VIDEO. RTV duce abjecția la un alt nivel, dacă mai era posibil: anunță acordarea bursei „Iulia Marin”, continuând să batjocorească moartea jurnalistei și afirmând că e o uriașă campanie mondială a „depresivilor” / Jurnalistă de investigații: „demersul e cel puțin paradoxal dacă nu e vomitiv”


VIDEO. RTV duce abjecția la un alt nivel, dacă mai era posibil: anunță acordarea bursei „Iulia Marin”, continuând să batjocorească moartea jurnalistei și afirmând că e o uriașă campanie mondială a „depresivilor”   / Jurnalistă de investigații: „demersul e cel puțin paradoxal dacă nu e vomitiv”

În ajunul unor noi audieri de la CNA în cazul emisiunilor în care a pătruns cu bocancii în viața, activitatea de presă, suferința și tragica moarte prematură a jurnalistei Iulia Marin, tonomatul horcăitor Victor Ciutacu a anunțat că, de comun acord cu managementul postului România TV (probabil a făcut videoconferință cu infractorul fugar Sebastian Ghiță, ascuns de către prietenii săi putiniști din Serbia), s-a stabilit acordarea unei burse purtând chiar numele victimei linșajului RTV din ultimele zile. 

Bursa „Iulia Marin” a RTV urmează să fie acordată „tinerilor jurnaliști care luptă pentru adevăr”, a mai horcăit tonomatul.

CITEȘTE ȘI: Cum și-au bătut joc Victor Ciutacu și invitații de moartea și suferința unei tinere jurnaliste / Apel de condamnare a discursului urii de la România TV / Interviul acordat de Iulia Marin cu câteva zile înainte de moarte în care contrazice, involuntar, tot delirul de la televiziunea infractorului Sebastian Ghiță

După acest anunț, Ciutacu și invitații, printre care și sociologul Vladimir Ionaș, solicitat adesea să trăncănească și pe la Digi24 despre războiul din Ucraina cu care e paralel, au continuat să întoarcă pe toată fețele sinuciderea Iuliei Marin, exprimându-și la un moment dat îngrijorarea că ar exisa un soi de campanie mondială a depresivilor că prea sunt peste tot. 

Anterior, în emisiunea din 25.04, după audierea de la CNA, Ciutacu, invitații și colegii de la RTV detaliaseră grotesc cum a fost găsită Iulia Marin în casă, după două zile, zăcând fără viață pe podea după ce ar fi înghițit șapte tuburi de pastile. 

Sociologul Ionaș s-a aliniat cu trup și suflet retoricii dezinformărilor proferate de Ciutacu și restul invitaților, reproșându-le celor care au semnat apelul de protest față de discursul urii de la RTV că nu ar fi făcut liste cu semnături pentru a semnala alte anomalii din societate. O minciună sfruntată sau o necunoaștere jenantă pentru că sunt zeci sau chiar sute de petiții inițiate de Declic și alte entități civice cu sute de mii sau milioane de semnături pe cele mai diverse teme, de la eliminarea pensiilor speciale până la acodarea de concediu medical părinților cu copii de peste șapte ani care sunt nevoiți, în cazul îmbolnăvirii acestora, să-i lase singuri prin spitale sau la domiciliu, riscând altfel să-și piardă locul de muncă. Detalii AICI.

La scurt după anunțul privind bursa, Ciutacu se arată contrariat dacă nu chiar alarmat că „e o uriașă campanie la nivel mondial, domnule Ionaș. Și pentru cine a citit mai mult de două cărți, este evidentă. (...) Repet, e un mit mondial al depresivilor, Nu e zi de la Dumnezeu să nu citești ori știri, ori mărturisiri pe Facebook, pe Twitter, pă nu știu ce, în care...parcă e la normă...”. 

