VIDEO. Dominic Fritz expune public un clan de romi care terorizează, de două decenii, o familie din Timișoara. Imaginile video sunt extrem de dure: șeful de clan lovește cu bâta, înjură, amenință și, împreună cu copiii, distruge, bucată cu bucată, autoturismul familiei pe care vrea s-o determine să vândă partea ei de casă


VIDEO. Dominic Fritz expune public un clan de romi care terorizează, de două decenii, o familie din Timișoara. Imaginile video sunt extrem de dure: șeful de clan lovește cu bâta, înjură, amenință și, împreună cu copiii, distruge, bucată cu bucată, autoturismul familiei pe care vrea s-o determine să vândă partea ei de casă

Cu acordul victimelor, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a făcut publice imaginile care surprind teroarea la care este supusă de ani de zile familia Dragoș de către cei cu care împarte aceeași curte, o familie de romi, pentru a o determina să-și vândă imobilul, cel mai probabil la un preț derizoriu căci nimeni nu s-ar încumeta să cumpere o casă cu asemenea probleme. 

Tehnica e bine-cunoscută și a funcționat ani de zile în Timișoara, sub protecția autorităților locale corupte cu sprijinul cărora clanurile țigănești au ajuns să dețină sute de clădiri în zona centrală a orașului (numai clanul Cârpaci avea, la un moment dat, în jur de 144 de imobile în Timișoara): vecinii sau coproprietarii sunt determinați să vândă printr-o teroare constantă, iar prețul e cel stabilit de agresor pentru că victima nu are o altă soluție. Puțini sunt cei care au rezistat presiunilor exercitat de clanurile din oraș. 

Familia invocată de primar pare într-o situația similară. Agresorul, deși este, în mod evident, pericol public, a fost reținut pentru doar 24 de ore. 

„Coșmarul durează de 20 ani. Așa trăiește familia Dragoș cu vecinii în curtea comună. 

De când am primit aceste imagini terifiante, înregistrate acum 10 zile și transmise prin portalul primăriei „stopabuz”, m-am frământat dacă să le public sau nu. Că de scandaluri suntem sătui. Dar dacă nu privim realitatea în ochi, noi toți, mă tem că nu se va schimba nimic. 

Trebuie să recunoaștem adevărul: că în anul 2024 încă sunt timișoreni agresați și hărțuiți de clanuri fără ca statul român să-i protejeze.

În ultimii ani, vecinii au defilat cu topoare și cu un pistol prin curte. Au dat muzica tare nopți întregi. Copiii au fost instigați să dea cu mingi în fiica însărcinată. 

Am vorbit cu familia și le-am promis că nu voi rămâne pasiv. M-au încurajat să ies public. Deja renunțase să mai spere că cineva se va interesa de calvarul lor. De multe ori, nici n-au mai avut energia să mai cheme poliția, că de prea multe ori strigătele lor au rămas fără ecou. 

Și totuși sunt hotărâți să nu cedeze. Să nu vândă în urma violenței la care sunt supuși de două decenii. 

Fac un apel la toate instituțiile statului - la Poliția Națională și la DIICOT, la ANAF și la Oficiul de Combatere a Spălării Banilor, la Inspectorat în Construcții, la Protecția Copilului. Să folosească fiecare pârghie de care dispun pentru a stopa acest fenomen. Includ instituțiile primăriei aici. Alte generații de conducători au fost alături de clanuri. Noi să fim alături de cei care suferă la mâna lor. 

Apelez și la toată comunitatea timișoreană. Să fim uniți și să nu mai acceptăm. Nici normalitatea terorii, nici complicitatea tăcută a unor politicieni și funcționari. 

Dacă și pe tine te revoltă și vrei să fii printre cei care nu mai tac, distribuie aceste imagini. Împreună putem să oprim abuzul”, precizează Dominic Fritz într-o postare pe pagina sa publică de Facebook. 

VIDEO mai jos:


Agresorul a fost reținut de polițiști în 17 mai, pentru doar 24 de ore, pentru distrugere, deși este evident un individ deosebit de violent care reprezintă un real pericol pentru societate.

„La data de 17.05.2024, în jurul orei 18:25, polițiștii Secției 1 Timișoara au fost sesizați de către un bărbat în vârstă de 28 de ani cu privire la faptul că pe strada Academician Corneliu Micloși din municipiu i-a fost distrus autoturismul de către un alt bărbat. Polițiștii s-au deplasat la fața locului, unde au constatat faptul că cele sesizate se confirmă.

În urma verificărilor efectuate a rezultat faptul că la aceeași dată, în jurul orei 18:14, un bărbat în vârstă de 27 de ani, folosindu-se de un obiect contondent, ar fi distrus mai multe elemente de caroserie ale unui autoturism, precum și camerele de supraveghere ale unui imobil, în urma unui conflict spontan cu vecinul său.

În urma probatoriului administrat, la data de 17.05.2024, bărbatul în vârstă de 27 de ani a fost reținut pentru 24 de ore sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „distrugere” (2 acte materiale), fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Timis”, au transmis reprezentanții IPJ Timiș, citați de publicația opiniatimisoarei.ro.

