În intervenția sa publică din noaptea de miercuri spre joi, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a mulțumit încă o dată României pentru sistemul Patriot, arătând însă că Ucraina are nevoie ca partenerii din regiune să coopereze cu ea pentru doborârea dronelor rusești din zona de graniță, așa cum se întâmplă, de exemplu, în cazul Israelului unde rachetele inamice sunt interceptate de SUA și Marea Britanie.
Context. Dronele ruseşti au atacat, din nou, în noaptea de marți spre miercuri, infrastructura portuară din regiunea Odesa din sudul Ucrainei, avariind o instalaţie de cereale şi clădiri la punctul de trecere a frontierei cu România de la Orlivka (Isaccea) şi întrerupând alimentarea cu energie electrică a mii de persoane în regiunea Sumî din nord, au declarat oficialii ucraineni citați de Reuters.
Doi șoferi turci au fost răniți în regiunea Odesa, iar funcționarea punctului de control Orlivka, la granița cu România, la Isaccea, a fost întreruptă temporar.
„Rusia continuă să poarte război împotriva cerealelor și a securității alimentare globale. Aseară, inamicul a atacat din nou infrastructura portuară și de frontieră a regiunii Odesa. Doi șoferi care așteptau să treacă granița au fost răniți în atac. Unul dintre ei este cetățean turc. Ambii sunt internați în spital și primesc îngrijiri medicale. De asemenea, au fost avariate 6 camioane, depozite de cereale și clădiri administrative ale punctului de control Orlivka cu România, care funcționează ca punct de trecere pe Dunăre”, a precizat, miercuri, Oleksii Kuleba, viceprim-ministrul pentru restaurarea Ucrainei și ministrul pentru Dezvoltarea Comunităților și Teritoriilor al Ucrainei.
Foto sus: atacul rusesc din districtul Izmail, regiunea Odesa, de marți spre miercuri noapte
Sistemul de supraveghere radar al României nu ar fi detectat pătrunderea în spațiul aerian național a dronelor implicate în atacul asupra obiectivelor ucrainene.
Însă, deși este dezbătută intens în spațiul public de mai bine de un an, problema doborârii dronelor rusești care pătrund în spațiul aerian al României punând în pericol viața locuitorilor din zona de graniță nu a fost rezolvată legislativ nici până astăzi. Legislația în vigoare permite distrugerea dronelor inamice dacă sunt „utilizate pentru comiterea unui act ostil”. Or până acum, deși încălcările spațiului aerian al României de către dronele iraniene folosite de Moscova în atacurile contra Ucrainei s-au îndesit, oficialii români consideră aceste devieri de la „traseu” simple „erori”.
Precizările lui Volodimir Zelenski:
„Partenerii occidentali refuză să doboare rachetele rusești în apropierea frontierelor lor cu Ucraina, în timp ce în Orientul Mijlociu, „în timpul atacurilor criminale iraniene, coaliția internațională acționează împreună”.
În același timp, președintele a mulțumit țărilor care ajută Ucraina cu sisteme de apărare aeriană, exprimându-și în special recunoștința față de România pentru sistemul său Patriot.
Noaptea trecută, armata rusă a lansat un nou atac asupra Ucrainei folosind drone Shahed. Au avut loc atacuri în regiunea Odesa, în special în districtul Izmail, foarte aproape de granița cu România. Dronele „Shahed” au vizat infrastructura civilă obișnuită - un terminal de feribot, camioane și un depozit de cereale. Exact genul de ținte pe care teroriștii ruși le vizează întotdeauna: securitatea alimentară a regiunii și a lumii.
Ucraina le spune de mult timp tuturor vecinilor și partenerilor noștri cheie - trebuie să cooperăm, trebuie să lucrăm împreună pentru a doborî „Shaheds” și rachete, în special în zonele din apropierea statelor NATO. Acest lucru este perfect posibil. De fiecare dată când asistăm la lovituri brutale ale Iranului în Orientul Mijlociu, coaliția internațională acționează împreună.
Mulțumesc fiecărei țări care ne ajută cu apărarea aeriană. O mulțumire specială României pentru sistemele „Patriot”. Împreună, putem obține o eficiență și mai mare - putem pune capăt terorii rusești prin doborârea în comun a „Shaheds” și a rachetelor”