Votați-l pe unionistul Octavian Țîcu la președinția R.Moldova. Și dați un ”DA” pentru referendum


Votați-l pe unionistul Octavian Țîcu la președinția R.Moldova. Și dați un ”DA” pentru referendum

În cele ce urmează, vă prezint discursul pe care l-am susținut cu prilejul lansării în campania prezidențială a profesorului Octavian Țâcu, reprezentantul Blocului ”Împreună”: 

Dragi prieteni, membri și simpatizanți ai blocului “Împreună”, stimați cetățeni, dragi români basarabeni și de pretutindeni, 

Nu o singură dată am atenționat cetățenii noștri că foarte multe probleme ale acestui stat fragil și bolnav cronic se datorează inclusiv faptului că șeful statului nu respectă separarea efectivă a puterilor în stat, precum prevede Constituția Republicii Moldova, adică activitatea independentă a puterii legislative, a puterii executive și a celei judecătorești, dar printr-o colaborare instituțională. Deși suntem un stat cu regim parlamentar, absolut toți șefii de stat, poate cu excepția lui Timofti, au acționat în mod sfidător și au încălcat flagrant jurământul depus pe Constituție și pe Biblie. Nu este o excepție nici actualul șef al statului. Lucinschi, Voronin și Dodon visau zi și noapte să transforme Republica Moldova într-un stat prezidențial, iar Maia Sandu le-a satisfăcut atât mofturile nestăvilite ale acestora cât și pe ale sale, instaurând statul prezidențial moldovenesc contrar prevederilor Legii Supreme. Dacă Dodon mergea cu Mercedesul prin arătură ca să le demonstreze cetățenilor cât de important este el și statul lui prezidențial, actualul șef de stat îl depășește cu mult în această privință, deoarece nimic important nu se întâmplă fără aprobarea prealabilă a Maiei Sandu. Ne întrebăm și noi, care-i, atunci, deosebirea dintre kremlinistrul Lucinschi, vojdiul/conducătorul Voronin, kuliokarul/pungașul Dodon și actualul șef de stat? Toți, fără excepție, au fost și sunt avizi de putere și se implică brutal și anticonstituțional în activitatea altor instituții ale statului. În loc să fie un arbitru imparțial între instituțiile statului și pentru cetățenii care l-au ales, actualul președinte a ignorat totalmente alte partide politice de orientare pro-europeană și unionistă, în schimb a preferat să meargă pe la ședințele “politbiuroului” și la alte “slioturi/reuniuni” partinice ale unicului partid politic pe care-l recunoaște, acesta fiind PAS-ul ei iubit. Gașca partinică a PAS-ului și clientela lor politică de la alte partide, inclusiv de la Dodon, au fost și sunt prioritare în promovarea acestora în cele mai importante funcții din stat. Dragi prieteni, vorbind de separarea reală și nu declarativă a separării puterilor în stat, trebuie să urmăm cu strictețe prevederile constituționale privind responsabilitățile și drepturile șefului de stat. Acestea se conțin în articolele 77 până la 95 din Constituție. Obligațiunea primară a șefului statului nu e să promită mărirea pensiilor, că până în 2030 veți avea pensii minime de 10 mii de lei (și de ce nu până în 2040, 2060 sau 2100?), alimentare gratuită pentru elevi, că va trage în toate satele canalizare și apă la robinet, că va asfalta toate drumurile de la țară, că va mari salariile funcționarilor publici sau alte gogoașe electorale. Toate aceste obligațiuni aparțin exclusiv Guvernului și nicidecum șefului statului. 

Este adevărat că șeful statului are dreptul la inițiative legislative, dar ce poate face acesta când Guvernul și Parlamentul le resping? Așadar, nu poate face nimic fără susținerea Guvernului și aprobarea Parlamentului, tocmai de aceea că suntem un stat cu regim parlamentar, unde separarea puterilor trebuie să fie una reală. 

Conform Constituției, articolul 77, punctul 2: “Preşedintele Republicii Moldova reprezintă statul şi este garantul suveranităţii, independenţei naţionale, al unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării”. N-aș vrea să mă refer la foștii șefi de stat de la Independență încoace, care n-au făcut niciun pas important fără aprobarea Kremlinului. Aș vrea să vă întreb pe dumneavoastră, dragi prieteni, dar și pe actualul șef de stat, ce a făcut ca să asigure integritatea teritorială a statului nostru, ați văzut vreo inițiativă legislativă prezidențială, care să pună capăt ocupației rusești a teritoriului nostru din stânga Nistrului? Nu, nimic relevant, ci doar declarații generale, care n-au niciun efect juridic, ba chiar din contră, favorizează absolut nejustificat regimul separatist de acolo. Spuneți-mi, va rog, ați văzut vreo inițiativa legislativă a președintelui care să pună capăt actualei divizări teritorial-administrative, cu o structura stufoasă și parazitară încă din perioada sovietică și toate acestea doar de dragul menținerii numeroaselor funcții din considerente electorale? Dacă guvernul și parlamentul PAS nu doreau să o facă, cel puțin șeful statului trebuia să vină cu o inițiativă legislativă. N-a fost și nici nu va fi, întrucât prevalează interesele electorale ale Maiei Sandu și ale PAS-ului, exact cum a procedat și Voronin odată cu revenirea la structura teritorială a raioanelor sovietice. 