Doamna Camelia Dragoș a spus că reținerea șefului de clan nu a avut niciun efect, membrii familiei urlând și punând muzică la maxim toată noaptea. Ea a confirmat că motivele din spatele terorii sunt conectate cu intenția clanului de a pune mâna pe casa familiei Dragoș, dar a subliniat că nu dorește sub nicio formă să vândă pentru că este „casa părintească” pe care intenționează s-o lase moștenire copiilor săi. VIDEO mai jos! 

„De 20 de ani trăim un calvar. Suntem amenințați cu moartea. Se folosesc de copii care ne înjură, ne lovesc. Am făcut zeci de sesizări, la toate instituțiile abilitate în acești 20 de ani. Nu s-a luat absolut nicio măsură, iar situația s-a tot agravat. Am ajuns la capătul puterilor...noapte de noapte suntem deranjați pentru că ei culcă la 3 dimineața, dau drumul la muzică la maxim și opresc, apoi iar dau drumul și tot așa...În urma vandalizării mașinii am fost chemați la poliție și, cu toate că poliția a luat măsuri, în aceeași noapte, au țipat până în zori și din nou am chemat poliția. Ne am dat seama că nu se termină...Aceasta este casa mea părintească. Probabil vă întrebați de ce am suportat acest calvar. De aceea! Este vorba despre mai multe decât de bani. Aici au murit părinții mei, aici mi-am crescut copiii și le-am spus că nu pot să renunț. Au pus ochii pe un apartament în această casă în care au trăit și părinții mei, un apartament muncit din greu, de două generații. Și eu, după o viață de muncă în această țară, trăiesc terorizată, la pensie, de acești oameni care se folosesc de copii ca să ne terorizeze și ziua, și noaptea. Este prima oară când mi  se dă cuvântul...Din păcate nu este o situați singulară, dar oamenii nu au curajul...de aceea m-am hotărât să fac publică această situație care este foarte des întâlnită”, a spus proprietara casei vizate de clanul țigănesc într-o intervenție LIVE pe Facebook. Video mai jos!




Potrivit unei evaluări din anii 2010 a Primăriei Timişoara, oraşul are peste 14.500 de imobile considerate istorice, construite înainte de anul 1945, iar dintre acestea 938 sunt monument istoric, conform legii.

Câteva sute dintre aceste clădiri, aflate în zona centrală, au fost cumpărate de romi. Iniţial, familiile de romi au cumpărat un singur apartament, iar apoi, prin ameninţări sau şicane, au determinat familiile rămase în clădire să vândă sub preţul pieţei.

Conform presei locale, „romii de catifea“, sau „mafia imobiliară ţigănească“, au pornit, imediat după Revoluţia din Decembrie 1989 o adevărată „vânătoare de imobile istorice“. Presa a relatat că, având ajutorul unor funcţionari din primărie, romii sau avocaţii lor au aflat cine sunt moştenitorii cărora urma să li se retrocedeze imobile istorice în valoare de milioane de euro. Odată ce aflau numele moştenitorilor, romii îi convingeau pe aceştia să le vândă vilele sau măcar apartamente din aceste vile. După ce reuşeau să intre în imobil, se trecea la faza a doua, în care, prin diferite modalităţi, îi obligau pe proprietarii celorlalte apartamente să le vândă la preţ redus locuinţele, până deveneau proprietari pe întregul imobil, scria presa timişoreană.

Cei care s-au văzut nevoiţi să-şi vândă locuinţele unor familii de romi povesteau că, în miez de noapte, se trezeau cu bătăi în uşă, cu inundaţii în casă sau chiar cu excremente pe uşa de la intrarea în locuinţă, iar în unele cazuri erau ameninţaţi sau îmbrânciţi.

Presa locală a relatat deseori despre Ionelaş Cârpaci şi Vişinel Stancu ca fiind conducătorii unor clanuri de romi care s-au îmbogăţit în timpul administraţiei fostului primar al Timişoarei Gheorghe Ciuhandu, al cărui nume a fost asociat cu clanurile de romi care au acaparat mai multe străzi din centrul oraşului, în urma unor retrocedări.

Contactat de corespondentul Mediafax, fostul primar al Timişoarei Gheorghe Ciuhandu a spus că de-a lungul anilor a făcut anchete interne în primărie, având plângeri că unii funcţionari i-au ajutat pe romi să intre în proprietatea unor imobile istorice, dar că nu a obţinut niciodată suficiente dovezi pentru a-i sancţiona.

Ciuhandu a acuzat că „foarte multe falsuri“ în acte au fost făcute de funcţionarii de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, cu complicitatea unor notari sau avocaţi care au lucrat „mână în mână“.

Una dintre cele mai bogate familii de romi din Timişoara este familia de Cârpaci (cu care și primarul Fritz a intrat recent în coliziune în momentul în care a dispus demolarea unui gard construit ilegal de un membru al clanului pe un teren public).

Potrivit unui document al Direcţiei Judeţene de Finanţe Timiş, obţinut de corespondentul Mediafax, familia Cârpaci are 144 de proprietăţi, majoritatea în zona centrală a oraşului, pe bulevardele C.D. Loga, Take Ionescu şi Mihai Viteazu, pe Calea Dorobanţilor şi Splaiul Tudor Vladimirescu, dar şi pe strada Mihai Eminescu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.