VIDEO. Mircea Geoană, manifestări și reacții tot mai deplorabile. „Independentul” s-a folosit de un fake news pentru a denigra investigația de presă care dezvăluie că apropiați de-ai săi sunt apropiați și de Kremlin / L-a acuzat și pe opozantul rus Mihail Hodorkovski, întemnițat și jefuit de Putin, că lucrează după „manualul FSB”


VIDEO. Mircea Geoană, manifestări și reacții tot mai deplorabile. „Independentul” s-a folosit de un fake news pentru a denigra investigația de presă care dezvăluie că apropiați de-ai săi sunt apropiați și de Kremlin / L-a acuzat și pe opozantul rus Mihail Hodorkovski, întemnițat și jefuit de Putin, că lucrează după „manualul FSB”

Fostul lider al PSD, Mircea Geoană, a avut un discurs deplorabil, joi, după depunerea candidaturii pentru cea mai înaltă funcție în stat, în legătură cu dezvăluirile de presă recente privind relațiile sale apropiate cu fostul politician Rareș Mănescu, în prezent un influent om de afaceri conectat inclusiv cu propagandiști care trudesc cu devotament pentru Kremlin pe frontul din Ucraina. PODUL a preluat AICI dezvăluirile jurnaliștilor de la context.ro.

Declarând-se victimă a unei acțiuni de kompromat „conduse de la  Moscova” în care ar fi implicați unii dintre cei considerați unanim cei mai onorabili jurnaliști români de investigație, partide politice rivale, dar chiar și opozantul rus Mihail Hodorkovski, Geoană s-a aflat în situația inacceptabilă pentru un candidat la o asemenea funcție de a invoca un fake-news odios în apărarea sa: 

„implicarea” jurnalistului de investigații Attilo Biro (ex-Rise Project, în prezent jurnalist la publicația context.ro care a publicat dezvăluirile despre conexiunile de afaceri ale lui Rareș Mănescu cu propagandistul rus) într-o operațiune de asasinare a procurorului general al Bulgariei. Subliniem: un fake news grosolan aruncat pe piață de niște publicații dubioase din Bulgaria în 2023 și preluat apoi de către… „CNN-ul” românesc, respectiv Antena 3, după ce mașina procurorului general al Bulgariei ar fi trecut pe lângă o bombă artizanală (procurorul nepățind absolut nimic). Context a demontat, pe larg, AICI tot scenariul SF ventilat de o serie de publicații din Bulgaria controlate de mafioți suspectați de fraude cu fonduri europene (despre care jurnaliștii de la Context și alte organisme internaționale de presă strângeau informații). 

În acest context, Digi24 publică, la rândul său, o informați valoroasă privind apropierea dintre familia Geoană și familia Mănescu (soția lui Rareș Mănescu este Ramon Mănescu, o politiciană liberală și afaceristă dubioasă ale cărei „tunuri imobiliare în tandem cu mafia retrocedărilor” au făcut obiectul unor ample dezvăluiri Rise Project. Vezi AICI)

Fundația Renașterea, al cărei președinte este soția candidatului independent Mircea Geoană, a primit în anul 2023 suma de 14.200 de euro printr-un contract de donație de la soții Rareș și Ramona Mănescu, se arată într-un răspuns transmis la solicitarea Digi24.ro. Detalii AICI.

Ce a aberat Mircea Geoană

„Aş vrea să spun câteva vorbe despre un subiect care a izbucnit în presa noastră, un subiect care a fost generat de o aşa-zisă anchetă jurnalistică internaţională sub oblăduirea şi finanţarea oligarhului Hodorkovski şi declanşată de un aşa-zis jurnalist de investigaţii, Attila Biro, acuzat în presa din Bulgaria şi din ale ţări europene că ar face parte din operaţiunea de încercare se asasinare a procurorului general al Bulgariei. Au fost două astfel de încercări. De aceea vă spun cu toată seriozitatea: acest tip de kompromat generat şi condus de la Moscova este o operaţiune de dezinformare care face parte din arsenalul de război hibrid pe care Federaţia Rusă îl declanşează împotriva democraţiilor occidentale. Despre asta vorbim azi în România”, a delirat Mircea Geoană.

El mai spus că a cerut instituţiilor şi structurilor abilitate, la nivel intern şi nu numai, să facă verificări cu privire la tentativa de compromitere care îl vizează.

