Războiul hibrid dus de Rusia. Polonia îi antrenează pe cetățeni să fie cât mai rezistenți în fața propagandei ruse. Totodată, polonezii sunt îndemnați să se alăture luptei contra Kremlinului pe frontul contrainformațiilor: "În ce constă conceptul de contrainformații cetățenești? În nimic mai mult decât simțul responsabilității pentru propria siguranță, respectiv a celor dragi"


Războiul hibrid dus de Rusia. Polonia îi antrenează pe cetățeni să fie cât mai rezistenți în fața propagandei ruse. Totodată, polonezii sunt îndemnați să se alăture luptei contra Kremlinului pe frontul contrainformațiilor: "În ce constă conceptul de contrainformații cetățenești? În nimic mai mult decât simțul responsabilității pentru propria siguranță, respectiv a celor dragi"

Statul Major Polonez își antrenează cetățenii să facă față războiului informațional dus de Rusia. În fiecare zi de luni sunt publicate pe rețeaua X postări care contracarează propaganda rusă, a informat recent Polskie Radio, citat de RBC-Ukraine

Așa cum a atras atenția Weronika Milczarczyk - reprezentantă a departamentului de comunicare al Statului Major General - cu cât polonezii știu mai multe despre instrumentele folosite de inamic, cu atât va fi mai dificil să fie înșelați. 

"Nu vrem să speriem oamenii, ci acordăm prioritate dezvoltării rezistenței. Este comparabil cu a lua vitamine toamna pentru a evita îmbolnăvirea pe timpul iernii. Trebuie să prevenim, nu să tratăm consecințele", a subliniat Weronika Milczarczyk. 

Statul Major polonez se concentrează pe publicarea de contrainformații. Conceptul inițiativei este următorul: fiecare polonez poate contribui, prin această cale, la apărarea țării.

Campania de informare împotriva dezinformării ruse se desfășoară în mod constant. În cadrul unor mai multor postări publicate pe X de Statul Major Polonez, cetățenii sunt îndemnați atât să participe în mod activ la operațiunile de contracarare a propagandei ruse, cât și să raporteze orice activitate suspectă ce ar putea pune în pericol securitatea Poloniei. 

Redăm o parte din aceste postări: 

"SFÂRȘITUL EPOCII INOCENȚEI

Polonezii preiau inițiativa! Țările NATO au format ALIANȚA INFOOPS, al cărei inițiatoare este Polonia. O serie de state membre NATO, dar nu numai, vor întreprinde demersuri de apărare activă împotriva acțiunilor hibride, respectiv în contracararea acțiunilor psihologice și informaționale ostile. Apărarea activă reprezintă 'acțiuni întreprinse contra forțelor inamice pentru a preveni, dezactiva sau limita eficacitatea oricărui atac inamic'. 

Cunoaștem capacitățile adversarului. Nimeni nu neagă faptul că Rusia este o putere perfidă și nemiloasă în războiul hibrid, cu secole de experiență în servicii și în domeniul desfășurării informațiilor și operațiunilor psihologice. 

Cu atât mai mult, salutăm crearea Alianței INFOOPS, care a fost înființată ca răspuns la amenințările rezultate din formele moderne de război cognitiv, care vizează mințile cetățenilor și ridică provocări serioase atât la nivel național, cât și la nivelul securității globale. 

Alianța INFOOPS este o rețea largă de organizații din sectorul privat și neguvernamental care lucrează împreună pentru a îmbunătăți capacitățile de apărare activă colectivă prin operațiuni proactive pe mai multe domenii, la scară largă, cu scopul de a contracara operațiunile de influență efectuate de state ostile.

Activitatea structurii este condusă de Consiliul Alianței și de Comitetul Director. Alianța e compusă din reprezentanți ai statelor membre: Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Slovacia, Cehia, România, Georgia, Moldova, Ucraina și Bulgaria.

Să lucrăm împreună pentru a crește rezistența socială la dezinformare!". (postare din data de 16 septembrie 2024)

"S-A PRODUS O SCURGERE DE INFORMAȚII - 'OPERAȚIUNEA KYLO'

Au apărut documente care confirmă influența continuă și sistematică a Rusiei asupra minții societăților occidentale (Europa și SUA). Documentele piratate conțin linii directoare ale angajaților Serviciului de Informații Externe (SVR - succesorul KGB), responsabili cu desfășurarea activităților de informare.

- Ipoteza principală: 'moralitatea și etica nu ar trebui să joace niciun rol în această formă ascunsă de război psihologic'.

- Executori principali: agenții operaționali, agenții de influență, 'idioții' utili.

- Instrumente principale: platforme de internet, social media, agenți în media tradițională, organizații aflate sub controlul Kremlinului. Concentrați-vă pe mijloacele moderne de comunicare în loc de platforme învechite precum Sputnik sau Russia Today

- Scopul principal: răspândirea dezinformării pe teme occidentale sensibile în mediul informațional, infiltrarea/crearea de organizații radicale, forțe politice și alimentarea sentimentelor radicale, crearea de rețele și grupuri susceptibile la teoriile conspirației.

Modul primordial de a acționa este de a face apel la emoții, în loc de gândirea rațională. Numitorul principal este următorul: FRICĂ - PANICĂ - OROARE. Acțiunea ar trebui să fie sistematică, direcționată, activă, ofensivă.

Metoda de radicalizare din interior a acțiunilor unui anumit grup este o artă sacră a măiestriei serviciilor speciale rusești. Astfel de grupuri sunt observate în Polonia, dar nu le putem menționa aici pe nume, din motive legale. Dar vom descrie modul de acțiune. 

Nu cedați narațiunii noilor mișcări și teoriilor care pledează ca Polonia să nu mai susțină Ucraina!". (postare din data de 9 septembrie 2024)

"SOCIETATEA CIVILĂ - OPERAȚIUNILE CETĂȚENILOR ÎN SFERA CONTRAINFORMAȚIILOR

Scopul nostru este: prevenția într-un stadiu incipient.

Fiecare dintre noi reprezintă un element al securității statului. Nimeni nu este lipsit de sarcini, iar noi ne putem stabili care sunt acestea. În ce constă conceptul de contrainformații cetățenești? În nimic mai mult decât simțul responsabilității pentru propria siguranță, respectiv a celor dragi. 

Informații extrem de valoroase au fost furnizate serviciilor de către un cetățean care se plimba cu câinele său prin oraș. Nu există carte de aventură mai bună decât cea care se scrie în timpul vieții noastre. Cetățeanul acela văzuse o cameră lângă șine, acesta fiind doar începutul cărții de aventură, care s-a încheiat cu știri la nivel național - 'Rețeaua de spionaj se afla în serviciul Rusiei. Arestarea celor din rețea a avut loc după ce au fost descoperite camere ascunse amplasate pe rute și noduri de cale ferată importante'. 

Dacă folosim un exemplu, există comunitatea observatorilor - o comunitate extrem de valoroasă ce aruncă o privire mai profundă asupra zonelor din jurul aeroporturilor. Avem pasionați și de căile ferate? 

Date fiind acestea, vei gestiona sarcina extraordinară de a informa serviciile despre fenomene sau obiecte care ridică semne de întrebare.

Cetățeni ai Contrainformațiilor, lucrăm împreună pentru Polonia!". (postare din data de 2 septembrie 2024) 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.