EXCLUSIV: Fostul turnător securistoid Ion Cristoiu, distribuit într-o diversiune a serviciilor secrete rusești. Cum legitimează și împrăștie Coroiu punctajele agentei FSB-iste Natalia Morari, pe care o acreditează drept ”româncă”, ”specialistă în politică” și ”jurnalistă obiectivă”. O mascaradă anti-românească


EXCLUSIV: Fostul turnător securistoid Ion Cristoiu, distribuit într-o diversiune a serviciilor secrete rusești. Cum legitimează și împrăștie Coroiu punctajele agentei FSB-iste Natalia Morari, pe care o acreditează drept ”româncă”, ”specialistă în politică” și ”jurnalistă obiectivă”. O mascaradă anti-românească

Fost turnător al Securității și relicvă a așa-zisei ”prese” comuniste, Ion ”Coroiu” Cristoiu a luat parte, recent, la o diversiune a serviciilor secrete rusești menită să lovească în interesele României și ale Basarabiei noastre. Mai exact, Coroiu i-a acordat un interviu video agentei FSB-iste Natalia Morari în cursul căruia nu doar că i-a făcut toate jocurile acesteia, pe care a prezentat-o drept ”româncă”, ”jurnalistă obiectivă și lucidă” sau ”luptătoare împotriva clișeelor”, dar s-a și evidențiat ca o goarnă putinistă dincolo de orice dubii.  

Avertizăm că rusoaica Natalia Morari este o agentă indubitabilă a serviciilor secrete rusești – figurează în baza de date Mirotvoreț  –, iar concubinul ei – interlopul FSB-ist și fugar Veaceslav Platon – a fost reținut în 2016 în Ucraina chiar de serviciile secrete ucrainene. Slava Platon nu e doar un infractor prolific, ci e instrumentul prin intermediul căruia serviciile secrete ale Kremlinului au falimentat sistemele bancare din mai multe state foste sovietice. 

La 7 aprilie 2009, Natașa Morari a acuzat România că s-ar fi aflat în spatele așa-zisei ”rebeliuni” pe care serviciile secrete rusești o regizaseră la Chișinău pentru a-l înlătura pe Voronin. În toiul provocărilor, Morari l-a ascuns pe indubitabilul agent FSB-ist Eduard Baghirov (actualmente sucombat) în portbagajul mașinii, scoțându-l din zonele controlate de Chișinău și ducându-l până la Tiraspol. Mizeria de așa-zisă ”emisiune” pe care o produce (și în care iată că prestează Coroiu) e finanțată de ruși, inclusiv de Slava Platon (citiți AICI adevăratul profil al Natașei). 

Dacă ar fi fost onest intelectual, ar fi trebuit să aflați toate informațiile astea de la așa-zisul ”jurnalist” Cristoiu, însă dânsul era prea ocupat să pupe-n fund o agentă FSB-istă pe care a legitimat-o drept ”româncă”, ”jurnalistă obiectivă și lucidă”, ”luptătoare împotriva clișeelor” și ”specialistă în politica R.Moldova” (!), atingând toate punctajele kremlinopate dorite de această sorcovă, în timp ce debita lungi cuvântări despre trecutul său măreț. Cât e prostie, indolență și pafarism, cât e lichelism asumat? Sau e mai mult? 

CITEȘTE și EXCLUSIV: Natalia Morari, o agentă FSB-istă dincolo de orice dubii. Profilul neromanțat. Cum minte rusește metreasa lui Platon, Baghirov, Thaciuk și Chiril Lucinschi. Mizele Natașei

Evident, întrebările Natașei au dat glas punctajelor predilecte ale Moscovei, uciderea Unirii și a unionismului reprezentând un obiectiv major. După ce a prezentat ideea Unirii drept desuetă și falsă, agenta FSB-istă l-a întrebat pe fostul turnător al Securității ce crede despre subiect. Nici mai mult, nici mai puțin, Coroiu i-a răspuns: 

”Să ne lămurim cu chestia asta cu Unirea. E o telenovelă. Ei (se referă la statul român – n. red.) vor să vă cucerească! Ei nu vor Unire, că unire înseamnă egalitate, dar după Unire nu va fi Moldova Mare, ci va fi România Mare! Sunteți o bucățică (se referă la R.Moldova – n. red.) care trebuie halită!”

Apoi a adăugat, meditativ: ”Nici nemții nu s-au unit. Vestul a înghițit Estul!”

Așadar, pentru Coroiu, Unirea și unionismul e… ”cucerire”! De punctat că, în ceea ce privește Unirea / ReUnirea / ReÎntregirea cu Basarabia noastră, delirul de mai sus este chiar poziția oficială a Rusiei, căreia Putin sau alții de la Kremlin i-au dat glas în repetate rânduri: România ar fi imperialistă și ar vrea să ”anexeze” R.Moldova, rușii de acolo (care nu-s nici măcar 5%) fiind, vezi Doamne, în ”pericol”. Când ești în stare să-i spui asta Natașei Morari, care diseminează tâmpeniile pe malul stâng al Prutului, e limpede de ce te-a ”intervievat” FSB. 

