Rusia, trădată de unul dintre cei mai fideli aliați! O publicație americană dezvăluie că Serbia a livrat Ucrainei armament și muniție de aproape un miliard de dolari / Vucic spune că nu e treaba lui unde ajunge muniția pe care țara sa o vinde legal


Rusia, trădată de unul dintre cei mai fideli aliați! O publicație americană dezvăluie că Serbia a livrat Ucrainei armament și muniție de aproape un miliard de dolari  / Vucic spune că nu e treaba lui unde ajunge muniția pe care țara sa o vinde legal

Armament sârbesc și muniție în valoare de 855 de milioane de dolari au ajuns indirect în Ucraina, a relatat Financial Times la 22 iunie, citând estimări ale unor experți anonimi.

Relațiile sârbo-ucrainene sunt complicate de atitudinea prietenoasă a Belgradului față de Rusia, Serbia refuzând să se alăture sancțiunilor împotriva Moscovei.

În același timp, președintele sârb Aleksandar Vucic a numit Ucraina „țară prietenă" , afirmând anterior că Donbas și Crimeea sunt teritorii suverane ucrainene.

Potrivit FT, citat de The Kyiv Independent, estimările împărtășite ziarului sugerează că exporturi de muniții în valoare de aproximativ 800 de milioane de euro (855 de milioane de dolari) au ajuns în Ucraina prin intermediul unor părți terțe. 

Publicația americană l-a chestionat pe liderul de la Belgrad pe această temă.

„Aceasta este o parte a relansării noastre economice și este importantă pentru noi. Da, ne exportăm muniția", a spus Vucic.

„Nu putem exporta în Ucraina sau în Rusia ... dar am avut multe contracte cu americani, spanioli, cehi, alții. Ce fac ei cu asta în cele din urmă este treaba lor.

Chiar dacă știu [unde ajunge muniția], asta nu este treaba mea. Treaba mea este să asigur faptul că ne ocupăm legal de muniția noastră, că o vindem . . . Trebuie să am grijă de oamenii mei și asta e tot. Asta e tot ce pot spune. Avem prieteni în Kiev și în Moscova. Aceștia sunt frații noștri slavi", a precizat Vucic. 

 

Întrebat în legătură cu cifra de 855 de milioane de dolari, Vucic a spus că este în general exactă pe o perioadă de „poate... doi sau trei ani, ceva de genul ăsta".

Așa-numitele scurgeri de informații ale Pentagonului din aprilie 2023 au sugerat că Serbia s-ar fi angajat să furnizeze armament letal Kievului sau că l-ar fi livrat deja, ceea ce guvernul sârb a negat public.

Anul trecut au fost relatări de presă potrivit cărora Vucic „nu se opune" ca țara sa să vândă muniție intermediarilor care ar urma să o trimită Ucrainei.

Context interesant. Serbia este singurul stat european care a refuzat să se alinieze la sancțiunile Uniunii Europene impuse Rusiei și singurul stat din Europa care continuă să semneze acorduri de colaborare cu Moscova. Majoritatea achizițiilor militare recente ale Serbiei vin din Rusia, iar celelalte din China și alți câțiva producători europeni de armament și avioane – scria recent AP, adăugând că în majoritatea discursurilor sale Vucic vorbește despre potențiale amenințări dinspre Kosovo, „fostă provincie a Serbiei, care și-a proclamat independența după ce NATO a intervenit pentru a opri confruntarea sângeroasă dintre Armata Serbiei și separatiștii albanezi”. 

Pe de altă parte, Rusia susține puternic puterea de la Belgrad, implicându-se mai ales când în Serbia au loc alegeri pentru a-și ajuta fiderlii prin plasarea de propagandă anti-occidentală în presa care îl susține pe Vucic. Un articol interesant pe această temă găsiți AICI

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.