Serviciul de Securitate de Stat al Letoniei (VDD): Serviciile secrete rusești recrutează din ce în ce mai mulți cetățeni letoni pentru acțiuni de spionaj și sabotaj pe teritoriul țării baltice


Serviciul de Securitate de Stat al Letoniei (VDD): Serviciile secrete rusești recrutează din ce în ce mai mulți cetățeni letoni pentru acțiuni de spionaj și sabotaj pe teritoriul țării baltice

Serviciul de Securitate de Stat din Letonia (VDD) a anunțat, pe rețeaua Telegram, că serviciile secrete rusești recrutează din ce în ce mai mulți cetățeni letoni pentru a desfășura activități de spionaj și chiar sabotaj pe teritoriul țării baltice. 

Recrutarea din partea serviciilor speciale ruse se face atât prin adresarea directă, individuală, către cei vizați, cât și prin publicarea unor „oferte de muncă” nespecificate în grupuri de comunicare pe diverse teme de pe Telegram, au precizat responsabilii VDD. 

Dar pe măsură ce au fost descoperite misiunile agenților Rusiei în alte țări europene, cât și creșterea amenințărilor rusești la adresa Letoniei, VDD și-a intensificat de la începutul acestui an activitatea în domeniul protecției infrastructurii critice a Letoniei. 

Poliția de Stat (în cooperare cu VDD) a investigat, la sfârșitul lunii februarie, un atac asupra Muzeului Ocupației, efectuat prin aruncarea în muzeu a unei sticle cu amestec incendiar. Ancheta a dus la anchetarea în aprilie a trei persoane care se aflau deja în închisoarea Daugavgriva din Daugavpils, unde executau pedepse pentru alte infracțiuni. Potrivit informațiilor de care dispune VDD, atacul asupra Muzeului Ocupației din Letonia a fost organizat cu ajutorul platformei de comunicare Telegram, așa cum au precizat oficiali ai serviciului. 

Într-un alt caz, la începutul anului, pe 8 februarie, VDD a reținut, la punctul de control al frontierei letone Päternieku, o persoană cu dublă cetățenie, estonă și rusă, care profanase o piatră memorială dedicată legionarilor letoni în parohia Džukste din regiunea Tukuma, în numele serviciului special rus. 

Persoana reținută face parte dintr-un grup mai mare, coordonat cu ajutorul aplicației Telegram, care a desfășurat activități împotriva monumentelor memoriale și a altor obiective în toate cele trei state baltice, o parte din exponenții grupării fiind reținuți în Estonia. 

La 24 aprilie 2023, VDD – în cooperare cu Serviciul de Informații și Securitate Militare (MIDD) – a reținut două persoane acuzate de strângerea de informații despre obiective militare de pe teritoriul Letoniei și de faptul că au scris lozinci pro-Rusia pe clădiri la comanda serviciilor secrete rusești, pentru a crea impresia de sprijin aparent predominant pentru Rusia în societatea letonă. Instanța a condamnat una dintre persoane la trei ani de închisoare, iar pe cealaltă, la doi ani și opt luni – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.