Istoricul și arheologul Gheorghe Petrov anunță că a identificat locul în care se află groapa comună în care au fost aruncate trupurile sparte de gloanțe ale partizanilor anticomuniști Spiru Blănaru, Petru Domășneanu, Petru Pușchiță, Romulus Marițescu și Ion Tănase, executați la zid, în fatidica dimineață de 16 iulie 1949, în Pădurea Verde de lângă Timișoara


Istoricul și arheologul Gheorghe Petrov anunță că a identificat locul în care se află groapa comună în care au fost aruncate trupurile sparte de gloanțe ale partizanilor anticomuniști Spiru Blănaru, Petru Domășneanu, Petru Pușchiță, Romulus Marițescu și Ion Tănase, executați la zid, în fatidica dimineață de 16 iulie 1949, în Pădurea Verde de lângă Timișoara

Într-o postare pe Facebook, istoricul și arheologul Gheorghe Petrov anunță că a identificat groapa comună în care au fost aruncate trupurile neînsuflețite ale partizanilor anticomuniști Spiru Blănaru, Petru Domășneanu, Petru Pușchiță zis ”Mutașcu”, Romulus Marițescu zis ”Fiert” și Ion Tănase, după execuția din fatidica dimineață de 16 iulie 1949. Deocamdată e nevoie de îngăduință și răbdare, precizează istoricul, care punctează că, momentan, există o serie de obstacole în calea dezhumării acestor martiri anticomuniști. 

Podul.ro vă prezintă clarificările lui Gheorghe Petrov: 

”În urmă cu 75 de ani, în dimineața zilei de 16 iulie 1949, ca urmare a condamnării la pedeapsa capitală prin Sentința nr. 1091 din 21 iunie 1949, pronunțată de Tribunalul Militar Timișoara și citită în ședință publică la 25 iunie, a fost executat, prin împușcare, eroul Spiru Blănaru (n.1919), liderul unui important grup de partizani anticomuniști din Munții Banatului. Împreună cu el au mai fost executați alți patru camarazi, aceștia fiind Petru Domășneanu (n. 1902), Petru Pușchiță zis Mutașcu (n.1910), Romulus Marițescu zis Fert (n.1923) și Ion Tănase (n.1913). 

Execuția s-a desfășurat la Timișoara, în poligonul de tragere de la Pădurea Verde. Trupurile victimelor au fost îngropate pe ascuns într-o groapă comună, într-un loc care pentru multă vreme a rămas necunoscut. În literatura de specialitate, toți autorii au susținut că mormântul se află undeva în cuprinsul acelei păduri unde a avut loc execuția. În cursul anilor 2014 și 2016-2018 am efectuat mai multe investigații de teren, străbătând orașele și satele din zona Banatului unde, pentru a obține informații despre acest caz dar și despre altele, am cunoscut și audiat mai multe persoane în vârstă, inclusiv foști angajați ai Ministerului de Interne, care au lucrat în Securitate și Miliție. 

CITEȘTE și EXCLUSIV. Cu moartea pre moarte călcând. Luptele și jertfele partizanilor din gruparea Spiru Blănaru-Petru Domășneanu. Istorii necunoscute din Banatul montan / ”Trageți, măi băieți și omorâți-mă odată, foc!”

Ca urmare a acestui efort am putut afla cu precizie locul unde trupurile acestor oameni au fost aruncate, de-a valma, unele peste altele, într-o groapă comună, fiind manipulate de militari de la Securitate. Locul se află în Timișoara, dar nicidecum la Pădurea Verde. Un caz care, pentru a fi rezolvat în sensul deshumării și recuperării rămășițelor pământești ale acestor victime, așteaptă doar intervenția unor arheologi dedicați, implicarea și sprijinul autorităților competente ale statului, precum și trecerea peste voința acelor potrivnici care până astăzi se opun unor astfel de fapte creștinești, ca aceste morminte ascunse să fie descoperite și recuperate. Deocamdată îngăduință și răbdare pentru că la toate le va sosi vremea”.

(Foto deschidere: Portretul partizanului martir Spiru Blănaru, prezentat de fiul acestuia, Corneliu Horescu Blănaru, victimă a deportărilor. Portretul a fost pictat după o fotografie / foto: arhiva Podul.ro)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.