Al doilea mandat al useristului Dominic Fritz la cârma orașului Timișoara începe în forță, prin recuperarea, ca urmare a unor decizii definitive ale instanțelor, a unor proprietăți ale orașului, înstrăinate, fără niciun beneficiu pentru comunitate, de administrațiile anterioare sau acaparate efectiv abuziv de diverse clanuri, încurajate, firește, de indolența și cârdășiile cu reprezentanții statului.
Marți, Fritz a anunțat public că Primăria a demarat operațiunile de demolare și îndepărtare a unor construcții ilegale care ocupau abuziv un teren de 2000 de metri pătrați, aflat în proprietatea orașului.
Imaginile postate pe Facebook, cu lucrători ai primăriei înconjurați de membri ai clanului care a comis acest abuz, sunt un puternic semnal de alarmă pentru locuitorii orașului că instituția lui Fritz, chiar dacă așezată în confortul unui al doilea mandat abia acordat la alegerile din 9 iunie, nu se lasă intimidată de bicepși expus amenințător.
Potrivit presei locale, construcția demolată (din zona Blașcovici, pe strada Semicerc, ca urmare a unei decizii definitive a Tribunalului Timiș) aparține temului clan Cârpaci, care pusese ilegal stăpânire pe cei 2000 de mp de mai bine de zece ani. Este vorba despre același clan care ocupase ilegal și blocase cu gard o stradă din Timișoara, eliberată de autorități în primăvara lui 2024 (strada care face legătura între Parcul Copiilor și C.D. Loga. Cârpacii dețineau la un moment dat nu mai puțin de 144 de proprietăți în Timișoara.
„Încă un teren recuperat. Cu dispoziție de demolare și buldozer.
Acum mai bine de 10 ani, pe un teren al orașului de 2.000 de metri pătrați din Blașcovici, au apărut niște barăci improvizate. Care au tot crescut și s-au transformat în casă, cu gard mare, de fier, semn clar că cineva s-a făcut stăpân peste proprietatea orașului.
Azi am intrat cu buldozerele, după ce instanța a respins încercarea celor de aici de a bloca dispoziția de demolare pe care am semnat-o acum o lună.
Asta e o altă metodă de acaparare a proprietăților orașului, care din păcate a funcționat în trecut. Un teren e ocupat aparent temporar de oameni ce par cazuri sociale, dar situația devine permanentă și construcțiile din ce în ce mai serioase.
Domiciliul celor care stăteau acolo ilegal e pe undeva prin Belgia.
Astăzi transmitem un semnal clar că nu mai acceptăm astfel de metode. Timișoara are un sistem de locuințe sociale, care chiar dacă ar fi insuficient, terenurile orașului nu pot fi acaparate de cei care au cel mai mare tupeu”, a scrie Fritz pe pagina sa oficială de Facebook.
Cu câteva zile înaintea acestor demolări spectaculoase, primarul Timișoarei preciza că au fost recuperate și reamenajate și terenurile bazei sportive a Societății de Transport Public Timișoara (STPT), de pe strada Renașterii, nr. 28, cedate, prin contract gratuit în 2016, către o asociație sportivă. Cele două piscine aflate în incinta complexului sportiv sunt acum deschise pentru orice timișorean.
„Timișoara a ascuns prea mult timp povești halucinante cu patrimoniu luat pe persoană fizică. De 4 ani facem curățenie și continuăm încă 4.
De azi, oricine poate face baie sau se poate relaxa la soare la bazinele de la baza sportivă a STPT. Le-am reamenajat și le-am deschis tuturor. Pe lângă cele două bazine, aici mai e un teren omologat pentru Liga a II-a (Stadionul Electrica) unde a jucat Poli în sezonul recent încheiat, și încă un teren unde acum se antrenează 160 de tineri fotbaliști.
Cele 2 terenuri din proprietatea STPT au fost date în 2016, printr-un contract de comodat, gratuit (!) și exclusiv (!!) la o asociație sportivă. Direcțiunea asociației care a primit baza a fost aceeași cu direcțiunea societății de transport care a dat baza. Pentru eternitate. Apoi au schimbat statutul asociației ca să nu se mai poată schimba conducerea.
E absurd și scandalos ca niște șmecheri să dispună după bunul plac de terenul orașului, pentru că baza este ridicată pe proprietatea Municipiului Timișoara. Așa că am mers în instanță în martie 2023 și am cerut desființarea acestui contract păgubos pentru oraș. În aprilie anul acesta sentința prin care am câștigat a rămas definitivă.
La fel ca pe malul Begăi, pe strada Cezar, la parcarea din spatele Bega, pe Calea Aradului, la parcarea de lângă piața Badea Cârțan, la ștrandul Termal - și exemplele pot continua - bunurile orașului au devenit brusc doar ale câtorva privilegiați care le-au folosit sau au scos bani buni de pe ele. Vremurile alea s-au dus definitiv. Timișoara e noastră, a tuturor”, a precizat Dominic Fritz.