Referat DNA. Cele mai grave acuzații ale procurorilor sunt la adresa lui Vlad Voiculescu: două infracțiuni de abuz în serviciu și una de complicitate la abuz în serviciu. În dosar apar, pe lângă Voiculescu, Cîțu și Mihăilă, alte două nume grele


Referat DNA. Cele mai grave acuzații ale procurorilor sunt la adresa lui Vlad Voiculescu: două infracțiuni de abuz în serviciu și una de complicitate la abuz în serviciu. În dosar apar, pe lângă Voiculescu, Cîțu și Mihăilă, alte două nume grele

G4Media.ro a publicat fragmente din referatul întocmit de DNA în dosarul vaccinurilor inutile, în care sunt vizați fostul premier Florin Cîțu și foștii miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, din care mai rezultă că și Andrei Baciu, fost secretar de stat în ministerul Sănătății, actual președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, este suspect de fapte ilegale asemănătoare.

Totodată, procurorii indică în referat și numele lui Nelu Tătaru, ministrul Sănătății în guvernul Ludovic Orban, care și el ar fi cumpărat vaccinuri în surplus. Totuși, în cazul lui Tătaru procurorii nu au indicat comiterea vreunei fapte penale, arătând că ”la acel moment exista un anumit grad de incertitudine cu privire la posibilitatea ca toate vaccinurile din portofoliu să fie autorizate”.

CITEȘTE ȘI: Dosarul vaccinurilor inutile. Toți suspecții se declară nevinovați / Opinia publică se întreabă unde sunt totuși și alte nume „sonore” din pandemie: Iohannis, Gheorghiță, Andrei Baciu, Nicolae Ciucă etc

Dosarul DNA are 27 de volume și, în esență, indică faptul că au fost cumpărate doze de vaccin în cantități uriașe care fără o documentație legală care să ateste necesitatea, în total în jur de 90,3 milioane de doze, la o populație eligibilă pentru vaccinare de 10,7 milioane. Prejudiciul calculat de procurori în acest dosar este de un miliard de euro.

Vlad Voiculescu este suspect de comiterea a două infracțiuni de abuz în serviciu, plus una de complicitate la abuz în serviciu, Ioana Mihăilă de comiterea unei infracțiuni de abuz în serviciu, iar Florin Cîțu de două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu. 

Potrivit rezumatului publicat de g4media.ro, la data de 15.09.2021, la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, a fost înregistrat sub nr.243/P/2021, procesul-verbal de sesizare din oficiu, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. și ped. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 C.pen. rap. la art. 309 C.pen.

În concret, toate vaccinurile acceptate de către Voiculescu Vlad Vasile începând cu luna februarie 2021, respectiv 14.445.798 doze (contract Pfizer 2021-8.055.394 doze inițiale, contract Moderna nou – 6.390.404 doze), de către Baciu Romică Andrei, respectiv 4.260.269 doze opționale acceptate în aprilie 2021 când deja era autorizat și vaccinul Janssen) și Mihăilă Ioana, respectiv 34.099.623 doze (contract Pfizer nou-34.099.623 doze), au fost în surplus, în condițiile în care România acceptase deja până la acel moment 37.588.366 doze, din care 33.328.096 doze de către Tătaru Nelu și 4.260.270 dozele opționale Pfizer acceptate de către ministrul sănătății Voiculescu Vlad Vasile în decembrie 2020.

Având în vedere că la data de 29 ianuarie 2021 se cunoștea faptul că erau autorizate vaccinurile Pfizer, Moderna și AstraZeneca, iar vaccinurile acceptate anterior de Tătaru Nelu – 33.328.096 doze (din care 8.520.538 doze vaccin Janssen), respectiv Voiculescu Vlad Vasile – 4.260.270 doze opționale Pfizer, erau suficiente nu doar pentru vaccinarea a 10,7 milioane persoane, ci chiar 23 milioane persoane, rezultă că toate vaccinurile achiziționate după data de 29 ianuarie 2021 au fost în surplus.

În legătură cu achiziționarea a 6.390.404 doze vaccin Moderna, la care se face referire în memorandumul întocmit și susținut de ministrul Voiculescu Vlad Vasile, a existat o amplă corespondență între Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor. De altfel, chiar Ministerul Finanțelor sesizează achiziția unui număr mult mai mare de doze de vaccin decât ar fi fost necesar.

Mai multe detalii AICI.

Mediafax.ro scrie că procurorii DNA amintesc în speţă şi despre o multitudine de adrese şi corespondenţe între ministerul de Finanţe de la acea vreme şi ministerul Sănătăţii – multe în contradictoriu – legate de cumpărarea excesivă de vaccin pentru România.

Una dintre adresele menţionate este din 15 aprilie 2021 iar prin aceasta MF restituie chiar unul dintre memorandumuri – în formă neavizată, cu o serie de considerente. Cearta între instituţii pe cumpărarea de vaccin ar fi continuat şi în mai 2021.

Într-o adresă din 12 mai 2021, Ministerul de Finanţe spune următoarele: „Totodată, din datele prezentate rezultă că au fost contractate 65,83 milioane doze de vaccin şi urmează a se contracta 42,09 milioane doze (Pfizer, Novavax şi CureVac), rezultând pentru România un număr total de doze de vaccin de 107,92 milioane. Acest număr total corespunde unui raport de 5,7 doze/1 persoană eligibilă, în condiţiile extinderii vaccinării la populaţia peste 2 ani (cca. 18,9 milioane persoane)”. Mai multe informații AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.