Mai multe companii mari și-au retras publicitatea de la RTV / Un membru al CNA, apropiat al Liei Olguța Vasilescu, nu a găsit niciun cusur emisiunilor în care au fost batjocorite munca și boala Iuliei Marin / Directoarea de la RTV este prietena Gabrielei Firea al cărei soț a fost demascat drept plagiator chiar de jurnalista desființată de televiziunea infractorului Ghiță


Mai multe companii mari și-au retras publicitatea de la RTV / Un membru al CNA, apropiat al Liei Olguța Vasilescu, nu a găsit niciun cusur emisiunilor în care au fost batjocorite munca și boala Iuliei Marin / Directoarea de la RTV este prietena Gabrielei Firea al cărei soț a fost demascat drept plagiator chiar de jurnalista desființată de televiziunea infractorului Ghiță

Potrivit publicației paginademedia.ro, unul dintre marii clienţi de publicitate, Vodafone, și-ar fi retras reclamele rulate de postul de televiziune RTV imediat după cea de-a doua emisiune în care Victor Ciutacu și invitații au comentat, într-o notă tendențioasă, insinuantă și batjocoritoare, moartea Iuliei Marin, boala de care suferea, discernământul acesteia pentru mari anchete de presă și rolul pe care l-ar fi jucat colegii de la Libertatea și, în special, Cătălin Tolontan în sfârșitul tragic al jurnalistei (sinucidere). 

Vodafone nu este singurul care nu se mai regăseşte printre clienţi. De pe 23 aprilie, au dispărut dintre clienţii de publicitate şi alţi doi advertiseri. Este vorba de Zalando şi de Player, mai scrie paginademedia.ro.

Ședința de joi a CNA, în care Victor Ciutacu a ridicat adesea tonul la membrii Consiliului, a fost prilej a de scormoni puțin în trecutul și apropierile politice ale mai multora dintre actanții principali. Despre pseduojurnalismul lui Ciutacu, PODUL a scris de mai multe ori. Apropierea indubitabilă de PSD a unuia dintre membrii CNA - fost vicepreședinte al instituției - care nu a găsit niciun cusur emisiunilor de linșaj ale lui Ciutacu, ba chiar aparent le-ar fi apreciat, trebuie semnalată, așa cum am precizat și într-un text anterior că președinta instituției, Monica Gubernat, este  o colaboratoare veche și de încredere a PSD, încă din vremea odiosului infactor Adrian Năstase.  Detalii mai jos în text! 

De asemenea, Roxana Niculescu, directoare de programe a RTV, apare într-un set de imagini recente alături de Gabriela Firea, membru marcant al PSD și ministru în prezentul guvern de coaliție (culmea la Ministerul Egalității de Șanse). Gabriela Firea este soția lui Florentin Pandele, pe care nimeni alta decât Iulia Marin l-a demascat ca plagiator în publicația Pressone, cu care jurnalista (al cărei discernământ este astăzi dezbătut de RTV, ce coincidență!) a colaborat la un moment dat. Detalii mai jos!

Joi la amiază, Consiliul Național al Audiovizualui, instituție suspectată pe bună dreptate de politizare având în vedere numirile politice ale membrilor acesteia, a luat, așadar, în discuție, în urma unui val uriaș de sesizări, emisiunile de la RTV în care s-a discutat, în nota precizată mai sus, moartea jurnalistei Iulia Marin.

CITEȘTE ȘI: Jurnalistul Mălin Bot a luat ca din oală șerpăria de la CNA, zicându-le membrilor în față ce gândește toată România: „Sunteți niște politruci!” / „Protejați televiziunile unor infractori!” / „De ce permiteți funcționarea România TV care este interzisă în R.Moldova pentru propagandă rusofilă?”

Au fost prezenți la discuții realizatorul Victor Ciutacu, directoarea de programe a postului, Roxana Niculescu, și avocata Oana Anghel.

Reamintim că, într-o poziție postată pe siteul său, RTV și-a declarat oficial susținerea pentru abordarea lui Victor Ciutacu, precizând că „adevărul despre contribuția lui Cătălin Tolontan la sinuciderea Iuliei Marin va fi dezvăluit”. Textul-manifest poate fi citit integral AICI.

Nota în care s-au apărat Ciutacu și reprezentanta de la vârful RTV în fața unui CNA timorat până la incoerență de agresivitatea limbajului și tonului nu a fost foarte diferită de pozițiile publice anterioare, cei doi reușind practic să rtv-izeze ședința de joi a CNA (care a fost suspendată în cele din urmă pentru a fi reluată în cursul zilei de joi) cu golănisme, acuzații și amenințări.   

Reamintim, de asemenea, că, în cea de-a doua dintre emisiunile dedicate de Victor Ciutacu morții și suferinței Iuliei Marin, în care au fost chestionate repetat discernământul și capacitatea acesteia pentru mari investigații de presă, Răzvan Savaliuc (luju.ro) a spus cu subiect și predicat că nu ar „lăsa un om cu probleme psihice să lucreze la mine”, sintetizând practic ideea de bază a întregului șir de emisiuni dedicate jurnalistei decedate pe parcursul cărora realizatorul și alți invitați au încercat să o exprime mai eufemistic. 

Roxana Niculescu, reprezentanta RTV, nu doar că nu a încercat să nuanțeze această abordare, ba a reușit să pară, prin intervențiile sale, mai agresivă și mai înverșunată chiar decât Ciutacu, discursul său fiind practic un soi de interogatoriu adresat CNA în legătură cu celeritatea cu care se discută odioasele emisiuni ale subalternului Ciutacu. 

La începutul acestei luni, Roxana Niculescu apare pe pagina oficială a PSD într-un set de imagini însoțite de un text elogios al Gabrielei Firea pentru o altă psuedojurnalistă de al RTV, Cristina Herea. Niculescu și Firea par apropiate, pozând chiar umăr la umăr. 

În ceea ce privește discernământul Iuliei Marin pe care Roxana Niculescu s-a zbătut cu țipete să-l anuleze în ședința CNA, acesta a fost confirmat de o instanță superioară care a decis că a avut dreptate atunci când l-a acuzat pe Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea, prietena RTV-iștilor, de plagiat. În urma dezvăluirilor Iuliei Marin, Pandele a rămas fără titlul de doctor, familia parvenită din Voluntari fiind astfel deposedată de această titulatură academică ce-i lipsea probabil din palmares. Putem să suspectăm că familia Firea-Pandele nu a apreciat munca jurnalistică a Iuliei Marin, iar postul de televiziune prieten și aliat de cursă lungă le face astfel, prin denigrarea integrității profesionale a regretatei jurnaliste și a colegilor acesteia ( declarați „vinovați” de moartea ei), un serviciu celor doi politicieni criticați adesea de presa independentă?

Detalii AICI (textul Iuliei Marin din 2016 privind plagiatul comis de Pandele în teza de doctorat) și AICI (decizia definitivă în speța Pandele versus Pressone, primarul din Voluntari hăituind mai mulți ani de zile jurnaliștii prin tribunale)

CITEȘTE ȘI: RTV duce abjecția la un alt nivel, dacă mai era posibil: anunță acordarea bursei „Iulia Marin”, continuând să batjocorească moartea jurnalistei și afirmând că e o uriașă campanie mondială a „depresivilor” / Jurnalistă de investigații: „demersul e cel puțin paradoxal dacă nu e vomitiv”

Roxana Niculescu, amica lui Firea, în ședina de marți a CNA:

„Vreau să ştiu de unde celeritatea discutării acestui subiect. E prima dată cand o dezbatere de televiziune ajunge pe masa CNA la nici sapte zile de la momentul producerii ei, fara a avea influente negative în societatea românească”

„Nu s-a pus la îndoială competența Iuliei Marin. Spunea că medicul i-a indicat să se pensioneze, dar că nu se poate pensiona pentru că nu are mijloace să se susțină”.

„Am spus că nu trebuia să lucreze într-un departament de investigații”

„Referitor la depresie, suntem mulți cu depresie, dar nu înseamnă că oamenii aceia nu își găsesc loc de muncă”.

Ciutacu s-a apărat repetând tot delirul din emisiunile sale:

„Fata aia nu s-a sinucis de fericită și s-a sinucis pentru că, între altele, era bolnavă psihic”

„Întrebarea noastră a fost dacă un om cu schizofrenie nu e mai bine să fie ținut cât mai departe de un domeniu sensibil care l-ar putea afecta și pe el, și pe subiecții lui”.

A fost o audiere ratată, cu Ciutacu și Niculescu dominând discuțiile prin tonul ridicat, acuzații, victimizare, vociferări, amenințări, membrii CNA, timorați și dezlânați în afirmații, fiind incapabili să proceseze rapid ce era deja din domeniul evidenței pentru orice individ decent și să tragă o concluzie firească privind derapajele grave care erau întărite și reconfimate chiar, în acele momente, în fața lor. Mai grav, aproape de final a luat cuvântul Nicolae Bălașa-Sorescu (vicepreședinte al instituției, ajuns membru în CNA la propunerea PSD în 2018) afirmând cumva ca o concluzie a zilei că nu vede unde a greșit RTV în felul în care a abordat moartea Iuliei Marin. 

Dezbaterile de la CNA le găsiți în format video AICI.

