Summitul din Elveția privind pacea în Ucraina. Dezinteres total la Cotroceni pentru politica externă a României: Klaus Iohannis a lipsit, deși nu avea agenda ocupată / Președinta Elveției a dat asigurări că Vladimir Putin nu va fi arestat dacă va decide să se deplaseze pentru negocieri de pace în Ucraina


Summitul din Elveția privind pacea în Ucraina. Dezinteres total la Cotroceni pentru politica externă a României: Klaus Iohannis a lipsit, deși nu avea agenda ocupată / Președinta Elveției a dat asigurări că Vladimir Putin nu va fi arestat dacă va decide să se deplaseze pentru negocieri de pace în Ucraina

Declaraţia finală de la summitul din Elveţia privind pacea în Ucraina a fost aprobată doar de 80 din cele 93 de state participante, potrivit unei liste publicate duminică de gazdele elveţiene și citată de agerpres.ro.

Între ţările care nu au susţinut declaraţia se numără şase state din grupul G20 al principalelor economii ale lumii - Brazilia, Mexic, Arabia Saudită, Africa de Sud, India şi Indonezia.

Nici Armenia, Bahrein, Thailanda, Libia, Emiratele Arabe Unite, Columbia şi Vaticanul nu au semnat.

Președintele României, Klaus Iohannis, a ales să nu participe, deși în agenda acestuia nu figura vreun eveniment în perioada summitului la care s-au luat decizii privind asistența internațională pentru Ucraina în războiul purtat foarte aproape de granițele țării noastre.

Podul.ro a publicat AICI criticile dure formulate de fosta ministră a Justiției, Ana Birchall, cu privire la absența liderului de la Cotroceni de la summitul din Elveția.

„Supărat că nu a prins și nu va prinde probabil nicio funcție la NATO sau UE, Iohannis arată încă o dată o totală desconsiderare pentru rolul de președinte, pentru români și modul în care România este reprezentată în lume, precum și pentru democrație în general. La unul dintre cele mai importante summit-uri, cel de la Elveția, la care au participat 56 de șefi de stat și de guvern și în care s-a discutat problema păcii și securității la granițele României, șeful Consiliului Suprem de Apărare a Țării a lipsit, deși agenda oficială pare goală”, a arătat Birchall. Detalii AICI.

România a fost reprezentată doar de ministrul de Externe, Luminița Odobescu

Conferinţa/summitul de pace pentru Ucraina, organizată la cererea Kievului şi la care Rusia nu a fost invitată, a avut loc sâmbătă şi duminică (15-16 iunie) în staţiunea de lux elveţiană Burgenstock.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că îi va transmite Rusiei propuneri de pace, însă după ce vor fi agreate de comunitatea internaţională, relatează AFP.

„Când planul de acţiune va fi pe masă, acceptat de toţi şi transparent pentru oameni, atunci el va fi comunicat reprezentanţilor Rusiei, astfel încât să putem pune cu adevărat capăt războiului", a declarat preşedintele ucrainean, în deschiderea primului summit pentru pace în Ucraina, care se desfăşoară în acest weekend în Elveţia, însă în absența Rusiei, potrivit Agerpres.

Vicepreşedintele american, Kamala Harris, a reiterat, de asemenea, angajamentul ferm al Statelor Unite faţă de Ucraina.

„Dacă lumea nu reacţionează atunci când un agresor îşi invadează vecinul, alţi agresori se vor simţi încurajaţi, fără îndoială", a declarat ea în faţa celor aproximativ o sută de ţări şi organizaţii reunite în Elveţia, pentru a redacta un prim proiect de plan de pace. 

Vineri, preşedintele rus Vladimir Putin „a avansat o propunere. Dar trebuie spus adevărul: el nu invită la negocieri, el cere capitularea Ucrainei”, a afirmat ea.

La summitul de la Burgenstock a participat și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. În discursul susținut pe 15 iunie, lidera de la Chișinău a vorbit despre sprijinul ferm al Republicii Moldova pentru Ucraina și angajamentele țării sale pe care și le asumă în direcția păcii și securității în regiune.

„Chiar dacă noi avem resurse limitate, avem o dorință puternică de a ajuta. Republica Moldova a făcut pași importanți în conformitate cu formula de pace a Ucrainei. În privința securității alimentare, noi facilităm exporturile de cereale din Ucraina către piețele globale...În privința măsurilor umanitare, noi am primit sute de mii de refugiați...În privința justiției, noi ne-am alăturat registrului pagubelor al Consiliului Europei, pentru a ne asigura că Rusia va plăti reparații”, a declarat Maia Sandu.

„În încheiere, vreau să fiu clară: pacea Ucrainei este pacea Moldovei – și, în această lume interconectată, pacea globală nu poate exista fără aceasta. Numai uniți, pe toate continentele, putem să asigurăm un viitor pașnic pentru toți”, a mai spus Maia Sandu.

FOTO sus: Maia Sandu alături de președinta Elveției, Viola Amherd, și de liderul ucrainean Volodimir Zelesnki

O altă declarație care merită evidențiată a fost făcută duminică, după încheierea summitului, de preşedinta elveţiană Viola Amherd, aceasta afirmând că preşedintele rus Vladimir Putin se va putea deplasa în Elveţia pentru a participa la ipotetice negocieri fără a fi arestat, în pofida mandatului emis de Curtea Penală Internaţională.

Mandatul prevede excepţii, în caz de negocieri, a explicat Amherd într-o conferinţă de presă după reuniune.

După summit - pe care atât Elveţia, cât şi Ucraina, cele două coorganizatoare, l-au calificat drept un succes dat fiind numărul mare de lideri reuniţi care şi-au manifestat susţinerea pentru cauza ucraineană -, preşedinta ţării-gazdă a subliniat că Elveţia este dispusă să dialogheze şi cu alte ţări care şi-au declinat participarea, cum este China.

La rândul său, ministrul de externe elveţian Ignazio Cassis a afirmat că ţara sa va informa Rusia şi alte ţări cu privire la rezultatele reuniunii.

El a menţionat în conferinţa de presă finală, citat de Xinhua, că majoritatea deciziilor luate la conferinţă nu pot fi implementate fără participare rusă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.