se subliniază în document.
Un alt aspect pe care pune accent documentul vizează dezinformarea și propaganda rusă, care se intensifică înaintea alegerilor din noiembrie din SUA și care urmărește să submineze sprijinul americanilor pentru forțele ucrainene.
"Dacă Moscova poate încuraja tendințele izolaționiste în rândul americanilor, respectiv îi poate convinge că Statele Unite nu au interese reale pentru care merită să lupte în Europa și îi poate motiva să se opună asistenței militare pentru Ucraina", "atunci Kremlinul ar putea câștiga nu numai un război armat în Ucraina, ci unul hibrid în tot Occidentul", avertizează Varșovia.
Subliniind diferențele de percepție privind Rusia dintre americanii mai tineri și cei mai în vârstă, documentul îndeamnă, de asemenea, factorii de decizie să-și ajusteze argumentele pentru un public mai tânăr care nu este familiarizat cu Uniunea Sovietică.
În cele din urmă, documentul polonez îndeamnă instituțiile UE și delegații lor din Statele Unite să intensifice "comunicarea strategică" care vizează factorii de decizie de la Washington, iar astfel să dezvolte ideea că SUA beneficiază de pe urma alianței cu țările europene.