VIDEO. Liderul USR susține că procurorul din dosarul vaccinurilor este antivaccinist și afirmă că nu există niciun leu prejudiciu în speța care îi vizează pe Cîțu, Voiculescu, Mihăilă și Andrei Baciu / „E referatul unui antivaccinist, al unui om care nu crede în știință” / Legăturile lui Vlad Voiculescu cu „Big Pharma”


VIDEO. Liderul USR susține că procurorul din dosarul vaccinurilor este antivaccinist și afirmă că nu există niciun leu prejudiciu în speța care îi vizează pe Cîțu, Voiculescu, Mihăilă și Andrei Baciu / „E referatul unui antivaccinist, al unui om care nu crede în știință” / Legăturile lui Vlad Voiculescu cu „Big Pharma”

Cătălin Drulă, președintele USR, a opinat luni, pentru B1 TV, că dosarul DNA privind numărul uriaș de vaccinuri anti-COVID, achiziționate de doi foști miniștri useriști ai Sănătății în 2021, este „fake” (făcătură), arătând că nu există prejudiciu de nici măcar de un leu în respectiva cauză.

Drulă a mai susținut că mai mulți români ar fi fost imunizați dacă acea campanie de vaccinare, în final un eșec în raport cu situația din alte țări UE, n-ar fi fost sabotată fix de PSD și AUR, partidele care jubilează acum.

„Nu se potrivește nimic în această poveste. E cel mai mare malpraxis judiciar pe care l-am văzut de când sunt în politică. E un dosar… nu înțeleg de unde vine, despre unele dintre ele a scris și presa. Înțeleg că dl procuror de acolo are convingeri antivacciniste.

Înțeleg că dl Bologa, care a fost șeful DNA și care nu a fost destul de comod cu actuala Putere, a fost schimbat pentru că i s-a părut că acest dosar nu are structură, nu se susține.

În lipsa unor minime elemente, pe care acest dosar nu le are, nu există niciun fel de act de corupție. Practic e un dosar care criminalizează o procedură a UE.

Aceste vaccinuri nu au fost achiziționate nici de România, nici de Bulgaria, nici de Germania, ci de UE. UE a contractat 4,5 miliarde de doze pentru o populație la 450 de milioane. Adică 10 doze per cetățean. De ce? Asta pot spune experții Comisiei Europene, dar eu cred că înseamna că unele linii de producție s-au oprit, că lumea era disperată, oamenii mureau. Au fost vieți salvate. (…) Cei de la Comisie așa au decis. (…)

Nici UE n-a cumpărat de zece ori, că până la urmă s-au luat doar 2,5 miliarde la nivelul UE. Nici România n-a luat 80 de milioane, ci doar 35. Niciun stat membru n-a făcut achiziții directe, în afară de Ungaria, care și-a luat singură din Rusia și China”, a declarat liderul USR la B1TV, în emisiunea moderată de Tudor Mușat. 

El s-a arătat apoi „revoltat” de modul în care procurorul a structurat dosarul, în sensul în care a considerat că e în regulă ce a făcut Nelu Tătaru, ministrul PNL al Sănătății de dinaintea lui Vlad Voiculescu, a considerat în regulă și prima comandă făcută de Voiculescu, dar nu și pe a doua.

„Am citit acest referat, e referatul unui antivaccinist, al unui om care nu crede în știință și a unui om care interpretează niște decizii nu ale României, ci ale UE, la doi ani după”, a continuat Drulă.

El a amintit apoi că nu doar că România nu a cumpărat atât de multe doze, cum susține procurorul, dar o parte din cele achizționate au fost revândute în Danemarca și Coreea de Sud, deci nu constituie prejudiciu. Toate au fost revândute de fostul ministru Ioana Mihăilă, vizată și în dosar, Drulă apreciind că  „dl Rafila nu prea muncește, n-a făcut asta…”. O parte din doze au fost donate unor state precum R Moldova. Multe doze au fost folosite și au salvat viețile românilor, a mai spus liderul USR.

Cătălin Drulă a susținut apoi că s-ar fi folosit mai multe doze, adică s-ar fi imunizat mai mulți români, dacă acea campanie de vaccinare n-ar fi fost sabotată: „De cine? De PSD-ul dlui Rafila, care vorbea continuu contra oricăror măsuri de sănătate publică, și de AUR, care beneficiază azi de acest dosar fake”.

„Deci nu că nu există un miliard (de euro, n.red), nu există niciun leu prejudiciu!”, a insistat Cătălin Drulă. VIDEO la finalul textului!