„Am avut astăzi un contact cu Fundaţia Navalnîi, explicându-le situaţia, pentru că aţi observat că presa internaţională vuieşte de faptul că domnul Hodorkovski este acuzat de cei din Fundaţia Navalnîi că de fapt acoliţi de-ai dânsului intimidează şi încearcă să elimine opozanţi din Rusia. Este manualul de operare al FSB. Deci pentru mine acest subiect reprezintă o linie roşie, cu privire la modul în care aici, în România ştim să discernem între compromitere, defăimare şi operaţiuni de linşaj mediatic externe şi interne şi ceea ce înseamnă in joc democratic şi o campanie electorală. Este o linie roşie faţă de interferenţa nepermisă a unei puteri străine în democraţie ţării mele şi de aceea am făcut un apel oficial către instituţiile statului român specializate şi către structurile aliate care se ocupă de aceste subiecte pentru a investiga, până la ultimul detaliu, această operaţiune de compromitere a unui fost oficial al NATO şi a unui candidat şi a unui potenţial preşedinte al României”, a adăugat Geoană.

Precizările „independentului” pot fi urmărite în videoul de mai jos, de la minutul 7:


Hodorkovski și echipa lui Navalnîi

În ce-l privește pe fostul oligarh rus Mihail Hodorkovski, un veritabil opozant al regimului lui Putin până la proba contrarie, singura legătură a acestuia cu atacul brutal, din luna martie, care l-a vizat pe Leonid Volkov, fostul șef de cabinet al liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, refugiat în Lituania (PODUL a scris AICI), este relația de colaborare cândva apropiată cu Leonid Nevzlin, omul de afaceri pe care fundația regretatului Alexei Navalnîi îl acuză că ar fi orchestrat atacul pentru a obține, probabil, clemența Kremlinului (Nevzlin a fost condamnat la închisoare pe viață în Rusia, în 2008). El a ocupat funcții de conducere în cadrul companiei Yukos a lui Hodorkovski, companie care ulterior a fost confiscată de regimul de la Kremlin.

Potrivit The Guardian, echipa lui Navalnîi l-a acuzat, recent, pe Hodorkovski, cândva cel mai bogat om din Rusia, că ar fi fost la curent cu presupusa implicare al lui Leonid Nevzlin în agresarea lui Volkov.

În același timp, Hodorkovski l-a apărat pe fostul său colaborator, afirmând că informațiile în posesia cărora a intrat echipa lui Alexei Navalnîi ar putea face parte dintr-o schemă orchestrată de serviciile de securitate ruse.

„Fie este adevărat, iar Leonid Nevzlin a înnebunit, fie este o manevră a FSB și un fals pentru care s-au cheltuit o mulțime de bani... Înclin spre a doua variantă”, a afirmat Hodorkovski luna trecută. El s-a deplasat, luni, la Varșovia pentru o întâlnire cu procurorii polonezi pentru a le împărtăși propriile informații despre caz. Într-un interviu acordat miercuri, Hodorkovski a precizat că încă mai crede că dovezile care ar demonstra implicarea lui Nezvlin au fost probabil falsificate de autoritățile ruse.

Din verificările Podul, Hodorkovski a îndepărtat de pe Twitter postarea și comentariile la adresa lui Mircea Geoană, fără a oferi explicații. Ce a afirmat opozantul lui Putin despre fostul secretar adjunct al NATO, PODUL a preluat AICI.

Jurnalistul Attila Biro a respins, evident, toate aceste „înșir-te mărgărite”  deplorabile ale lui Mircea Geoană, arătând, într-o intervenție la Digi24 inclusiv de unde provine finanțarea pentru publicația sa.

„Platforma Context.ro nu este finanțată și nu a fost finanțată de dl  Hodorkovski. Sursele noastre de finanțare sunt publice și la vedere. Datele noastre financiare sunt disponibile aici. Avem ca principal finanțator Comisia Europeană prin granturi în acest moment. Dl Geoană a reluat o teorie a conspirației și un fake news grosolan care a fost condamnat de rețeaua The Organized Crime and Reporting Project. Realitatea este că jurnaliștii de la Context.ro au investigat una dintre cele mai mari operațiuni de fraudă financiară de câteva sute de milioane de euro. În timp ce am investigat această operațiune, o serie de publicații care ventilează fake news-uri în Bulgaria au inventat această teorie legată de fostul procuror general al Bulgariei. Faptele sunt că noi am investigat de ani de zile crima organizată care acționează transfrontalier între România și Bulgaria”, a explicat Attila Biro la Digi24.ro. 

