Notre Dame n’est pas votre dame


Notre Dame n’est pas votre dame

După incendiul de acum cinci ani, catedrala Parisului urmează să fie redeschisă în câteva săptămâni. Șantierul nu este însă declarat închis, lucrări de "detaliu" având loc până la finele acestui deceniu. În spatele culiselor, a schelelor și a muncii a mii de oameni și a peste 200 de firme, acumulând alte sute de mii de ore, întrebarea care se pune este aparent simplă: cine a camuflat cauzele reale, dincolo de speculații, ale dezastrului poate să se afișeze așa, naturelle? 

Parcă niciodată Franța post-revoluționară nu a arătat atât de tristă. Duhul olimpic și paralimpic a mai camuflat ceva din mizeria unei reale Grand Nation ajunsă victima propriilor ideologii, a gestionării proaste a fostelor colonii, a lipsei de respect real față de tradiție. Oricum, democrația însăși este pusă iarăși pe bancul de probe a unei elite conducătoare care, inevitabil, joacă prost: unii cu mandatul electiv, alții cu populismul exprimat însă tot prin voturi. 

Între timp, în Germania, AfD-ul a înfrânt ieri, dar nu a cucerit, încă, totul. Cine a salvat totuși catastrofa: tot un partid creștin-democrat, adică CDU. Ce înseamnă asta, trăgând cu ochiul și la SUA? Că secularizarea, tradusă de mulți prin ateism și relativism, nu construiește viabil discursuri publice real convingătoare, că populismului nu îi poți răspunde prin populism, că identitatea contează, dincolo de etnie sau rasă, câtă vreme societatea este condusă înțelept, nu dirijată pe model sociomarxist. Economics isn't Everything, stupid!

Vedem și în cazul refugiaților ucrainieni, al vecinilor noștri mult încercați de războiul barbar al lui Putin, dar care, în Germania, nu au contribuit aproape deloc la corijarea deficitului de forțe de muncă, ci doar au consumat resurse, fix precum cei willkommizați de Angela Merkel: Europa nu este capabilă să mai dreneze fluxurile de imigranți, chiar dacă ea însăși este, la origine, un creuzet de popoare dintre cele mai diferite dar pe care Creștinismul le-a făcut compatibile. În lipsa însă a "ideii creștine", un continent - catolic, protestant, ortodox - riscă disoluția mai repede decât ne gândim. 

La început de toamnă și de nou sezon public, iată doar câteva gânduri despre lumea pe care trăim. Și nu am vorbit nici măcar despre Israel sau despre China. Globalizarea privirii, inclusiv prin simplificări majore, nu ne ajută să pricepem cu adevărat ce se petrece și nici să anticipăm corect ceea ce urmează. Iată de ce, revenind brutal pe solul politicii românești, dincolo de Inteligența Artificială și de SRI/SIE, avem nevoie de conducători onești, inteligenți, cu ceva brumă de cultură, iar nu de șmecheri instinctivi, pricepuți doar cum să își submineze adversarii. 

Revenind la Franța și la veștile care vin de acolo, rămân la formula inițială: Notre Dame n'est pas Votre dame!

Pax & Doxa! 

PS CIne nu pricepe înseamnă că are un viitor intelectual formidabil. Adică multe de aflat, înțeles și metabolizat.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.