Urmare a unei solicitări Podul.ro, Ministerul Apărării Poloniei a oferit mai multe detalii privitoare la cooperarea în domeniul apărării și securității militare dintre aliații NATO, Polonia și România, pe de-o parte, dar și dintre Polonia și R.Moldova, pe de altă parte.
Conform Ministerului Apărării de la Varșovia, cooperarea în sfera militară dintre Polonia și cele două state românești contribuie la sporirea securității regionale în estul Europei, element esențial pentru stăvilirea poftelor expansioniste ale statului terorist și agresor Federația Rusă.
Potrivit Ministerului Apărării Poloniei, între România și statul polonez există un fundament istoric de cooperare, dar, de asemenea, și o experiență comună în privința trecutului, ambele state fiind victime de nenumărate ori ale ocupațiilor, agresiunilor și genocidelor rusești.
Podul.ro:Care este stadiul actual și nivelul de cooperare între armatele și structurile de apărare ale Poloniei și României?
Ministerul Apărării Poloniei: Cooperarea militară dintre Polonia și România are o istorie lungă și bogată. Soldații noștri nu numai că au participat, dar continuă să participe la acțiuni comune. Personalul militar din ambele țări este implicat în mod interschimbabil în cursuri, exerciții și antrenamente care se bazează atât pe facilitățile de instruire poloneze, cât și românești. În prezent, cel mai important element de cooperare între Polonia și România este implicarea reciprocă în cadrul prezenței NATO pe Flancul Estic al Alianței (Forward Land Forces - FLF), rezultat în urma deciziilor luate la Summitul NATO de la Varșovia.
Contingentul militar polonez care operează în România include în prezent până la 250 de soldați instruiți pe Transportoare blindate Rosomak, subordonat Brigăzii Multinaționale Sud-Est din Craiova. La rândul lor, 120 de militari români fac parte din FLF NATO din Polonia, la Bemowo Piskie.
În plus, reprezentanți ai forțelor armate române sunt prezenți în instituțiile NATO din Polonia, cum ar fi Corpul Multinațional Nord-Est din Szczecin, Divizia Multinațională Nord-Est din Elbląg, precum și Unitatea de Integrare a Forțelor NATO și Centrul de Expertiză a Poliției Militare din Bydgoszcz.
Podul.ro: Care este probabilitatea ca această cooperare să crească și să implice mai multe activități comune de apărare?
Ministerul Apărării Poloniei: Având în vedere provocările de securitate tot mai mari cu care se confruntă Polonia, România și întregul bloc NATO, ar trebui să ne așteptăm la o intensificare în continuare a cooperării aliate dintre Polonia și România, acoperind o gamă largă de domenii prioritare privind consolidarea descurajării și a capacităților de apărare prin intermediul mecanismelor aliate, UE, multinaționale și bilaterale.
Agresiunea rusă în Ucraina obligă țările noastre să își sporească eforturile de apărare - acest lucru este cu atât mai important cu cât atât Polonia, cât și România, datorită experiențelor lor istorice, știu de ce este dispusă și de ce este capabilă Rusia în urmărirea ambițiilor sale imperiale.
Un element important al cooperării noastre este formatul Bucharest Nine. Aceasta este o platformă centrală pentru coordonarea pozițiilor privind securitatea Flancului Estic al NATO, permițând ca vocea regiunii noastre să fie mai sonoră. În plus, în ceea ce privește modernizarea forțelor armate, atât în Polonia, cât și în România, aceasta continuă să includă achiziționarea de sisteme de armament similare, de exemplu, sistemele Patriot și Himars. Aceasta este o oportunitate de a aprofunda interoperabilitatea forțelor noastre armate și, astfel, de a spori securitatea Flancului Estic al NATO. De asemenea, mobilitatea militară, care îmbunătățește transferul de trupe și echipamente, este un domeniu promițător de cooperare viitoare.
Podul.ro: Având în vedere că Federația Rusă amenință să își extindă agresiunea militară, de această dată împotriva statului pașnic și neutru R.Moldova, ar lua Polonia în considerare posibilitatea de a deveni un garant al neutralității R.Moldova, în cazul în care o astfel de solicitare ar veni din partea autorităților de la Chișinău, ca mijloc de descurajare a Rusiei?
Ministerul Apărării Poloniei: În prezent, nu avem în vedere o astfel de opțiune. Dar, nu putem exclude o astfel de posibilitate în viitor, însă acest lucru ar fi posibil doar la cererea țării interesate (R.Moldova). Deciziile privind o astfel de garanție sunt luate la cel mai înalt nivel politic.
Podul.ro: Ne putem aștepta ca, în viitor, cooperarea militară româno-poloneză să aibă ca punct comun implicarea R.Moldova, prin participarea militarilor moldoveni la exercițiile româno-poloneze, și invers, o prezență militară româno-poloneză în R.Moldova în scopuri legate de susținerea și dezvoltarea armatei naționale a R.Moldova?
Ministerul Apărării Poloniei: Polonia este deschisă la propuneri de cooperare în vederea stabilizării situației de securitate și a îmbunătățirii rezistenței la presiunea exercitată de Rusia. Trebuie amintit aici că, din 1994, R. Moldova are statutul constituțional de stat neutru - dar, în ciuda acestui fapt, țara este supusă unei presiuni economice și propagandistice constante din partea Moscovei.