Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, profesorul și teologul Radu Preda dezvăluie o serie de aspecte puțin cunoscute despre controversatul prezidențiabil Călin Georgescu, pe care îl cunoaște personal.
Pe scurt, așa-zisul ”meteorit” a fost descoperit de fosta Securitate, și asta încă din tumultoșii ani ‘70, când intra sub aripa protectoare a diplomatului comunist Mircea Malița, devenindu-i ucenic. În postdecembrism, avertizează părintele Radu Preda, Georgescu devine un produs (re)fabricat sub auspiciile SRI. ”Meteoritul” a fost preumblat prin ”Clubul de la Roma”, dar și prin alte confrerii și masonerii, fiind expert în nimic. Din cele ce urmează veți afla și de ce Georgescu nu este un conservator autentic, în realitate, fiind prizonier într-o falimentară paradigmă a Estului. ”E un maniac care se crede mistic”, punctează Radu Preda.
În aceste condiții politice speciale, dublate de o conjunctură geostrategică puțin spus delicată, cu o Rusie agresivă la granițele noastre, alegerea Elenei Lasconi în turul doi al prezidențialelor reprezintă unica soluție pentru România. ”Nu există alternativă. România se află într-un moment extrem de periculos”, subliniază Radu Preda. Vă invităm să citiți și să distribuiți interviul.
Răzvan Gheorghe: După primul tur al alegerilor prezidențiale, auzim peste tot cuvintele ”cutremur”, ”șoc”, ”tzunami” și altele asemenea. Părinte Radu Preda, ce ar trebui să învățăm din rezultatele de duminică?
Radu Preda: Ce se întâmplă acum nu e o înfrângere a cuiva, ci este un decont. Un decont la scară națională. Este decontul politicii administrației Iohannis, cu marea lui alianță dintre PNL și PSD, alianță despre care a susținut că urma să-i unească pe români – ei, uite că nu i-a unit. Adică, din punct de vedere politic, acest vot ar trebui luat ca un capitol de învățătură de minte, în sensul în care așa nu se poate face o țară. Trebuie să ținem cont de faptul că avem identități doctrinare diferite, că liberalismul e una, că social-democrația e alta. Să ne amintim de vechiul USL, de nenorocirile petrecute atunci, care au fost dublate, iată, de noul USL. Practic, cu această alăturare PSD-PNL noi am închis cercul politic, am închis jocul politic. Și asta s-a întâmplat de o manieră artificială, forțată. Ceea ce nu e în regulă.
Pe de altă parte, PSD și PNL au practicat cea mai sinistră formă de sinucidere politică: anti-selecția. Așa am ajuns să vedem tot soiul de indivizi și individe care nu au nimic de spus și care nu se pricep la nimic. Ce treabă au ei / ele cu liberalismul?, m-am întrebat deseori, chiar văzându-i de aproape. Problema asta – a anti-selecției – e prezentă în toate partidele. E o problemă uriașă.
Cutremurul e real. E un tzunami pe bune în rândul partidelor tradiționale. Dar este binevenit, pentru că ne arată că nu se mai poate merge înainte cu modul în care se făceau combinațiile politice. E o paradigmă depășită.
Reporter: Părinte Radu Preda, îl cunoașteți personal, de ani de zile, pe Călin Georgescu. Cine este el, dincolo de aparențe, ocultări și bizarerii? Duminica trecută, întreaga Românie și-a pus această întrebare. Zone importante ale Occidentului stau cu ochii pe noi, dovadă titlurile de presă. Așadar, cine este Călin Georgescu?
Părintele Radu Preda: Un lucru să fie clar: Călin Georgescu nu este un produs al electoratului. El e doar o fațadă a unui așa-zis electorat anonim, o fațadă pusă în fața noastră și pe care, chipurile, noi ar trebui să o respectăm. Nu-i chiar așa. În primul rând, fără serviciile secrete, acest Georgescu nu ar fi existat. Și asta încă din anii ‘70.
Reporter: Ați pus un prim accent necesar. Românii trebuie să știe că geneza personajului Georgescu nu ar fi fost posibilă fără vechea Securitate.
Radu Preda: Georgescu a fost ucenicul lui Mircea Malița, despre ce vorbim? A intrat pe mâna lui Malița, apoi a ajuns în Clubul de la Roma și prin tot felul de alte confrerii și masonerii. Eu nu zic că omul e un ticălos, nu. Problema lui Georgescu e alta: el s-a încremenit într-o anumită formă de lectură a realității fără să mai aibă curajul de a mai citi și altceva, ca să-și lărgească orizontul. Așadar, în cazul lui, noi avem de-a face cu o prostie constitutivă, o prostie structural închistată. Călin Georgescu este un produs autentic al național-socialismului românesc. Adică, are o formă de comunism patriotic.
