Useristul Radu Hossu are marele merit de a fi sprijinit Ucraina așa cum probabil niciun alt civil din România nu a mai făcut-o și de a furniza opiniei publice informații la prima mână din zona de conflict, precum și analize pertinente privind evoluția situației de pe front.
Așa cum afirmă chiar el într-o postare, analizele lui au fost apreciate de mulți specialiști militari din Vest și chiar și de generalul american în rezervă Ben Hodges, fost comandant al trupelor americane în Europa.
Candidatura lui Hossu la șefia USR - chiar dacă se bucură de un real entuziasm în mediul online pentru că este considerat un om onest, energic și muncitor, fiind susținut public pentru această funcție de jurnaliști cunoscuți, activiști, foști membri USR, este însă destul de problematică mai ales prin prisma studiilor, dar și a altor neclarități personale, fiind de natură să vulnerabilizeze formațiunea și așa afectată de procentul umilitor obținut la alegerile recente (în ciuda faptului că de aproape trei ani se află în opoziție).
Practic, USR ar putea oferi adversarilor exact același tip de muniție pe care formațiunea a folosit-o cu succes ani de zile împotriva vechii clasei politice: habarnismul și impostura educațională, lipsa unor studii temeinice care au fost înlocuite cu diplome obținute prin metode frauduloase (plagiate sau la universități considerate fabrici de diplome).
Radu Hossu (38 de ani) este, în acest moment, doar absolvent de liceu, singura diploma din portofoliul său fiind cea de Bacalaureat.
După cum a confirmat el însuși într-o postare recentă, candidatul la șefia USR și-a întrerupt, după anul al doilea, studiile superioare la Universitatea Babes-Bolyai pe care oricum le începuse abia din 2017 (în urmă cu 7 ani deci, când avea 31 de ani). Deci în șapte ani de zile a finalizat doar doi ani de zile de facultate…
Hossu într-o postare din 15 iunie: „Am 38 de ani, brașovean ce a copilărit în Treznea, jud. Sălaj, viitor tată al unei fetițe care va crește într-o Românei care nu poate fi condusă ce aceiași șmecheri ca până acum.
- Sunt consultant politic, strategul lui Allen Coliban la alegerile din 2020 și consilierul de comunicare al Flavia Boghiu, viceprimarul Brașovului. Am o experiență de peste 10 ani în marketing comercial și aproximativ 8 ani în comunicare și consultanță politică. Am lucrat și ca salahor în construcții când aveam 16 ani și vânzător de produse cosmetice în Marea Britanie, am fost și DJ într-un club oldies din Brașov câțiva ani buni. Nu mi-e rușine cu niciuna dintre joburile pe care le-am avut, ba chiar sunt mândru. Nu mi-am încheiat studiile superioare (sunt încă student la Facultatea de Științe Politice UBB Cluj, unde mă voi reînscrie anul acesta pentru a-mi încheia anul 3 și pentru a susține licența).
- Am declarat în 2019, pe vremea când eram președintele Asociației Pro Democrația că am fumat iarbă (în Olanda, dar asta n-am specificat atunci), în semn de protest pentru creșterea pedepsei pentru posesia marijuanei la 10 ani de zile, dintr-o eroare legislativă (între timp rectificată). Pentru asta am fost făcut în toate felurile și eu și familia mea, iar cel mai mare regret pe care-l am este că această declarație a fost folosită incorect de adversarii politici în campania electorală din 2020 și 2024 împotriva lui Allen Coliban, om care nici măcar nu suportă fumul de țigară normal, d-apăi altceva ce care legătură cu marijuana”.
Iar școala puțină se vede adesea în textele sale de Facebook unde face dezacorduri precum cel din ultima sa postare, dar și alte greșeli, exprimarea sa nefiind cu mult mai sprintenă (cel puțin din punct de vedere gramatical) decât a politicienilor din PSD pe care îi ironizăm adesea în spațiul public.
Pe lângă faptul că nu este deloc clar din ce trăiește (nu există vreo declarație de avere publică care să poată fi consultată) și ce a muncit în ultimii ani, Hossu se declara recent mare iubitor de manele, fiind profund afectat de un fake-news privind decesul manelistului Florin Salam.
Nu este prea clar cum se împacă progresismul pe care îl clamează aproape agresiv pe pagina sa de Facebook cu plăcerea vinovată a manelelor, unanim considerate promotoare ale unei atitudini misogine, disprețuitoare, chiar violente față de femei care sunt obiectificate și prezentate degradant în versurile acestora. În plus, așa cum au afirmat numeroși comentatori ai incidentului „Babasha” de la concertul Coldplay, maneaua este respinsă de un auditoriu mai cultivat nu pentru că e cântată de țigani – cum s-a încercat să se acrediteze, ci pentru că promovează exact genul de atitudine antisocială pe care USR l-a condamnat public adesea – infracționalitatea, șmecheria, banii făcuți ușor, corupția, pușcăria etc.
Cine sunt cei șase candidați validați pentru competiția privind președinția USR: