Reacția, jignirile și acuzațiile nefondate ale lui Mircea Geoană la adresa Emilei Șercan, desființate de o altă jurnalistă. „Știți care-i de fapt problema lui Geoană? Problema lui - și a tuturor impostorilor și infractorilor neprinși care au capturat statul român - e că n-are pe cine să sune la PressOne să comande blocarea unui text”


Reacția, jignirile și acuzațiile nefondate ale lui Mircea Geoană la adresa Emilei Șercan, desființate de o altă jurnalistă. „Știți care-i de fapt problema lui Geoană? Problema lui - și a tuturor impostorilor și infractorilor neprinși care au capturat statul român - e că n-are pe cine să sune la PressOne să comande blocarea unui text”

Mona Dîrțu, jurnalist, analist media și trainer de creative writing, critică aspru reacția grobiană și acuzatoare a lui Mircea Geoană la dezvăluirile Emiliei Șercan cu privire la plagiatul din lucrarea sa de doctorat.

Secretarul general adjunct al NATO o acuză public pe Emilia Șercan de „rea-credință”, „rea-intenție”, „atac murdar” și că demersul jurnalistic al apreciatei investigatoare media ar fi parte dintr-o campanie concertată de fake-news.

„Mircea Geoană duce în derizoriu - într-un fel mârșav, rudimentar, dezgustător - un demers jurnalistic onest, corect, muncit luni întregi (…) E inadmisibil să scuipi peste truda unui jurnalist - și a unei publicații - care face un serviciu public cu efort și respect pentru adevăr (…) Știți care-i de fapt problema lui Geoană? Problema lui - și a tuturor impostorilor și infractorilor neprinși care au capturat statul român - e că n-are pe cine să sune la PressOne să comande blocarea unui text. Asta-i marea problemă a tuturor celor plătiți din bani publici: că nu-i pot controla pe jurnaliștii corecți din țara asta. Așa că îi denigrează, îi discreditează, îi hărțuiesc, îi atacă, le duc munca în derizoriu”, arată Dîrțu într-o postare publică pe Facebook. Găsiți postarea integral mai jos!

Jurnalista indică și faptul că Geoană și Șercan au avut o convorbire telefonică de cel puțin 16 minute (PressOne a transcris conversația AICI) despre lucrarea de doctorat, presupusul plagiator având o cu totul altă abordare, un alt ton și mesaj față de reacția aproape grobiană pe care a avut după ce Emilia Șercan a publicat dezvăluirea potrivit căreia prezidențiabilul a plagiat cel puțin 78 din cele 279 de pagini ale lucrării.

Ce a afirmat Geoană într-o postare publică la care reacționează și fostul ministru al Educației Daniel Funeriu:

„Din seria caută până găsești și, dacă nu găsești, inventează, mă trezesc astăzi cu o acuzație de plagiat a tezei de doctorat pe care am terminat-o acum 20 de ani. De ce astăzi? Probabil pentru că unii s-au speriat de discuțiile din spațiul public despre o posibilă candidatură a mea. Specialiști în domeniu s-au pronunțat deja public asupra unei teze la care am muncit timp de ani de zile. Când mai multe softuri anti-plagiat spun că NU există similitudini și totuși cineva se trezește să vină cu o acuzație falsă, nu pot decât să mă gândesc la rea-intenție sau rea-credință. 

Lăsând la o parte părerile personale despre ce ar fi trebuit să scriu în teză (nu știam că este o lucrare colectivă și trebuie să cer părerea unor oameni care nu sunt specialiști în domeniu!), pe fond, cele menționate și conceptul de plagiat sunt lucruri total diferite. 

Voi fi întotdeauna un promotor al valorilor de orice fel, dar, în același timp, nu am cum să nu sancționez impostura intelectuală, cu valențe și intenții politicianiste. 

Mă așteptam la astfel de atacuri murdare, așa cum, de 3 luni, anumite posturi de televiziune duc o campanie de denigrare la adresa mea. Încă o campanie de fake news nu e nimic nou sub soare. Am în spate o carieră de studii în țară și străinătate în inginerie, drept, administrație publică, economie. Am făcut acest doctorat nu pentru a avea o floare la butonieră sau din nevoia de a ocupa vreo funcție, ci din curiozitate intelectuală și dorința de a cunoaște și de a mă perfecționa continuu. Nu voi permite nimănui, din motive exclusiv electorale și, în mod evident, motivat politic, să pună la îndoială o viață de muncă și studii făcute la cel mai înalt nivel de probitate și profesionalism.”

