Reușită de zile mare a forțelor armate ucrainene: au distrus un sistem de radare rusesc, Nebo-M, evaluat la peste 100 de milioane de dolari. Statul Major al Ucrainei a raportat că radarul a fost anihilat cu rachete tactice americane - ATACMS


Reușită de zile mare a forțelor armate ucrainene: au distrus un sistem de radare rusesc, Nebo-M, evaluat la peste 100 de milioane de dolari. Statul Major al Ucrainei a raportat că radarul a fost anihilat cu rachete tactice americane - ATACMS

Forțele ucrainene au lovit un sistem radar rusesc Nebo-M folosind rachete ATACMS furnizate de SUA, a raportat Statul Major al Ucrainei pe 3 octombrie, citat de publicația The Kyiv Independent.

Sistemul Nebo-M, evaluat la aproximativ 100 de milioane de dolari, este conceput pentru a detecta și intercepta amenințările aeriene, inclusiv rachetele balistice. Este un obiectiv militar foarte greu de localizat de țintit și de aceea lovitura ucrainenilor este extrem de valoroasă.

Armata ucraineană a declarat că distrugerea radarului ar deschide un „coridor aerian” pentru utilizarea mai eficientă a rachetelor de croazieră Storm Shadow și Scalp-EG.

Se crede că Rusia mai are doar 10 sisteme Nebo-M operaționale, dar Kyiv Independent nu a putut verifica această afirmație.

La începutul acestui an, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a lovit un sistem radar Nebo-U modernizat în regiunea Bryansk din Rusia, potrivit unei surse SBU.

ATACMS - Army Tactical Missile System – sunt sistemele de rachete tactice fabricate de SUA au o rază de acțiune de aproximativ 165-300 de kilometri. Statele Unite au furnizat pentru prima dată ATACMS cu rază lungă de acțiune Ucrainei în martie 2024. Atunci, mișcarea imediată a Rusiei a fost să mute 90% dintre avioanelor sale în afara razei de acțiune a rachetelor, după cum preciza un oficial american sub protecția anonimatului pentru WSJ, citând un nou raport al serviciilor de informații ale SUA.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.