Nicolaie Bălașa-Sorescu lucrează în CNA din 1995, unde a fost ani de zile inspector, după ce anterior a profesat ca inginer la Întreprinderea de Utilaj Greu Transport. Primarul PSD al Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, l-a făcut cetățean de onoare al orașului. Nu știm exact ce merite au cântărit în acordarea acestei distincții. Poate faptul că este un scriitor prolific, dar încă nedescoperit de public, deși are aproximativ 32 de volume publicate, romane, piese de teatru, eseuri, sub numele de autor „Nicolae Bălașa”. 

Este, de asemenea, membru „cu drepturi depline în Uniunea Ziariștilor Pofesioniști din România”  - citat din CV-ul publicat pe pagina oficială a CNA - organizație de presă cel puțin dubioasă bănuită, de asemenea, de patizant politic și la care au aderat o serie de personaje controversate (Fanatik a dezvăluit AICI într-o anchetă tenebrele acestei organizații controversate). 

Pe pagina de Facebook a lui Nicolaie Bălașa-Sorescu, vicepreședinte al CNA, l-am găsit pozat alături de fosta nașă a infractorului Liviu Dragnea, Lia Olguța Vasilescu: 

Și Nicolaie Bălașa-Sorescu (Sorescu este numele de fată al soției, fiica fratelui mai mare al scriitorului Marin Sorescu) a apărut în Pressone care i-a solicitat un interviu în cadrul căruia și-a manifestat respectul față de opinia celor care invocă existența statului paralel: „Din punctul meu de vedere, cei care vorbesc cu atâta siguranță, cu mult patos, despre acest stat paralel înseamnă că știu ceea ce vorbesc!”. Interviul conține numeroase astfel de aberații, inclusiv la felul în care ar influența politica românească miliardarul american George Soroș, Detalii AICI.

În cadrul ședinței de marți de la CNA, Bălașa-Sorescu a spus:

„Tocmai văzusem emisiunea aceea în direct, însă din punctul meu de vedere nu erau încălcări care să atragă în mod special atenția. Dacă simplificăm lucrurile, o să vedem că domnul Ciutacu, în prima emisiune și a doua lucrurile  au altă nuanță. Nu face nimic altceva decât să aducă o știre în public, să pună întrebări și să întrebe în același timp retoric, vizavi de un fapt. Faptul respectiv de fapt se găsește ca rezolvare în fostul Cod al muncii.

Nu mai sunt la curent cu ceea ce se întâmplă în momentul de față în Codul muncii actual. Restul, felul în care s-a desfășurat emisiunea în direct și în prima ediție, și în a doua ediție, sunt doar nuanțe ale unui discurs public în direct, care pot fi sigur interpretate, speculate, funcție de cine face speculația, fie funcție de niște interese, fie funcție de ce știu ce multe alte chestiuni care nu au legătură, din punctul meu de vedere, atât de aspru cu legislația din audiovizual."

Colega sa Orsolya Borsos l-a contrazis într-o scurtă intervenție: „Într-adevăr, întrebările jurnalistice legată de respectarea legislației muncii sau responsabilitățile angajatorului sunt legitime. Cu asta pot să fiu de acord, dar de aici mai departe sunt niște afirmații de genul "eu nu aș lăsa un om cu probleme psihice să lucreze la mine". Adică tot ce s-a citat din această emisiune. "Pixul  doamnei Marin este o armă. Fata asta totuși făcea ancheta și așa mai departe". Iar aceste afirmații, din punctul meu de vedere, sunt bazate pe niște prejudecăți demne să discrimineze oamenii cu afecțiuni psihice, poate să și lezeze demnitatea umană. Deci eu aici totuși vad o încălcare a legislației audiovizuale și cred că trebuie să discutăm despre acest lucru, cum au zis și alți colegi. Eu nu sunt de acord cu tot ce a zis domnul Bălașa."

Bălașa nu s-a lăsat, replicând: „Ca o observație, am spus ca nuanță. De exemplu, momentul în care i se pune pixul în mână. Ăsta care e mult comentat. Domnul Ciutacu îl întreabă pe colonelul sau pe generalul care era în platou. Dumneavoastră ați pune pistolul unuia în mână care știți că este bolnav sau are o boală psihică și de aici decurge contextual discuția cealaltă. Nici pixul nu poate să fie pus în mână, că este tot o armă. Vedeți, asta este nuanța contextului”. 

CITEȘTE ȘI: Cel mai cunoscut psihoterapeut american condamnă public linșajul trompetelor România TV care au batjocorit zile la rând moartea și suferința jurnalistei Iulia Marin, arătând că discernământul depresivilor este adesea peste al oamenilor neafectați de această tulburare

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.