VIDEO. Cum și-au bătut joc Victor Ciutacu și invitații de moartea și suferința unei tinere jurnaliste / Apel de condamnare a discursului urii de la România TV / Interviul acordat de Iulia Marin cu câteva zile înainte de moarte în care contrazice, involuntar, tot delirul de la televiziunea infractorului Sebastian Ghiță


VIDEO. Cum și-au bătut joc Victor Ciutacu și invitații de moartea și suferința unei tinere jurnaliste / Apel de condamnare a discursului urii de la România TV / Interviul acordat de Iulia Marin cu câteva zile înainte de moarte în care contrazice, involuntar, tot delirul de la televiziunea infractorului Sebastian Ghiță

Două seri la rând, în emisiunea lui Victor Ciutacu de la televiziunea infractorului fugar Sebastian Ghiță, stimulați de chiar realizatorul-tonomat, invitații au comentat, la unison cu acesta, insinuant și denigrator afecțiunea psihică de care suferea regretata jurnalistă Iulia Marin a cărei moarte prematură a tulburat opinia publică.

Pe lângă materialele valoroase de presă scrise în 11 ani de jurnalism, Iulia Marin publica ocazional, dar cu cert talent literar, pe blogul său sau chiar pe pagina personală de facebook, texte uimitoare despre stările sale și problemele de sănătate. Sunt introspecții profunde, uimitor de sincere, ale tulburărilor psihice produse de afecțiunea cu care fusese diagnosticată și pe care a dezvăluit-o franc și în cadrul unui interviu pentru revista Life, pe care nu a mai apucat să-l vadă publicat. Este vorba despre o tulburare schizo-afectată declanșată se pare în urmă cu aproximativ 5 ani, la scurt timp după moartea mamei, această pierdere fiind aparent triggerul afecțiunii. Interviul poate fi citit AICI.

În ce privește, mizeria petrecută în serile de miercuri și joi la România TV, unde jurnalista a fost numită chiar „rătăcită promovată ca experiment de presă” sau „folosită ” și apoi „lăsată să moară”, societatea civilă și colegi de breaslă ai Iuliei Marin au reacționat dând publicității un apel de condamnare a „discursului urii” de la România TV la adresa persoanelor cu suferințe psihice, discurs care a pus la îndoială calitatea și discernământul textelor jurnalistice scrise de Iulia Marin de-a lungul timpul.

O versiune a lui a fost deja semnată de peste 300 de persoane și entități non-guvernamentale, fiind publicată de Libertatea, ultimul loc de muncă al Iuliei Marin.

Redacția Podul, care a luat constant atitudine împotriva derapajelor RTV, scriind despre acestea adesea, susține apelul publicat de Libertatea!

CITEȘTE ȘI: Tonomatul l-a făcut să urle pe stăpânul său. Marcel Ciolacu zbierând agramat la Victor Ciutacu: „Românii votează și ne dă la o parte!”/ „Ce io sunt ăla...Cîțu?!” / „Trebuiesc găsite soluții să fie ceva sustenabil, că nu poți să trântești România în gaură cum a trântit-o Băsescu”

Fragmente din elucubrațiile emise la RTV joi seară (preluate de la G4media care a redat mai multe astfel de citate înfiorătoare):

”Continuăm să întrebăm dacă după fiecare încercare ratată de suicid Iulia Marin a fost testată psihologic și dacă a fost declarată aptă să presteze o activitate cu o încărcătură emoțională majoră și impact public colosal? Și vom continua să întrebăm (…)”;

”Într-o lume normală, după copleșitoarea tragedie din propria ogradă, nici măcar un singur om din conducerea marelui trust elvețian de presă din România și Bulgaria nu ar mai avea ce căuta în meseria asta, iar controalele psihiatrice ar fi devenit obligatorii pentru salariații din presă, nu doar la ieșirea din spitalul de psihiatrie, ci chiar de la angajare”.