Sunt convins că dumneavoastră îi cunoașteți foarte bine pe cei 11 candidați la șefia statului. Din păcate în lista s-au cocoțat foarte mulți putiniști deschiși și reprezentanți ai oligarhilor fugari, politicieni contextuali, care până astăzi fac jocurile politice murdare de la noi, fiindcă atât șeful statului, venit la putere pe valul demagogic al luptei cu corupția, cât și partidul de guvernământ au compromis lamentabil reforma justiției, iar aceștia se simt în continuare ca la ei acasă. În loc să promovezi în funcțiile cheie din justiție persoane profesioniste și competente, care pe parcursul anilor au luptat cu sistemul ticăloșit și compromis, s-a dat preferință exclusiv incompetenților din conducerea PAS-ului sau din numeroasele ONG-uri arondate partidului de la guvernare. Tocmai din aceste considerente a și fost compromisă reforma justiției. Dacă în 2020 se venea la șefia statului cu lupta împotriva corupriei și a reformei cardinale a justiției, de această dată a fost schimbată muzica electorală, dându-se prioritate măririi pensiilor, asfaltarii drumurilor, apei și canalaizarii, într-un cuvânt s-a revenit la sloganul de altă dată al lui Plahotniuc și Dodon – "Pentru Moldova!”. 

Să nu dați niciun vot pentru secăturile și slugile Kremlinului, care doresc cu orice preț să ne mențină în sfera exclusivă a Rusiei și a russkii mir/lumea rusă. Pentru cei care mai credeau în minciunile și propaganda rusească le sugerăm să privească ce s-a întâmplat și, din păcate, se mai întâmplă în Ucraina, unde Rusia în modul barbar, ce o caracterizează plenar, distruge totul în cale, omorând mii și mii de cetățeni ucraineni față niciun motiv, doar că să-și satisfacă ambițiile sale imperiale. Toți acești reprezentanți ai Moscovei, pe care îi cunoașteți foarte bine, trebuie aruncați la gunoiștea istoriei prin voturile noastre din 20 octombrie. Niciun vot, dar absolut niciun vot pentru aceștia, altfel pericolul barbariei rusești ne va paște și pe noi în modul cel mai real și mai direct. 

Aș dori să fac un Apel sincer către unioniștii adevărați, cei lucizi și raționali, nu către kuliokarii/pungașii pretinși unioniști și demagogii neîntrecuți, pentru care nu contează de la cine i-au banii: de la Kremlin, de la Dodon, de la Platon, de la Plahotniuc sau de la alte căzături antinaționale și antieuropene. Aveți posibilitatea reală să votați pentru un candidat care exprimă opțiunile unioniste. Orice unionist sincer și adevărat este în același timp și un pro-european convins, tocmai de aceea Octavian Țacu este alegerea voastră și a noastră cea mai indicată. Dragi prieteni, votați candidatura lui Octavian Tâcu, având încrederea că situația actuală generală foarte complicată poate și trebuie schimbată în bine de viitorul președinte, astfel ca: - să fie respectată cu strictețe separarea puterilor în stat, președintele fiind reprezentantul tuturor cetățenilor, un arbitru și un mediator între instituțiile statului. Nu mai avem nevoie de un președinte al unui singur partid cum este în prezent; - să nu mai existe situația păguboasă și periculoasă când un partidul politic PAS s-a contopit totalmente cu statul, eliminând din structurile acestuia pe toți cei care nu elogiază sau idolatrizează șeful statului și conducerea partidului de guvernământ; - să fie extirpată din rădăcini practica reprobabilă (tipic moldovenească!) de a pune în funcțiile cele mai importante ale statului neamurile, verișoarele, cumetrele, mentorii de altă dată (încă din perioada comunistă și comsomolistă), toată clientela politică și partinică, adunată de pe la partid sau din numeroasele ONG-uri subordonate PAS-ului, inclusiv dintre cei racolați de la alte partide politice; - să nu mai mintă cu nerușinare alegătorii că le va majora pensiile, va crește economia, le va face drumuri asfaltate, trotuare, canalizare și altă infrastructură. Aceste obligațiuni aparțin exclusiv guvernului, susținute financiar prin legi adoptate de Parlament; 

Dragi prieteni, m-am referit doar la câteva aspecte ce vizează profilul viitorului șef de stat. Un președinte are obligațiunea să-și onoreze responsabilitățile cu demnitate, corectitudine și imparțialitate. Avem nevoie de un alt model de guvernare și de un alt model de șef de stat, cel al tuturor cetățenilor, fără implicări partinice și fără favorizări politice. 

Votându-l pe dl Profesor Octavian Tâcu la funcția de președinte al Republicii Moldova din partea blocului “ÎMPREUNĂ”, înseamnă să restabilim ordinea constituțională, să permitem instituțiilor fundamentale ale statului să devină funcționale și dependențe doar de lege. Deoarece atât candidatul nostru Octavian Tâcu cât și cei din blocul ÎMPREUNĂ suntem, prin excelență, pro-europeni și impărtăsim valorile noastre naționale românești, vă îndemn cu insistență să dați un “DA” sigur și ferm pentru referendumul european din 20 octombrie curent. Octavian Tâcu la președinție, iar referendumul constituțional aprobat! Doar astfel vom asigura cu adevărat perspectiva noastră europeană. Doamne Ajută!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.