Reacția lui Funeriu: 

Precizările Monei Dîrțu: 

„Ce i-a zis Mircea Geoana vineri Emiliei Șercan pe tema plagiatului? Multe. Foarte multe. Cei doi au vorbit 16 minute la telefon (transcrierea discuției în primul link). Dar altceva vreau să vă zic acum:

* Azi Mircea Geoană duce în derizoriu - într-un fel mârșav, rudimentar, dezgustător - un demers jurnalistic onest, corect, muncit luni întregi. Scrie pe FB că investigația PressOne e parte dintr-o campanie de “atacuri murdare”, “de fake news” etc. (Asta pe net, că pe net nu discuți cu un jurnalist bine pregătit, care sesizează neconcordanțe sau lacune în ce spui, cere detalii, explicații, confirmări).

* Ce face Geoană este că pune PressOne în aceeași găleată cu latrinele propagandistice care scuipă venin înspre oricine hotărăsc dirijorii operațiunilor de dezinformare (alea camuflate cu pancarta “PRESĂ”, populate cu moderatori care dau din cap, îndatoritor, la orice bullshit emis de un “invitat”).

*E inadmisibil. E inadmisibil să scuipi peste truda unui jurnalist - și a unei publicații - care face un serviciu public cu efort și respect pentru adevăr. E inadmisibil ca un politician care se pretinde cu ștaif intelectual să-i spună vineri Emiliei Șercan că “pe ceea ce înseamnă plagiat, eu sunt mult mai aproape de opiniile dumneavoastră, decât de alții” - și că “sunt absolut pe linie cu dumneavoastră și cu orice altcineva care face asta de o manieră, cum să zic, echilibrată și obiectivă” - după care s-o pună alături de toți politrucii care se pretind jurnaliști. 

*Ce zice Geoană azi? Iată: “Din seria caută până găsești și, dacă nu găsești, inventează, mă trezesc astăzi cu o acuzație de plagiat a tezei de doctorat pe care am terminat-o acum 20 de ani. De ce astăzi? Probabil pentru că unii s-au speriat de discuțiile din spațiul public despre o posibilă candidatură a mea”.

*Ce mai zice Geoană? Iată: “Nu voi permite nimănui, din motive exclusiv electorale și, în mod evident, motivat politic, să pună la îndoială o viață de muncă și studii făcute la cel mai înalt nivel de probitate și profesionalism”. 

Cum adică “din motive exclusiv electorale și, în mod evident, motivat politic”? Emilia Sercan scrie de 9 (nouă) ani despre politicienii-plagiatori. Despre politicieni de toate culorile și din toate partidele. Despre oameni din poliție, servicii secrete, armată, justiție. 

După 9 (nouă) ani în care a arătat publicului că n-o poate manevra nimeni - ani în care a fost ținta unei amenințări cu moartea orchestrate de capii Academiei de Poliție și, după ce-a scris de plagiatul premierului Ciucă, a unei operațiuni de kompromat pusă la punct de un adevărat grup infracțional organizat din interiorul statului român - asta găsește onor Geoană de cuviință să spună: că Emilia e un instrument, că se duce la bibliotecă și numără rândurile “din motive exclusiv electorale”. 

*Știți care-i de fapt problema lui Geoană? Problema lui - și a tuturor impostorilor și infractorilor neprinși care au capturat statul român - e că n-are pe cine să sune la PressOne să comande blocarea unui text. Asta-i marea problemă a tuturor celor plătiți din bani publici: că nu-i pot controla pe jurnaliștii corecți din țara asta. Așa că îi denigrează, îi discreditează, îi hărțuiesc, îi atacă, le duc munca în derizoriu”. 

Până la ora redactării acestui articol, PresOne a publicat următoarele materiale pe tema plagiatului lui Mircea Geoană:

EXCLUSIV. Mircea Geoană a plagiat din doi președinți americani: Bill Clinton și George W. Bush

INTERVIU. Mircea Geoană: „Pe ceea ce înseamnă plagiat, eu sunt mult mai aproape de opiniile dvs. N-am niciun fel de problemă dacă ceva e demonstrat în afară normelor academice de atunci”

Doctoratul lui Mircea Geoană, sub semnul unui lung șir de ilegalități, concesii și derogări

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.