SUA și Canada au interceptat patru aeronave de război rusești și chinezești în apropierea Alaskăi, înainte de discursul lui Joe Biden


SUA și Canada au interceptat patru aeronave de război rusești și chinezești în apropierea Alaskăi, înainte de discursul lui Joe Biden

Statele Unite și Canada au ridicat de la sol avioane de vânătoare după ce două avioane militare rusești și două chineze au fost depistate în spațiul aerian internațional din apropierea Alaskăi, a anunțat Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospațială (North American Aerospace Defense Command - NORAD) într-un comunicat postat pe X (fostul Twitter).

Fox News a transmis că interceptarea s-a produs chiar înainte ca președintele Joe Biden să se adreseze națiunii din Biroul Oval, fără a indica o potențială legătură dintre cele două evenimente. 

„NORAD a detectat, urmărit și interceptat două avioane militare rusești TU-95 și două avioane militare chinezești H-6 care operau în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) din Alaska la 24 iulie 2024. Avioanele de vânătoare NORAD din Statele Unite și Canada au efectuat interceptarea", se arată în comunicatul NORAD.

„Zona de identificare" este o porțiune de spațiu aerian internațional care acționează ca o zonă tampon unde se termină spațiul aerian național al Statelor Unite și al Canadei. Toate aeronavele care intră în ADIZ necesită identificare din motive de securitate națională, a precizat NORAD.

Prezența avioanelor rusești și chinezești nu a fost considerată o amenințare, deoarece acestea au rămas în spațiul aerian internațional și nu au încălcat spațiul aerian suveran al Statelor Unite sau al Canadei, a declarat NORAD, adăugând că va „continua să monitorizeze activitatea rivalilor din apropierea Americii de Nord și să răspundă prezenței cu prezență".

Rusia a avut mult timp o prezență militară în Pacificul de Nord, iar interceptarea avioanelor rusești este relativ frecventă în zonă. „Interceptarea” se referă la contactul vizual sau electronic al aeronavelor NORAD cu avioane străine.

În ultimii ani, armata Beijingului și-a extins raza de acțiune din ce în ce mai departe de China continentală, nave militare chineze fiind detectate în apele internaționale din apropiere de Alaska.

Paza de Coastă a SUA a reperat la începutul acestei luni patru nave chineze în zona economică exclusivă a SUA, o porțiune de mare de 370 de kilometri de coasta SUA.

NORAD este o organizație comună a Statelor Unite și Canadei, cu sediul în Colorado, care asigură avertizare aerospațială, suveranitate aeriană și protecție pentru Canada și Statele Unite continentale.

„NORAD rămâne pregătit să utilizeze o serie de opțiuni de răspuns în apărarea Americii de Nord", se arată în declarația citată de Radio Free Europe. 

Comunicatul NORAD a venit cu mai puțin de o oră înainte ca Joe Biden să se adreseze națiunii în primul său discurs public de după anunțul privind decizia de a nu candida pentru un al doilea mandat, scrie Fox News pe siteul său.

Liderul SUA a afirmat, în cadrul discursului din Biroul Oval, că abandonarea campaniei sale de realegere şi susţinerea vicepreşedintelui său, Kamala Harris, în calitate de candidat democrat a fost cea mai bună modalitate de a uni ţara şi de a salva democraţia.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.