”Peștera Ocrotitoare” – noul popas amenajat pe Calea Partizanilor din Apuseni. Traseul memorial-tematic care îi comemorează pe luptătorii anticomuniști din gruparea Șușman de la Răchițele. Glorie lor!


”Peștera Ocrotitoare” – noul popas amenajat pe Calea Partizanilor din Apuseni. Traseul memorial-tematic care îi comemorează pe luptătorii anticomuniști din gruparea Șușman de la Răchițele. Glorie lor!

Istoricul și scriitorul Cornel Jurju anunță, pe Facebook, amenajarea celui de-al șaselea popas al Căii Partizanilor din Apuseni, traseu memorial-tematic care va fi inaugurat pe 5 octombrie anul acesta. Proiectul vizează comemorarea luptătorilor anticomuniști din gruparea Șușman de la Răchițele (detalii AICI și AICI). Glorie lor! 

În cele ce urmează, Podul.ro vă prezintă comentariile istoricului Cornel Jurju: 

”Pe Calea Memoriei

În ultima vreme munca se confundă tot mai mult cu tastele, cu ecranele, cu butoanele, cu manetele.

Ieri ne-am amintit de uneltele și metodele de muncă clasice: loapta, mistria, târnăcopul, ranga, căratul nisipului cu rucsacul sau al apei cu bidoanele pe munte, la deal.

Așa a fost amenajat, pe Masivul Humpleu, popasul nr 6, intitulat ‹Peștera Ocrotitoare›, din cadrul traseului memorial-tematic Calea Partizanilor din Apuseni.

CITEȘTE și Neuitându-i, vom dăinui! Culisele și etapele unui proiect esențial: ”Calea Partizanilor din Apuseni”, un traseu tematic fără precedent în România, care va comemora lupta și sacrificiile partizanilor din gruparea Șușman de la Răchițele. Glorie lor! Ajutați memoria să învingă uitarea

Au fost câteva ceasuri de munca sănătoasă, presărate de povestiri și trăiri frumoase, la care au participat, în regim de voluntariat, Gheorghe Floca și Mircea Șușman (rangerii ai Parcului Natural Apuseni), Ottmar Trașcă și Mihai Cucerzan (personalități ale vieții cultural-civice clujene), tinerii Manuel Apostol, Ciprian și Cătălin Sicoe, Andreea Biro, Abel Pașca. Recunoștință tuturor!

Puteți susține acest proiect esențial prin dinațiile voastre – detalii AICI. Vă mulțumim anticipat!

Traseul memorial-tematic va fi inaugurat pe 5 octombrie anul acesta. Va cuprinde 9 popasuri de informare asupra zguduitoarei istorii a grupului de rezistență anticomunistă‹Teodor Șușman› și se va întinde pe o distanță de 10 km, pe versanții Muncel, Humpleu, dar și pe frumoasa vale a Firei.

Le mulțumim lui Andrei și Ruxandra Biro pentru imagini și pentru că ne-au fost alături pe parcursul întregii acțiuni de ieri”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.