Rusia: tot mai mulți adolescenți ajung la închisoare în urma unor acuzații de ”sabotaj” / ”Am vrut să lupt împotriva întunericului care se apropie”


Rusia: tot mai mulți adolescenți ajung la închisoare în urma unor acuzații de ”sabotaj” / ”Am vrut să lupt împotriva întunericului care se apropie”

Printre rușii condamnați pentru sabotaj după începutul războiului din Ucraina se numără cel puțin 20 de elevi cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani. Cei mai mulți dintre acești adolescenți acuzați că ar fi deteriorat clădiri sau infrastructura de transport provin din regiunile traversate de calea ferată transsiberiană, pe care sunt transportate uneori echipamente militare și muniții spre vestul Rusiei. 

Sentințele pentru această infracțiune sunt cuprinse între 10 și 20 de ani de închisoare, dar în anumite situații se poate ajunge la condamnarea pe viață. 

Lista "extremiștilor" din registrul Serviciului Federal de Monitorizare Financiară din Rusia conține în prezent 54 de tineri de 17 ani, 21 de tineri de 16 ani și 13 tineri de 15 ani, iar cel mai tânăr membru al listei este Gleb Sinitsyn, un puști de 14 ani din orașul Ivanovo. 

Numai în 2024 au fost adăugați pe această lista cel puțin 20 de adolescenți, dar apariția numelui unei persoane în registru nu înseamnă neapărat că aceasta se află în închisoare, ci poate însemna că este doar investigată, a primit o amendă sau a fost condamnată la probațiune. 

Deși autoritățile țin clasificate detaliile acestor cazuri, sau sunt publicate strict cu numele acuzatului, jurnaliștii de la Meduza.ru au reușit să afle cum au ajuns să fie condamnați pentru sabotaj o parte dintre elevii condamnați. 

În vârstă de 19 ani, Ilya Podkamenny a reușit să oprească un tren de marfă în regiunea Irkutsk, în noiembrie 2022, înfășurând sârmă de cupru în jurul șinelor, iar mecanicul de tren a găsit la fața locului pliante pe care scria "Moarte rușilor, libertate în Siberia" și "Putinștii vor atârna de copaci în loc de frunze! Moarte fascistului Putin". Podkamenny a fost identificat drept autor după 7 luni, deși nu a lăsat nicio amprentă, nu existau camere de supraveghere în zonă, iar un câine polițist nu a reușit să îl depisteze după miros. Anchetatorii au căutat online frazele din pliante, ceea ce i-a condus la un canal Telegram numit "Mișcarea de Eliberare Siberiană – Republica Siberia", la care Podkamenny era administrator împreună cu un alt tânăr. 

Potrivit anchetatorilor, el plănuise să comită de două ori incendii - mai întâi la un cabinet de releu feroviar și apoi la un birou de înrolare militară -, însă mama sa a găsit amestecurile incendiare și le-a aruncat. 

Acuzat de pregătirea și organizarea unui atac terorist, Podkamenny a fost condamnat la 12 ani de închisoare în toamna anului 2023. El a pledat vinovat la acuzațiile împotriva sa și într-o scrisoare către Mediazona a declarat că acțiunile sale au fost motivate de disperare și de dorința de a lupta împotriva "întunericului care se apropie"

Celălalt administrator al canalului Telegram "Mișcarea de eliberare siberiană", Oleg Beryozin, în vârstă de 17 ani, din regiunea Zabaykalsky, a fost arestat în același timp cu Podkamenny și condamnat la tratament psihiatric obligatoriu. 

Un al treilea inculpat, un tânăr de 20 de ani pe nume Danil Tomshin, care era abonat la canalul lui Beryozin și Podkamenny, s-a spânzurat înainte de proces. 

Alți trei minori au fost arestați în regiunea Tiumen în noiembrie 2023, fiind acuzați că au încercat să dea foc la trei amplasamente de releu feroviar. Cei mai mic, în vârstă de 15 ani, a fost plasat într-un centru de detenție pentru minori, iar cei doi mai mari au fost trimiși în arest preventiv în timp ce cazul lor era investigat.

"Incendiatorii au acționat la ordinele unor indivizi pe care i-au cunoscut pe rețelele de socializare și care le-au promis că le vor plăti o recompensă în bani pentru comiterea unor acțiuni ilegale", a susținut Comitetul de anchetă. 

Poliția din Novosibirsk a arestat, în septembrie 2023, un elev în vârstă de 17 ani, pentru că ar fi deteriorat cu forța un releu și ar fi incendiat un altul. 

Kirill Veselov, în vârstă de 18 ani, și doi minori menționați în evidențele publice drept Pavel S. și Savely R, au fost arestați de politia din regiunea Novosibirsk în primăvara anului 2023, după ce au fost acuzați de incendierea unor amplasamente de releu feroviar. 

Tot în Novosibirsk a fost arestat un tânăr de 18 ani, pe nume Viktor Skorobogatov, pentru incendierea unui avion de atac Su-24. El a fost acuzat că ar fi format, împreună cu trei adolescenți, un grup infracțional organizat. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.