După ce stabilește că oricum Andrew Solomon e doar un autor bine marketat, fără să reprezinte cu adevărat ceva în domeniul psihologiei la nivel internațional, Ionaș filosofează doct: „Societățile când o duc prea bine încep să aibă tot felul de discuții despre subiecte care ....nu știu vă întreb așa...câte cazuri de depresie ați văzut dvs pă la țară, pe la oamenii ăia care muncesc de dimineață până seară?” (Video AICI, minutul 17)

Jurnalista Carmen Dumitrescu de la Investigatoria a publicat pe pagina sa de Facebook un comentariu just cu privire la inițiativa RTV de a acorda bursa „Iulia Marin”:     

„Nu știu dacă ați aflat (probabil că nu, pentru că nu vă uitați la România TV), dar România TV tocmai a anunțat în seara asta, prin vocea lui Victor Ciutacu, faptul că va acorda anual bursa "Iulia Marin" pentru jurnaliștii care luptă pentru adevăr.  Evident, asta se vrea a fi o strategie și o spălare de imagine care ar trebui să funcționeze la proști.  Pentru oamenii care mai au un pic de creier în cap, demersul e cel puțin paradoxal dacă nu e vomitiv. Cum să dai o bursă care poartă numele unei persoane căreia i-ai pus toată activitatea profesională sub semnul întrebării? Și nu oricum, ci post-mortem. Adică fix atunci când persoana aia nu se mai poate apăra. 

Vorbește Ciutacu despre lista de semnatari ai apelului împotriva discursului urii de la România TV ca despre o rețea subterană care se activează ori de câte ori e ceva de exploatat. Păcat că asta a înțeles el din apelul ăla.  "Rețeaua" aia a fost și rămâne singura formă de apărare a memoriei Iuliei Marin. Nu bursa România TV. Care este, din punctul meu de vedere, o altă formă de desconsiderare a unei jurnaliste care a fost excepțională. Și care cu siguranță nu și-ar fi dorit să fie vreodată asociată cu România TV. Dar credeți că pentru ăștia care n-au nimic sfânt și au făcut un circ din tragedia vieții ei, mai contează ce și-ar fi dorit ea?”

Oana Marinescu, fost jurnalist, în prezent expert în comunicare, comentează, de asemenea în termeni duri demersul RTV: 

„Anunțul RTV că va da o bursă "Iulia Marin" jurnaliștilor care lupta pentru adevăr dovedește că postul și oamenii de acolo nu au doar o răfuială personală cu Tolontan, ci practică o formă de viol moral în formă continuă la adresa unui om care nu-și poate apară demnitatea, onoarea, urmă pe pământ, memoria.

Este o formă de abuz dusă la absurd și la o dimensiune de inumanitate care iese din zona raționalului.

Este o formă patologică de agresare a celuilalt. Unde "celălalt" este în același timp și viu - apropiații Iuliei, care suferă înmiit, din cauza acestor atacuri; noi toți cei  are asistăm la această batjocură infinită a unui om, neputincioși să o oprim, pt că instrumentele de intervenție sunt aparțin unui stat nefuncțional - și mort - omul și jurnalistul Iulia Marin, victima directă și în același timp nefiinda a agresiunii RTV.

Nu știu cât de adânc este hăul uman din care izvorăște această mizerie, dar cu siguranță nu coexistă cu niciun pic de discernământ moral.

Și cu siguranță este o formă de manifestare a întunericului din natură umană care avem nevoie să nu se extindă în societatea noastră.”

CITEȘTE ȘI: Mai multe companii mari și-au retras publicitatea de la RTV / Un membru al CNA, apropiat al Liei Olguța Vasilescu, nu a găsit niciun cusur emisiunilor în care au fost batjocorite munca și boala Iuliei Marin / Directoarea de la RTV este prietena Gabrielei Firea al cărei soț a fost demascat drept plagiator chiar de jurnalista desființată de televiziunea infractorului Ghiță

Redăm mai jos câteva dintre burtierele serii de miercuri, 26.04.2023: 

Burtiere din seara de marți, 25.04.2023:

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.