R.Moldova se scufundă în beznă. Peste 500 de infracțiuni sexuale pe an


R.Moldova se scufundă în beznă. Peste 500 de infracțiuni sexuale pe an

Deschid presa, văd ştirile de săptămâna trecută şi mă îngrozesc. Da, puteam să le ignor şi mai departe, dar într-o bună zi mocirla asta te va înghiţi şi pe tine. Atâtea accidente, crime, pagube în urma inundaţiilor... Cât timp unii umblă cu sorcova electorală şi promit râuri de miere şi maluri de zefir, Republica Moldova se scufundă în întuneric. 

M-au şocat două ştiri. S-a întâmplat în Rădeni, raionul Străşeni. O mamă tânără, care crește și educă singură doi copii, a fost supusă unui viol în grup. Victima a fost răpită din propria curte. Criminalii au luat o jerghie și au mânat-o ca pe o vită până în curtea lor cu forţa, în bataie de joc. I-au turnat ceva de băut cu de-a sila, posibil niște substanțe de adormit sau narcotice. În casă, și-au bătut joc de ea până la leșin. Când au văzut că e inconștientă, au luat-o în brațe și au dus-o în mașină. Vecinii au văzut, dar nu vor să depună mărturii. Pur moldoveneşte şi creştineşte. Solidaritate moldoveneasca. Vă rog să simţiţi ironia și greața când rostesc aceste cuvinte. Au dus-o pe malul iazului, și-au bătut joc de ea, au dezbrăcat-o și au lăsat-o acolo goală. Când și-a revenit, a văzut că e goală pe malul iazului. Cei trei au revenit, iarăși și-au bătut joc de ea. Unul bătea din palme, altul amenința că dacă nu face ce vor ei, o vor arunca în apă. Până la urmă, au încărcat-o în mașină și au dus-o pe o uliță, la vreo trei case de gospodăria ei, au aruncat-o acolo ca să nu-i vadă nimeni. 

A găsit-o feciorul, un copil de vreo opt ani, care o căuta prin sat. Era toată udă – hainele, părul… A doua zi de dimineață, la ea a venit nevasta unuia dintre făptași „să se înțeleagă”. Repet, a venit nevasta unuia din ei. În societatea asta femeile sunt complici la violurile comise de psihopații lor de soți. A fost și unul din cei trei, i-a propus bani, un porc, să vândă mașina, orice… Un porc... Îmi vine să vomit. Ea le-a spus că nu vrea nimic de la ei, doar sănătatea pe care i-au distrus-o.

Ajutorul medical cuvenit nu i-a fost acordat. Starea victimei este complicată: se simte rău, nu vorbește, nu iese din casă, nu mănâncă. A fost dusă la Chișinău pentru expertiză. Ar fi avut nevoie de spitalizare, dar nu are bani. Acasă are un tată cu probleme de sănătate și un frate cu grad avansat de dizabilitate. 

A doua zi după viol, pe 7 septembrie, cei trei au fost reținuți, dar ulterior lumea i-a văzut prin sat. Oamenii sunt înspăimântați, mai ales cei care sunt părinți de fete. Se vorbește că faptaşii au dat bani ca să fie eliberați. E vorba de doi fraţi şi un cumnat. O familie de psihopaţi. Oribil... Nici nu îmi ajung cuvinte să descriu ce simt când citesc asemenea ştiri şi cât de tare mă enervez pe acest stat. 

A doua ştire mi-a dat-o un prieten care era spitalizat cu probleme de inimă şi mi-a arătat ce traume avea. M-a şocat pentru că ştiam că e sub tratament. Era omul, dar a sărit din pat ca sa îşi salveze fiica. Fiica lui împreună cu prietenul ei se plimbau prin centrul oraşului. S-au apropiat 6 tipi, în stare de ebrietate avansată. Tipii au bătut băiatul şi au vrut să violeze fata. Ea a reuşit să îşi sune tatal și să ceara ajutor. Barbatul a venit si s-a încaierat cu ei asa cum era, în stare proastă. Unul din faptași e fiu de fost mare șef. Asemenea mizerii mereu îşi permit să facă numai ce vor, deoarece știu că părinții lor corupți îi vor salva. Asta se întâmpla într-un stat unde autoritățile există doar pentru a-i jecmăni pe cetățeni, iar corupția înflorește asemenea salcâmului în mai.

Datele statistice arată că, anual, în R.Moldova sunt săvârșite peste 500 de infracțiuni sexuale. Zilnic este comis cel puțin un viol, victime fiind femei și copii de diferite vârste. Poliție avem destulă. Spre comparație, în China sunt 153 polițiști la 100.000 locuitori, pe cand în RM, conform raportul pentru extindere a Comisiei Europene, sunt 343 de polițiști la 100.000 locuitori. Dar eficiența e zero din cauza corupției și incompetenței. Mai comparați și rata infracționalității și veți avea un tablou al situației. În statele unde am locuit m-am simțit în siguranță, însă niciodată nu m-am simțit în siguranță în RM înafara casei. Niciodată în China sau Coreea de Sud nu am stat cu frică de faptul că pot să pățesc ceva. Puteam să mă întorc și noaptea acasă. Nimeni nu s-a uitat niciodată urât la mine sau măcar să mă insulte. Eu nu am nevoie de un stat unde nu mă simt nici măcar în siguranță, darămite să mai vorbim de condiții optime de dezvoltare și trai decent.

Europa nu e peste mări şi oceane şi nu trebuie adusă de undeva. Ea trebuie creată pe loc. În primul rând, prin a educa și pedepsi hoardele de psihopați care se plimbă nestigherite pe străzi și comit crime fără nicio frică. În al doilea rând. prin autorități responsabile și funcționari onești care să vegheze la respectarea legii și înfăptuirea justiției. Din experimentul meu (despre care voi vorbi mai târziu, cu altă ocazie) nu se dorește angajarea de oameni din afara sistemului, oricât de buni ar fi ei. Oamenii onești nu au loc într-un stat unde cumătrismul și corupția dictează legii. Și această stare a lucrurilor nu se va schimba, atât timp cât cetățenii de rând sunt complici la aceste crime prin nepăsare sau participare și tac atunci când ele sunt comise. Aceia care îmi spuneți cât de bine e acasă, nu ați locuit niciodată într-o societate normală. Nu ați gustat nici siguranța din Macao și nici ordinea din Singapore, nu v-ați plimbat pe străzile curate ale Shenzen-ului, nu ați savurat din ospitalitatea și comoditatea Chengdu, din educația celor din Kyoto, de aceea vi se pare că anormalitatea în care trăiți zilnic ar fi… normalitate.  

Tăcerea și nepăsarea sunt drumul direct către infern, iar într-o bună zi infernul ăsta îi va înghiti și pe cei care se cred acum în siguranţă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.