Sâmbătă 5 octombrie: Vă invităm la inaugurarea traseului memorial-turistic Calea Partizanilor din Munții Apuseni, dedicat luptătorilor anticomuniști din gruparea Șușman de la Răchițele și tuturor moților care s-au opus dictaturii roșii. Neuitându-i, vom Dăinui! Acest traseu inițiatic ar trebui repetat în toți munții României


Sâmbătă 5 octombrie: Vă invităm la inaugurarea traseului memorial-turistic Calea Partizanilor din Munții Apuseni, dedicat luptătorilor anticomuniști din gruparea Șușman de la Răchițele și tuturor moților care s-au opus dictaturii roșii. Neuitându-i, vom Dăinui! Acest traseu inițiatic ar trebui repetat în toți munții României

În sfârșit se întâmplă! Sâmbătă 5 octombrie va fi lansat traseul memorial-turistic Calea Partizanilor din Munții Apuseni, care va lega mai multe locații relevante în care au luptat și au trăit în clandestinitate partizanii anticomuniști ai grupării Șușman de la Răchițele. 

Potrivit unui comunicat remis redacției Podul.ro, ”obiectivul memorial-turistic a fost realizat de urmașii martiricei familii Șușman (Constantin și Carmen Șușman) și de Asociația Clubul Monarhiștilor Clujeni, în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Apuseni, Fundația „Corneliu Coposu”, Asociația Foștilor Deținuți Politici din România și Asociația Voluntarilor din Ciucea. Proiectul beneficiează de susținerea financiară a Consiliului Județean Cluj și a mai multor donatori (persoane fizice, societăți comerciale, asociații), cărora le mulțumim și pe această cale”.

Primul traseu memorial-tematic din România 

Din același comunicat aflăm: Calea Partizanilor din Apuseni este un traseu memorial-tematic, primul de acest tip din România, și va face parte din Ecomuzeul Țării Moților (detalii AICI). Având o formă de circuit, se întinde pe distanța a 10 km. și este presărat de 9 popasuri/panouri care surprind secvențe din povestea grupării „Șușman” și a moților care s-au opus dictaturii comuniste. 

Traseul trece prin locuri ale memoriei în care s-a luptat și s-a murit cu arma în mână, intersectând, deopotrivă, peisaje și fenomene carstice spectaculoase. Calea Partizanilor beneficiază și de un suport online adecvat: hartă GPS și ilustrări audio aferente fiecărui popas, acestea fiind realizate de prestigiosul regizor Nicolae Mărgineanu.

Complementar traseului, evocarea rezistenței anticomuniste este realizată prin reconstituirea unui adăpost montan, cel folosit de membrii ai grupării „Șușman” în perioada noiembrie 1951-aprilie 1952 și care a fost amplasat la Piciorul Bătrânii, lângă Poiana Călineasa. Acum, coliba partizanilor este refăcută în același spațiu al memoriei care găzduiește mormântul lui Teodor Șușman și Troița comemorativă”

Programul acestui eveniment esențial

Sâmbătă, 5 octombrie

𝟏𝟎:𝟎𝟎-𝟏𝟑:𝟎𝟎 – Drumeție cu dificultate medie, participare liberă cu pornire de la Troița Grupului „Șușman” (DJ Răchițele-Doda Pilii, în amonte de Valea Firei);

𝟏𝟑:𝟑𝟎 – Slujbă religioasă și scurte cuvântări la Troiță;
 

𝟏𝟒:𝟑𝟎 – Prânzul partizanilor;

Memoria, fundament al identității și al libertății

”Prin cuvinte și imagini, Calea Partizanilor readuce epopeea Grupului „Șușman” acolo unde ea s-a petrecut: prin pădurile, văile, poienile și peșterile Apusenilor. Într-un fel, Calea Partizanilor este o drumeție pe cărările unui fragment de istorie locală – tumultoasă, tragică, traumatizantă – care va mărturisi celor care o vor parcurge despre importanța memoriei ca unul dintre fundamentele esențiale ale identității și libertății”, se punctează în comunicatul remis redacției.

Vă recomandăm să urmăriți pagina de Facebook ”Versantul Partizanilor din Apuseni”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.