Reporter: Mă bucur că ați punctat asta. Deși Georgescu, Simion și Șoșoacă sunt numiți de presa progresistă ”extremiști de dreapta”, în realitate, personajele amintite vin pe o partitură de sorginte național-ceaușistă. Dincolo de invocarea vicleană și populistă a unor aspecte ce țin de religie, de credință, așa-zisul lor ”patriotism” e deviat din național-comunismul de anii ’80, și nu din vreo paradigmă interbelică.
Radu Preda: E adevărat. În capul lui Georgescu e un haos total. El nu e capabil să facă legătura între discursul identitar de atunci și chestiunea de acum. Odinioară, eu îl știam de om deștept, iată însă că prostia asta a inteligenților costă mai mult decât prostia neaoșă sau orice altă formă de manipulare. Una peste alta, Călin Georgescu nu este o soluție pentru România.
Reporter: Este el un conservator autentic?
Radu Preda: Nici vorbă! Georgescu amestecă lucrurile. Este un om foarte confuz. El nu poate reprezenta filonul unui angajament conservator al României pentru următoarele decenii. N-are cum.
Reporter: Candidatura lui e o compromitere a conservatorismului autentic.
Radu Preda: Păi asta fac cu toții… E de ajuns să ne gândim că Referendumul pentru Familie a fost declanșat de cine? – de un Tăriceanu cu o a cincea nevastă, de un Dragnea care era deja cu amanta, în spate de un Ciolacu, care era deja plecat de acasă și de un Grindeanu care avea deja alte drumuri. Despre ce vorbim? Este o ipocrizie ordinară. Din punctul acesta de vedere, lucrurile sunt mai mult decât limpezi. Nici Georgescu nu strălucește la capitolul ăsta, haideți să fim serioși… Când tu însuți ai divorțat de o soție, bun, ai luat-o pe a doua, care e mai tânără, mai deșteaptă în mod real – Cristela e mai inteligentă decât el însuși – nu ai cum să te prezinți ca un imaculat apărător al familiei tradiționale. Georgescu e o nouă etapă în compromiterea conservatorismului.
Reporter: Mulți au luat-o razna. Unii s-au găsit să-l compare pe Georgescu cu… Trump!
Radu Preda: Asta e o idioțenie de mari proporții. Trump reprezintă America profundă, conservatoare, e un antreprenor de mare succes. Când a câștigat Trump, dolarul a crescut iar mediile de afaceri s-au revigorat. Georgescu e nimeni, haideți să fim serioși. E doar un individ împotmolit în paradigma Estului. Ce s-a întâmplat după ce a câștigat Georgescu primul tur al prezidențialelor? Au început să scadă! Acțiunile de la Bursa de Valori București sunt pe roșu.
Reporter: Elena Lasconi e o soluție?
Radu Preda: Da. E unica soluție în acest context. Cu ea avem totuși o șansă. E o femeie lucidă, proaspătă, care nu s-a dezis de propriul vlăstar, chiar dacă vlăstarul a cam luat-o razna. O cunosc, am vorbit cu ea de mai multe ori. Elena Lasconi e o alternativă.
Reporter: O alternativă la ce, de fapt?
Radu Preda: E alternativa la nimic. Pentru că partidele mari au căzut, au fost pulverizate din primul tur. Nicolae Ciucă și-a dat demisia a doua zi, ceea ce e onorabil și arată că generalul e un om corect. Ciolacu a tot întârziat, ca întotdeauna, a vrut să tragă de timp, poate pentru a-și propti diverși nepoți sau apropiați prin tot felul de funcții. Dar a demisionat, în final.
România se afla într-un moment foarte delicat, cu războiul la ușă și cu criza economică deja în casă. România e într-un pericol de moarte. În următorii 7 ani va trebui să strângem cureaua pentru a diminua pe cât posibil deficitul bugetar. Asta e înțelegerea cu cei din Comisia Europeană. Dar iată că politic suntem într-o situație deloc norocoasă. Și vin vremuri foarte grele. Noi trebuie să strângem cureaua pe anumite capitole bugetare și pe de altă parte va trebui să dăm miliarde pentru F35 și alte forme de înarmare care să semnalizeze că, până să vină aliații, suntem noi înșine capabili să ne apărăm. Ceea ce e foarte bine, fiindcă dușmanul – Federația Rusă – ne suflă în ceafă. Avem nevoie de arme și securitate națională.
Și într-un astfel de context, ce să facem cu unul de teapa lui Călin Georgescu, pentru numele lui Dumnezeu? Să ieșim din NATO și din UE?! Toate acestea sunt non-alternative. Orice român cu o minimă luciditate poate realiza asta.