Miercuri seară, Ciutacu afirmase: Pixul domnișoarei Marin e o armă. Care folosită cu ticăloșie poate distruge destine. Din ce am văzut, fata părea să nu fie băgată în măgării, dar repet strict la nivel… Fata scria de vreo doi ani de zile și își descria experiențele din Spitalul 9 în urma tentativelor de suicid pe care le-a recunoștea ea în scris. (….) Mă pun și în situația angajatorului. Băi, e un om talentat, ce fac? Îl dau afară, îl las fără mijloace de subzistență?”

În ceea ce privește afirmațiile repetate în buclă în cele două emisiuni-abjecție cum că Iulia nu ar fi beneficiat de suportul colegilor de serviciu, ba mai mult că aceștia a fi fost chiar indiferenți față de problemele ei de sănătate, jurnalista chiar a lăudat atitudinea și suportul lor în interviul acordat chiar înainte să moară: 

Am un unchi care a fost alături de mine și prietenii. În principiu am locuit singură psihotică fiind și sunt oarecum pe cont propriu. Nu aș zice că mă sprijină cineva în mod activ, cu excepția faptului că de la muncă am avut parte de foarte multă grijă, empatie și atenție, atât din partea șefilor, cât și a colegilor. Toți au fost foarte deschiși și nu m-am simțit niciodată stigmatizată”. Interviul poate fi citit integral AICI. 

 

Emisiunea de miercuri seară de la RTV o puteți găsi la finalul acestui text!

Jurnalistul Cătălin Tolontan, coordonator al publicației Libertatea, a reacționat pe pagina sa de Facebook explicând de ce este necesar acest apel:

„Povestea unui apel în apărarea demnității și dreptului la muncă al oamenilor în suferință psihică - pornit de la discursul urii prin care România TV a relatat cazul morții jurnalistei Iulia Marin

Deși inițial publicarea apelului era programată pentru dimineață, l-am făcut public azi noapte, după ce am văzut că România TV a făcut și a doua emisiune de lapidare la adresa fostei jurnaliste Iulia Marin. Stupefiați, unii dintre semnatari începuseră deja să circule apelul pe Facebook.

În seara de joi, 20 aprilie, pentru a doua zi consecutiv, RTV a negat dreptul la muncă al oamenilor cu suferințe psihice. Postul de televiziune a numit-o pe ziarista decedată la 32 de ani o ”etichetă de rătăcită promovată ca experiment de presă” și ”o bizarerie talentată”. ”„N-aș lăsa un om cu probleme psihice să lucreze la mine”, s-a spus în studioul RTV.

Am publicat, așadar, apelul azi noapte. O propunere de text a fost conceput de redacția Libertatea și îmbunătățit mai apoi de alte redacții și semnatari inițiali. Redacția Recorder, de pildă, publicație unde Iulia Marin a lucrat până acum 4 ani, a participat substanțial la forma finală a textului.

Rezultatul este o solidaritate fără precedent. Sute de instituții, dintre care peste 70 de redacții de presă din toată țara, în mod normal concurente, alți zeci și zeci de jurnaliști, sute de oameni din profesii pe care democrația le așează, firesc, în părți uneori opuse ale sferei publice, s-au adresat CNA, Consiliului pentru Combaterea Discriminării și firmelor care-și fac publicitate la România TV, precum și organizațiilor publicitarilor și clienților comerciali, precum IAA și RAC. 

Sunt asociații naționale ale psihologilor, medici psihiatri sau medici chirurgi, rectori și decani ai marilor universități din România, directori de editură, regizori, artiști, profesori, oameni de credințe, concepții și specialități diferite.

Ei spun astfel: ”Noi, semnatarii acestui apel, refuzăm să credem că România poate asista la normalizarea discriminării la adresa celor cu suferințe psiho-emoționale. Nu este normal, nu este omenește să instigi împotriva celor suferinzi, indiferent de boala lor și să le pui sub semnul îndoielii capacitatea de a-și câștiga existența, în mod liber și demn”. 

