EXCLUSIV DOCUMENT: Administrația militară regională Cernăuți dezvăluie ce ajutoare a furnizat România în nordul Bucovinei după începutul invaziei rusești la scară largă în Ucraina


EXCLUSIV DOCUMENT: Administrația militară regională Cernăuți dezvăluie ce ajutoare a furnizat România în nordul Bucovinei după începutul invaziei rusești la scară largă în Ucraina

Urmare a unei solicitări a Podul.ro, Administrația militară regională Cernăuți a dezvăluit care au fost ajutoarele furnizate de România în nordul Bucovinei, de la începutul invaziei rusești la scară largă în Ucraina. 

Potrivit șefului adjunct pentru afaceri de Apărare al Administrației militare regionale Cernăuți – l-am numit pe Ruslan Domnitsak –, statul român a furnizat regiunii bucovinene din Ucraina mai multe tipuri de ajutoare, așa cum veți afla din răspunsul prezentat mai jos (inclusiv foto): 

”De la începutul invaziei la scară largă a Federației Ruse în Ucraina, regiunea Cernăuți a primit din partea României asistență constând în generatoare de diferite capacități, vehicule, sisteme electronice, sisteme electronice de avertizare, mobilier, echipamente medicale, medicamente, alimente și produse sanitare și de igienă”.

 

Amintim că Primăria Municipiului Iași a fost printre primele instituții administrativ-publice din țara noastră care a sărit în ajutorul ucrainenilor și al românilor nord-bucovineni, acordând asistență financiară și ajutor regiunii Cernăuți, imediat după începerea războiului genocidar și de ocupație al Federației Ruse în Ucraina. 

Primăria Iași a răspuns, la 25 februarie 2022, în a doua zi a invaziei rusești la scară largă a Ucrainei, unei cereri de ajutor din partea Primăriei Cernăuți. Edilul din Cernăuți – Roman Clichuk – a solicitat, printre altele, generatoare diesel și electrice, dispozitive de încărcare, utilaje de manipulare, mașini de transport, rezervoare și purificatoare de apă, truse de prim ajutor, corturi, saci de dormit etc., toate acestea fiind necesare pentru organizarea unor centre pentru refugiați în nordul Bucovinei – detalii AICI.  

De asemenea, Primăria Iași a aprobat un ajutor financiar de 500.000 de lei (circa 100.000 de euro) pentru Primăria Cernăuți. Sprijinul venit din partea ieșenilor a fost urmat de ajutoare semnificative venite din partea autorităților locale din Suceava, și din partea Primăriei Timișoara – detalii AICI, AICI și AICI. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.