Una peste alta, la ora actuală, România nu-și permite să fie slabă pe Flancul Estic al NATO. N-are cum să-și permită. Și în asta rezidă dimensiunea scandaloasă a lui Georgescu. Dovadă că n-are minte, el zice că ar trebui ca România să negocieze cu Rusia. Păi, ce e de negociat cu rușii?,că Rusia nu a intrat cu trupe peste noi, ci a invadat Ucraina, țara vecină. Și-apoi, cu Rusia nu negociezi. Rușii nici măcar nu au cultura negocierii. Din păcate, noi nu prea înțelegem chestia asta. Rusul te omoară dacă nu poate să te lase în viață. Te omoară la propriu. Din punctul ăsta de vedere, un Georgescu în funcția de președinte al României ar fi un dezastru de mari proporții… să ne ferească Dumnezeu!
Reporter: Duminică seara, după aflarea rezultatelor parțiale, ați avertizat, pe Facebook, că ”la SRI e sărbătoare”. Dacă înainte de ‘89, traseul lui Călin Georgescu a fost vegheat de Securitate și PCR, el a devenit, în postdecembrism, un produs al noilor servicii secrete?
Radu Preda: Vedeți dumneavoastră, în toată povestea asta există și un câștig – a ieșit AUR din competiție. Serviciile secrete i-au crescut pe Simion și pe cei din AUR, serviciile secrete i-au pus la podea. Că AUR se duce pe copcă e foarte bine, asta-i indiscutabil. Dar ce s-a întâmplat duminică? Aceleași servicii și-au dat seama că situația nu e deloc în regulă, așa că l-au scos pe scenă – ca pe un arlechin – pe alde Georgescu, care e produsul lor, al serviciilor, nu-i produsul nostru. Voturile pentru Georgescu nu au fost generate de efervescența unei societăți civile apropiată de rețelele de socializare. Haideți să fim serioși. Omul a fost construit. Finalmente, iată că a câștigat primul tur al prezidențialelor.
Dincolo de aceste aspecte, marea problemă cu Georgescu e că el întrupează o formă de împăcătorism slab strategic, în sensul că el vrea să se împace și cu rușii, dar să fie și în grațiile americanilor, or în situația actuală a României și a lumii, acest lucru e realmente imposibil. Ori ești cu unii, ori ești cu alții. Trebuie să te hotărăști. În actualele condiții geostrategice nu există o cale de mijloc. Chiar nu. Ești fie cu unii, fie cu alții. Or România a ales să fie NATO și UE și foarte bine a făcut.
Puțini români înțeleg lucrul ăsta: pentru prima oară în istorie, noi suntem pe baricada câștigătoare. Până acum, tot timpul am fost pe partea cealaltă. Am fost o masă de negociere pentru alții, care ne-au împărțit, ne-au făcut și ne-au dres, în fine. Acum suntem, politic vorbind, dar și militar, de partea bună a istoriei. E un moment fast, iar asta se vede cu ochii liberi. Se construiește infrastructură, industria românească reînflorește. Un moment mai bun decât are România astăzi nu l-am avut niciodată. Din această perspectivă,viitorul președinte trebuie să fie un om cu viziune, în acest caz, o doamnă care să știe să gestioneze de o așa manieră încât să dea semnale de încurajare pentru capitalul străin și pentru diverse alte investiții. Intrând în NATO și în UE, România a avut cel mai mare aflux de investiții străine din istoria ei. Și asta nu e deloc puțin lucru.
Eu le-am explicat studenților mei că România interbelică a avut două decenii de creștere – din 1918 până la instituirea dictaturii lui Carol al II-lea. Acum însă, noi suntem în al treilea deceniu și jumătate, deci noi practic am avut mai mult răgaz decât au avut înaintașii noștri. Și asta se vede cu ochiul liber. Doar dacă ești dus cu pluta nu poți înțelege ce se întâmplă în jurul tău. Așa cum e în prezent, să nu uităm că România se află într-un punct maximal.
Eu sper să nu ne alegem un președinte idiot, unul bătut în cap. Repet: Elena Lasconi e unica soluție. Georgescu e o beznă a minții. E păcat și e monstruos să ne batem joc de noi și de România în halul ăsta. Nu avem nevoie de absurdități în ceea ce privește punerea problemei identității naționale, ci avem nevoie de fapte și adevăr.
