Trei avioane britanice s-au apropiat de granița Rusiei din Marea Neagră, provocând agitație la Moscova care a dispus ridicarea unui avion de vânătoare Su-27 / Analiști militari: a fost o curajoasă misiune de cercetare și de culegere de informații despre forțele rusești


Trei avioane britanice s-au apropiat de granița Rusiei din Marea Neagră, provocând agitație la Moscova care a dispus ridicarea unui avion de vânătoare Su-27 / Analiști militari: a fost o curajoasă misiune de cercetare și de culegere de informații despre forțele rusești

Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 24.07.2024, un avion de vânătoare de tip Su-27 a fost ridicat în aer din cauza apropierii alarmante de granița de stat a Federației Ruse din Marea Neagră a trei aeronave aparținând Forțelor Aeriene ale Marii Britanii.

,,În cursul zilei de miercuri, mijloacele rusești pentru controlul spațiului aerian situat deasupra Mării Negre au descoperit mai multe ținte aeriene, care se apropiau de frontiera Federației Ruse. Pentru identificarea acestora și pentru prevenirea încălcării graniței de stat, a fost ridicat în aer un avion de vânătoare Su-27 din cadrul forțelor aflate în serviciul de luptă pentru apărarea antiaeriană”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția Interfax și citat de siteul defenseromania.ro.

,,Echipajul aeronavei Su-27 a identificat țintele aeriene ca fiind un avion de cercetare strategică RC-135 și două avioane de vânătoare Typhoon din cadrul Forțelor Aeriene ale Marii Britanii”, a arătat ministerul rus al Apărării.

„La apropierea avionului rusesc de vânătoare, aeronavele străine au schimbat traiectul de zbor și s-au îndepărtat de frontiera Federației Ruse”, mai arată comunicatul respectiv.

„Zborul avionului de vânătoare a fost efectuat în strictă conformitate cu normele internaționale de întrebuințare a spațiului aerian situat deasupra apelor neutre, fără a traversa rute aeriene și fără a se apropia în mod periculos de aeronavele străine. Avionul rusesc de vânătoare a revenit în siguranță pe aerodromul de dislocare permanentă. Frontiera de stat a Federației Ruse nu a fost încălcată”, se mai precizează în același comunicat.

Analiștii militari de la Defense Romania au arătat că „avionul de cercetare strategică RC-135W Rivet Joint a decolat de la Baza Aeriană Fairford din Marea Britanie. Aeronava, cu numărul de înregistrare ZZ666 și indicativul radio RRR7224, a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul României, evoluând la o altitudine de 10.058 metri.

Trebuie remarcat faptul că aeronava britanică a avut o evoluție curajoasă, înaintând în adâncimea Mării Negre, până la câteva zeci de kilometri sud de Sevastopol.

Avionul RC-135W a fost escortat de două avioane de vânătoare de tip Eurofighter Typhoon FGR.4. Acestea au avut numerele de înregistrare ZK438 și ZK357 și au întrebuințat indicativele radio NIGHTW11 și NIGHTW12.

Probabil că misiunea îndeplinită de avioanele britanice deasupra Mării Negre a fost una importantă din punctul de vedere al culegerii de informații despre forțele ruse din regiune, în contextul în care, dronele americane RQ-4B, care “duceau greul” cercetării aeriene în zonă, nu au mai apărut deasupra acvatoriului Mării Negre de peste o lună.”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.