Armata israeliană a declanșat o invazie terestră în sudul Libanului, transmițând că desfășoară "raiduri limitate" împotriva unor ținte Hezbollah


  • ACP
  • Oct 1, 2024 12:05
  • 1252
Armata israeliană a declanșat o invazie terestră în sudul Libanului, transmițând că desfășoară "raiduri limitate" împotriva unor ținte Hezbollah

Armata israeliană a lansat marți dimineața, foarte devreme, o invazie terestră în sudul Libanului, însoțită de bombardamente aeriene și de artilerie, ca urmare a aprobării conferite de cabinetul de securitate condus de premierul Benjamin Netanyahu.

Pe parcursul nopții dinspre luni spre marți, avioanele de vânătoare israeliene au bombardat suburbiile sudice ale Beirutului, după ce le-au comunicat civililor libanezi să evacueze "urgent" zonele vizate. În acest timp, forțele armate libaneze s-au retras la cinci kilometri de frontieră.

Hezbollah a răspuns cu un tir de rachete asupra zonei centrale a Israelului, vizând o unitate militară și un sediu Mossad. În acest atac au fost rănite moderat două persoane, care primesc îngrijiri medicale.

Un comunicat al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) a anunțat marți "raiduri terestre limitate" împotriva unor ținte Hezbollah care sunt situate în sate apropiate de graniță și care "reprezintă o amenințare imediată pentru comunitățile israeliene din nordul Israelului". Hezbollah plănuia să folosească casele din sudul Libanului ca "locuri de pregătire pentru o invazie de tipul celei din 7 octombrie", au mai zis reprezentanții IDF.

Atacul vine după după ce armata israeliană a masat de câteva zile trupe la frontieră și a efectuat mici incursiuni pe teritoriul libanez pentru a cerceta terenul, dar și după două săptămâni de bombardamente care s-au soldat cu peste o mie de morți și au lovit luni, pentru prima dată, centrul capitalei libaneze Beirut. De asemenea, gruparea teroristă Hezbollah și-a pierdut zilele trecute liderul Hassan Nasrallah, într-o lovitură aeriană a forțelor israeliene, după ce, pe 17 și 18 septembrie 2024, mii membri ai grupării teroriste au fost grav răniți în urma exploziilor dispozitivelor de comunicare (pagere, walkie-talkie) pregătite de Mossad, ceea ce a constituit cea mai mare breșă de securitate a Hezbollah de la începutul conflictului Israel-Hezbollah, în octombrie 2023.

Washingtonul s-a poziționat de partea aliatului său israelian chiar mai clar decât în timpul invaziei din Gaza și a declarat marți că va trimite mii de militari suplimentari în regiune, ca măsură de descurajare a altor forțe ostile Israelului.

Un înalt oficial israelian a declarat la postul de radio israelian Kan, că deși Washingtonul "sprijină operațiunea, este clar pentru noi că SUA sunt îngrijorate". Chiar și în aceste condiții, "nu va exista niciun aranjament (diplomatic - n.red.) în Liban înainte de încheierea operațiunii", a mai precizat oficialul. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.