Vorbim chestii despre identitate, dar nimeni în campania asta nu a vorbit despre faptul că, demografic, suntem în pericol de extincție. Asta e cea mai mare problemă. Politrucii vor voturi, dar cine îi va mai vota peste niște ani? Oamenii dispar. Avem o rată a mortalității care nu este echilibrată cu rata natalității și chiar nu ne permitem așa ceva, fiindcă noi suntem, de fapt, o mână de oameni. O astfel de problemă o au și francezii, spaniolii și nemții, însă acolo datele sunt altele. Când spunem că românii sunt 20 de milioane, deja exagerăm… Nu ne comparăm cu francezii, care sunt 70 de milioane, cu nemții, care sunt 90 de milioane, sau cu italienii, care sunt și ei vreo 80 de milioane. În România, baza de selecție este din ce în ce mai mică. Și când deja te confrunți cu situația asta, mai ai și partide politice de genul PSD și PNL care au practicat anti-selecția. Trist, foarte trist. Noi nu știm să extragem esența calității omenești din bazinul demografic pe care încă îl mai avem.
Reporter: Și plaga asta vine tot din comunism.
Radu Preda: Da, din comunism. Din cultul cantității, nu al calității. Asta le explicam și eu studenților mei – Ceaușescu nu a fost pro-vita, n-a avut chestia asta, el a fost pro-cantitate. Dovadă că, pe măsură ce se nășteau alți oameni, el nu a ridicat standardul de sănătate, standardul de nutriție – pentru Ceaușescu era important ca doar să se nască mulți oameni, exact cum a văzut el în Coreea de Nord și i s-a părut că și în România asta ar fi o soluție. Mă rog, nu intrăm în detalii.
Reporter: Să revenim la miezul discuției noastre. Ce se va întâmpla peste două săptămâni?
Radu Preda: Eu sper să avem un vot masiv pentru Elena Lasconi. Altă cale chiar nu există. România este membră NATO și UE – aceste mari angajamente nu pot fi schimbate de pe azi pe mâine. E foarte important ca Elena Lasconi să câștige președinția, pentru că ea e o garanție a menținerii acestui drum pro-occidental. România se află într-un moment de cumpănă majoră. Avem o vecinătate ”zglobie”, avem o Rusie agresivă care înaintează, forțează și vrea Gurile Dunării. La anul, În Republica Moldova urmează alegeri parlamentare.
Reporter: Alegeri care se vor finaliza cu o revenire a pro-rușilor la guvernare.
Radu Preda: E cert că asta se va întâmpla. E bine să aducem aminte, fiindcă mulți oameni nu știu despre ce vorbim. România nu trebuie să ajungă la mezat printr-un leadership tâmpit, or asta s-ar întâmpla cu unul ca Georgescu. Omul care e în fruntea statului îți poate influența pozitiv și semnificativ anumite tendințe.
Reporter: Georgescu invocă deseori credința în discursurile lui. Este el un creștin autentic?
Radu Preda: Când ai credință autentică și sănătoasă nu o instrumentezi politic. Haideți să fim serioși. Problema e limpede. Oamenii de teapa lui Georgescu aduc deservicii în mod evident și ireversibil idealurilor pe care le invocă. Maculează tot ce ating. Vă mărturisesc că mă uit cu stupefacție la ce spune. De pildă, de-a lungul timpului, el a evitat orice dialog cu mine pe teme serioase.
Reporter: Poate pentru că nu l-ar putea susține.
Radu Preda: Sunt convins. Am văzut asta cu ochii mei, nu trebuie să mă convingă altcineva. Omul e un maniac care vrea să treacă drept mistic.
Reporter: Și totuși nu e nimic nou. Rețeta e veche. De-a lungul istoriei au tot fost astfel de personaje. Periculos e că i-a mers acum în România, cel puțin în primul tur al prezidențialelor.
Radu Preda: Nu e nimic nou, e adevărat, dar asta arată ce grad de necultivare a simțului politic are populația României. Ne confruntăm cu o mare problemă și am mai spus-o: România are o neșansă dublă, pentru că se suprapun două majorități, una mai toxică decât alta. Avem o majoritate politică needucată politic și avem o majoritate religioasă necatehizată. Or, din needucația unora și din necatehizarea altora ies monstruozități de genul Georgescu, care sunt la intersecția dintre impresia de a înțelege ceva și manipularea cea mai ordinară. Scurt pe doi. Nu-i o rețetă secretă. Și mă uit cu groază la ce se întâmplă.
Din punct de vedere politic, România se află într-o fază mitologică, și asta nu-i deloc bine. Așa cresc monștri, cresc oameni cu trei aripi și femei cu patru sâni. Să ne-nțelegem: în politică, mitologia este sinistră.
Reporter: De unde și suprarealismul care învăluie România de ani și ani.
Radu Preda: Evident. Despre asta vorbim.