”Unirea e o temă periferică!”, a tot repetat Cristoiu, dându-și aere.

Și mizeriile celor doi continuă, continuă, toate pentru gloria Rusiei genocidare. Dacă știm ce o mână pe Morari în luptă, oare ce-l mână pe Cristoiu? 

Auto-intitulat ”istoric”, Coroiu dă glas și unuia dintre marile șabloane propagandiste ale stalinismului. Închipuiți-vă că s-a pretat să spună asta: ”România a tratat urât Basarabia. Jandarmul român. Comuniștii de la dumneavostră (se referă la comuniștii din R.Moldova) nu bat câmpii când vorbesc de jandarmul român!”. 

Dumnezeule, câtă abjecție! E in-cre-di-bil să minți rusește despre așa-zisul ”jandarm român”, dar să nu spui nimic-nimic despre raptul Basarabiei noastre și despre amplul genocid săvârșit de Rusia pe cele două maluri ale Prutului, deopotrivă cu Marea Foamete, comunizarea, valurile de deportări, execuțiile sumare, detenția politică ș.a.m.d.. 

Insistând că ar ”analiza” de pe o poziție cică ”obiectivă”, același Coroiu susține că românii ar trebui să se raporteze la Basarabia ca la ”o altă țară, ca și cum ai vorbi despre Bulgaria și Serbia”. Asta ar demonstra ”lipsa sentimentalismului” și cică ”obiectivitate”. Eu zic că asta nu e doar o narațiune rusească, ci e și o tentativă de situare (caraghioasă, firește) dincolo de bine și de rău. 

Evident, Cristoiu și-a vărsat fierea împotriva Ucrainei și a ucrainenilor – Zelenski e nasol, Ucaina ca atare e aiurea și problematică –, însă nu are nimic negativ de spus despre Putin și Rusia. ”Nu sunt de acord să faci din Putin ceea ce literatura noastră făcea din chiaburi”, spune el, la un moment dat, referindu-se la maculatura proletcultistă. Îi amintesc lui Coroiu că așa-zișii chiaburi au murit în chinuri în pușcăriile comuniste, o astfel de comparație fiind nu doar prostească, ci și paralelă cu orice, inclusiv cu bunul simț. 

O parte considerabilă a bâlciului FSB-ist a fost lovirea primitivă în ideea europeană a R.Moldova și în Vest în general. Ce hidos îmbătrânesc unii… Sub egida ”euroscepticismului”, Morari și Cristoiu au împroșcat cele mai fetide narațiuni rusești. ”Tezele” pe care a insistat Natașa au fost următoarele: 1) Integrarea europeană nu este unica soluție pentru R.Moldova, care ar putea deveni o ”Elveție” (râdeți, știu) și 2) Chiar dacă integrarea europeană ar fi soluția, Maia Sandu și PAS nu sunt singurii care pot integra R.Moldova în UE. 

O explicație succintă. Prima ”teză” e punctajul forte, mesajul fiind fățiș anti-european. A doua ”teză” lovește în pro-europenii de la Chișinău, afirmând că Maia și PAS nu sunt singurii ”pro-europeni” ce pot fi votați. Evident, Natașa nu dă exemple de alți ”pro-europeni”, dar îi deschide canalul lui Ivan Ceban (cel mai important pion politic al Rusiei în Basarabia) pe care Kremlinul l-a travestit în cică ”pro-european”. 

Ei bine, Cristoiu a susținut la două mâini toate aceste damblageli ale agentei FSB-iste. 

CITEȘTE și VIDEO. Consilierul lui Zelenski, Mihailo Podoliak, despre încercările jalnice ale Kremlinului, prin intermediul FSB-istei Natalia Morari, de a tensiona relațiile R.Moldova cu Ucraina: „O provocare banală și primitivă în stilul Federației Ruse” / „Nu valorează nici cât un ou clocit”

În repetate rânduri, fostul turnător al Securității a pus semnul de egalitate între America și Rusia, deși cea din urmă desfășoară, de doi ani, o invazie genocidară lângă granițele noastre, nemaivorbind de faptul că a invadat România de 12 ori de-a lungul timpului. Referindu-se la America, Rusia și R.Moldova, Coroiu îi avertizează pe basarabeni, via Natașa: ”La un moment dat dulăii se împacă și te trimit pe tine în cușcă”. Adică America = Rusia, ba ar mai și exista riscul ca americanii să-i bage pe basarabeni la pușcărie – asta susține Cristoiu. 

Ce îl mână în luptă? 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.