Într-o analiză echilibrată și echidistant, jurnalista Sabina Fati arată, pentru Deusche Welle, că, aparent, ancheta favorizează cel mai important partid, PSD, dar critică și modul în care USR a ales să abordeze acest dosar, scoțând în relief inclusiv conexiunile lui Vlad Voiculescu cu „Big Pharma”:

„1) De ce sunt doar oameni din opoziție în această anchetă? E doar o întâmplare că celelalte personaje importante care s-au ocupat de pandemie nu au fost luate în colimator? E acuzat fostul premier liberal Florin Cîțu, plus doi foști miniștri ai Sănătății de la USR, Vlad Voiculescu și, după demiterea lui, Ioana Mihăilă (azi în REPER, formațiunea formată în jurul fostului premier Dacian Cioloș). Toți trei fac parte din zona de opoziție. Cîțu își critică fără perdea colegii de coaliție, în special pe cei din PNL, pentru măsurile anti-liberale adoptate de guvern, în vreme ce USR mizează pe Vlad Voiculescu să pună umărul la tractarea listei pentru europarlamentare. 

2) Strategia de vaccinare a fost aprobată în 2020, într-o ședință CSAT condusă de președintele Klaus Iohannis. Șeful statului e cel care a negociat la Bruxelles inclusiv numărul de vaccinuri de care putea beneficia România: alocările de cantități pentru statele membre au fost stabilite în cadrul unui contract comun de achiziție al Comisiei Europene cu furnizorii, în principal pe criteriul populației. Totul avea loc într-o perioadă confuză, în care nu era clar cât va dura pandemia. E deci posibil ca în viitor să fie chemat și președintele să dea explicații? 

3) Ancheta DNA care se întinde pe aproape 30 de dosare favorizează cel mai mare partid din România, PSD, care în vremea pandemiei nu se afla la guvernare și care nu va rata ocazia să demonstreze că USR, singura formațiune politică neatinsă până acum de corupție, nu e mai presus de PSD.

4) USR, în loc să facă loc Justiției, așa relativă cum s-a dovedit a fi în România, răspunde după modelul PSD: nervos și făcând scut în jurul lui Vlad Voiculescu, suspectat de procurori. Cristian Ghinea, fost ministru în guvernarea Cîțu și creierul USR, s-a revoltat și a declarat că „Trăim un moment abject. Securiştii se răzbună.”

5) Spre deosebire de Cătălin Drulă, șeful USR și fost ministru în cabinetele din perioada pandemiei, sau de Cristian Ghinea, care au atacat DNA, Vlad Voiculescu, direct acuzat în dosar, aruncă în mod bărbătesc toată vina pe fostul premier Florin Cîțu: „Reamintesc că vaccinarea anti-COVID a fost în subordinea premierului în perioada pandemiei, nu a ministrului Sănătății: e vorba de faimosul comitet de vaccinare condus de dl. Gheorghiță, care îi raporta ministrului Apărării Ciucă și premierului Cîțu”, iar „deciziile privind achiziția de vaccinuri au fost luate exclusiv de premierul de la acea vreme. Există înregistrări ale ședințelor de guvern și documente care probează că premierul și-a asumat aceste decizii”. Pe de altă parte, același Vlad Voiculescu a fost acuzat de legături cu Big Pharma prin intermediul unei rude". Mai multe detalii AICI

Deși Vlad Voiculescu a negat că ar fi fost ajutat vreodată de unchiul „Nic” Voiculescu, un influent consultant în afaceri, în special în zona de farma, de-a lungul anilor, drumurile lor se împletesc într-un mod cel puțin bizar și, aparent, deloc întâmplător. Astfel, fostul ministru al Sănătății a fost bursier Aspen, în condițiile în care ruda sa „îndepărtată” (cum declara VV) este membru fondator și membru în consiliul de conducere al Institutului Aspen România. Vlad Voiculescu a fost la Viena, între 2010 și 2015, vicepreședinte al Diviziei de Finanțări Infrastructură a băncii Erste Group Bank AG, bancă care a apelat la servicii de consultanță ale companiei Link Resources, controlată de același Nicolae Voiculescu. Detalii AICI

CITEȘTE ȘI: Referat DNA. Cele mai grave acuzații ale procurorilor sunt la adresa lui Vlad Voiculescu: două infracțiuni de abuz în serviciu și una de complicitate la abuz în serviciu. În dosar apar, pe lângă Voiculescu, Cîțu și Mihăilă, alte două nume grele





„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.