Foto: Attila Biro

OCCRP este o rețea globală care include unii dintre cei mai redutabili jurnaliști de investigație din întreaga lume.  A fost înființată în 2006 de Drew Sullivan și jurnalistul român Paul Radu.  Acești jurnaliști, pe care Geoană îi acuză acum de „kompromat”, au lucrat, printre altele, la numeroase investigații prin care au demascat afacerile oligarhilor și oficialilor ruși pe tot globul. Unul dintre cofondatori, Drew Sullivan, se află pe lista „indezirabililor” din Federația Rusă. Pe lângă premiile obținute în ultimii ani pentru investigații, în 2023 rețeaua OCCRP a fost inclusiv nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace, mai arată Digi24. 

Numeroși jurnaliști onorabili (din mica noastră presă independentă) critică dur afirmațiile lui Geoană. Printrei ei și Mircea Barbu, jurnalistul român intrat în vizorul FSB care i-a deschis dosar penal pentru că a realizat un reportaj din regiunea rusească Kursk, ocupată de trupele ucrainene.

„Se pare că domnul Mircea Geoană, politician cu veleități diplomatice, ne oferă o lecție despre dublul standard în privința jurnaliștilor, demonstrând o ipocrizie greu de ignorat. Într-o postare recentă, Geoană își asumă rolul de apărător al libertății de exprimare, condamnând vehement intimidările Federației Ruse la adresa mea.

Dar, astăzi, același politician nu ezită să lanseze acuzații grave în spațiul public împotriva lui Attila Biro, coleg de breaslă și jurnalist la Context.ro. Motivul? Jurnalistul a publicat recent o investigație care expune legăturile de afaceri dubioase ale șefului de campanie al lui Geoană cu un propagandist rus (link, în comentarii). 

Aparent, când adevărul deranjează, reflexele de apărare ale domnului Geoană se activează prompt, iar discreditarea devine parte din strategia de campanie. 

Așadar, întrebarea care se ridică: care este, de fapt, viziunea lui Geoană despre libertatea presei? O susține cu patos când se referă la jurnaliștii ale căror situații îi servesc propriilor interese politice, dar devine rapid un critic feroce când adevărul deranjează?”, a scris Mircea Barbu într-o postare pe Facebook. 

Publicația Investigatoria, condusă de jurnalista Carmen Dumitrescu: „Halucinant! Mircea Geoană îl acuză pe jurnalistul Attila Biro de fapte nedovedite în contextul unei anchete despre legăturile șefului său de campanie cu un propagandist rus.

Pentru a se apăra, Geoană a făcut o afirmație controversată, vizând direct jurnalistul Attila Biro, unul dintre jurnaliștii care au documentat aceste informații. Geoană a susținut că împotriva lui Biro ar exista acuzații cum că ar face parte din operațiunea de încercare de asasinare a procurorului general al Bulgariei”. 

O reacție semnificativă a venit și din partea organizației ActiveWatch, care luptă pentru dreptul la liberă exprimare și presă liberă: 

„Candidatul Geoană nu este victima unei acțiuni de kompromat, ci, dimpotrivă, este artizanul unei acțiuni standard de kompromat îndreptată împotriva unor jurnaliști care și-au făcut meseria și au expus fapte care vizează direct echipa de campanie a domnului Geoană. 

Dovezile prezentate de investigația la care au contribuit și Atilla Biro (redutabil jurnalist de investigații care a lucrat ani mulți la Rise Project semnând anchete istorice în contextul unui jurnalism românesc timorat sau obedient, n.red) , împreună cu publicația pe care o conduce, context.ro, pot fi compromițătoare pentru domnul Geoană. Fără o reacție credibilă la adresa faptelor expuse de investigația jurnalistică, domnul Geoană și staff-ul său de campanie au ales să atace jurnaliștii, cu scopul de a decredibiliza investigația. 

Este o situație în care “hoţul strigă hoţii”, domnul Geoană apelând la informaţii false vehiculate de entităţi media dubioase din Bulgaria pentru a contracara faptele documentate şi probate de reputaţi jurnalişti de investigaţie.

Considerăm că reacția candidatului Mircea Geoană este total inadecvată, jignitoare la adresa jurnaliștilor și inadmisibilă din partea unui candidat la cea mai înaltă funcție a statului. Suntem convinşi că un politician cu asemenea vastă experienţă politică cunoaşte foarte bine care este rolul presei într-o societate democratică. Cerem domnului Geoană să îl şi respecte.”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.