Apelul integral și lista semnatarilor le puteți vedea în articol. Peste noapte s-au adunat sute ș sute de instituții și oameni, în curs de a fi adăugați. Cei dintre dumneavoastră care doresc să se adauge demersului o pot face trimițând un mail pe adresa [email protected].”

„Este de o mizerie morală înfiorătoare și, în sensul cel mai tare al cuvântului, criminală ceea ce a făcut România TV din tragedia jurnalistei Iulia Marin. 

Presa e conștiința de sine a unei societăți. Dacă vom accepta că mizeria asta e conștiința noastră socială, atunci (tot social vorbind) nu avem nici o șansă.

Am semnat și eu așadar apelul inițiat de Libertatea. Conștiința noastră de sine chiar trebuie să devină cu adevărat o conștiință”, a reacționat și scriitorul Radu Vancu pe pagina sa de Facebook. 

Mesaj din partea redacției Adevărul, unde și-a început Iulia Marin activitatea jurnalistică: 

Jurnalista Iulia Marin și-a început cariera în presă la ziarul „Adevărul”, în 2012. A fost inițial editor web pe tura de noapte, apoi s-a alăturat secției Politic, sub coordonarea lui Liviu Avram. 

Noi, jurnaliștii redacției ”Adevărul”, ne reafirmăm încrederea față de munca Iuliei Marin. Niciodată, în cei trei ani pe care i-a petrecut în această redacție, nu a planat vreodată vreun dubiu asupra eticii, rigorii și corectitudinii colegei noastre, care și-a făcut mereu treaba cu hărnicie, dedicare și bună credință. 

Nu a fost niciodată bănuită sau acuzată că ar fi încălcat, din orice motiv, regulile acestei meserii grele. Dimpotrivă, Iulia a fost mereu un exemplu în redacție. Noi, jurnaliștii „Adevărul”, nu avem nicio îndoială că Iulia Marin și-a păstrat aceste calități pe tot parcursul carierei. Este scandalos că a ajuns să fie atacată post-mortem. 

Însă noi, cei care am cunoscut-o și care am lucrat cu Iulia, avem datoria de a răspunde acelora care o atacă. Noi suntem martorii direcți ai muncii curate și oneste a Iuliei Marin și refuzăm să asistăm tăcuți la ponegrirea ei, indiferent care este motivația sau ținta finală. 

Facem aceste precizări în contextul atacului la care a fost supusă Iulia în seara zilei de miercuri, 19 aprilie, în timpul unei emisiuni moderată de Victor Ciutacu și difuzată de postul de televiziune România TV (RTV). 

Ne arătăm sprijinul și solidaritatea față de toți cei care, asemenea Iuliei, se luptă cu afecțiuni psihice. Îi admirăm și respectăm pe toți cei care, asemenea Iuliei, găsesc puterea de a munci, de a rămâne demni în fața bolii. Îi încurajăm pe toți cei care au nevoie de ajutor să îl ceară, fără teama că vor fi stigmatizați. Condamnăm cu tărie orice discriminare la adresa lor. Ne-am dori, la rândul nostru, să avem mereu curajul și tenacitatea Iuliei Marin și a celor care duc zi de zi o asemenea povară. 

Redacția „Adevărul” își exprimă totodată solidaritatea față de colegii de la „Libertatea”, redacția în care Iulia Marin a lucrat în ultimii trei ani, care au fost de asemenea atacați în contextul morții tragice a Iuliei. Le mulțumim pentru tot sprijinul pe care știm că i l-au acordat Iuliei. 

Iulia Marin va rămâne întotdeauna un reper între jurnaliști, iar contribuția ei în redacția „Adevărul” nu va fi niciodată uitată. 

***

Nu ezitați să căutați ajutor dacă aveți nevoie. DepreHUB este un helpline care vă poate ajuta în situații precum episoade depresive, anxietate sau atacuri de panică. Numărul de telefon este 037 445 6420 (apelabil gratuit la nivel național din orice rețea).”



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.