Elena Lasconi a răspuns afirmativ la cele 20 de solicitări ale lui Nicușor Dan. „Aștept să ne așezăm împreună la masă și să discutăm punct cu punct, în detaliu”


Elena Lasconi a răspuns afirmativ la cele 20 de solicitări ale lui Nicușor Dan. „Aștept să ne așezăm împreună la masă și să discutăm punct cu punct, în detaliu”

Elena Lasconi, președinta USR și candidata formațiunii la Cotroceni, a precizat că este „pentru” în ce privește cele „20 de propuneri” avansate, joi, de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, pe care însă acesta din urmă le-a numit „solicitări”.

„Știu că eu sunt subiectivă când vorbesc despre Nicușor Dan, căruia îi datorez prezența mea în politică. El este omul care m-a inspirat, care pentru mine e și astăzi garanția binelui în politica românească.

Dar, total obiectiv, după ce am analizat împreună cu colegii mei din USR lista celor 20 de propuneri ale lui Nicușor Dan pentru București, spun așa: SUNT PENTRU. USR a susținut, susține și va susține în continuare proiectele lui Nicușor Dan, viziunea lui de a transforma acest oraș într-o comunitate, într-un loc în care să trăiești confortabil.

Aștept acum să ne așezăm împreună la masă și să discutăm punct cu punct, în detaliu, aceste propuneri”, a anunțat Lasconi într-o postare pe Facebook.

Context. Nicuşor Dan a anunţat, joi, cele 20 de solicitări pe care urmează să le prezinte candidaţilor la alegerile prezidenţiale şi parlamentare, edilul general precizând, în cadrul unei conferinţe de presă, că, începând de săptămâna viitoare, va solicita întâlniri cu candidaţii pentru a afla dacă ei susţin sau nu aceste obiective. Cel mai probabil, așa cum a lăsat să se înțeleagă anterior, în funcție de rezultatul discuțiilor, primarul general își va anunța susținerea publică pentru unul dintre candidații la Cotroceni.

Acestea sunt:

1. Modificarea Legii finanțelor publice locale și a Codului Fiscal astfel încât împărțirea taxelor și impozitelor în București între Primăria Capitalei și primăriile de sector să se facă de către Consiliul General, nu de Parlament.

2. Posibilitatea de împrumut a UAT-urilor să fie proporțională cu numărul de locuitori.

3. Emiterea tuturor autorizațiilor de construire din București de către Primarul Municipiului București și emiterea tuturor documentațiilor de urbanism din București de către Consiliul General.

4. Limitarea derogărilor de la indicatorii urbanistici în Codul Urbanismului.

5. Obligarea Inspectoratului de Stat în Construcții la verificarea ilegalităților sesizate și obligarea Prefecților să atace documentațiile ilegale sesizate de Inspectorat.

6. Posibilitatea organelor civile de control de a dispune suspendarea lucrărilor ilegale în zone protejate.

7. Eliminarea din Legea 350/2001 și din noul Cod al Urbanismului a termenului de 5 ani la atacarea în instanță a documentațiilor de urbanism.

8. Eliminarea condițiilor discriminatorii introduse prin Legea 102/2023 pentru acțiunile în instanță ale ONG-urilor.

9. Abrogarea art. 18 alin. (9) din Legea 24/2007 a spațiilor verzi urbane.

10. Eliminarea din noul Cod al Urbanismului a tuturor prevederilor cu privire la spațiile verzi.

11. Respingerea de către Camera Deputaților a proiectului de lege Plx 668/2018 pentru modificarea Legii spațiilor verzi urbane 24/2007 înainte de dezbaterea Codului Urbanismului.

12. Modificarea Codului Administrativ pentru a permite în mod expres primarului să atace în instanță hotărârile Consiliului.

13. Precizarea Legii contenciosului administrativ care să dea posibilitatea subiecților de drept public să inițieze acțiuni în instanță pe zonele lor de competență / interes.

14. Transferul Serelor Ghencea de la ADS la Municipiul București în vederea organizării unui parc.

15. Transferul unei părți din terenul din spatele Stadionului Ghencea de la Ministerul Apărării la Municipiul București în vederea organizării unui parc/grădini zoologice.

16. Realizarea Cartierului Justiției pe spațiul dintre Palatul Parlamentului și clădirea Academiei Române și transferul de la Ministerul Dezvoltării la Municipiul București a întregului teren „Esplanada”.

17. Transferul de la Romsilva către Municipiul București a drumului de acces prin Pădurea Băneasa în cartierul Greenfield pe perioadă limitată și nu nelimitată.

18. Susținerea convocării celor două referendumuri locale, cu privire la împărțirea taxelor și impozitelor între Primăria Capitalei și primăriile de sector și cu privire la atribuția de emitere a autorizațiilor de construire în București.

19. Susținerea revenirii tuturor bulevardelor Bucureștiului în administrarea Administrației Străzilor.

20. Susținerea noului Plan Urbanistic General în varianta propusă de specialiști.

Acestea pot fi parcurse în detaliu și pe siteul Primăriei General - AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.