Nicu Ștefănuță, toxic inclusiv pentru USR


Nicu Ștefănuță, toxic inclusiv pentru USR

Se transmit multe mesaje de unitate din zona USR, potrivit cărora pentru conturarea unui pol puternic de dreapta la alegerile din toamnă este necesară revenirea în partid a celor care au plecat și au luat un scor bun la scrutinul din 9 iunie.

Însă, dacă politicieni precum Vlad Gheorghe și Mihai Polițeanu pot participa la construcția unui pol puternic de dreapta, având asemenea înclinații doctrinare, nu se poate spune aceeași chestiune despre Nicu Ștefănuță.

Ștefănuță este exact exponentul ideologiei de extremă stânga care îndepărtează cea mai mare parte a electoratului, ținând captive partidele din registrul USR într-o marjă de scor nesemnificativă pentru jocurile de putere. Prezența lui în USR ar oferi din nou muniție propagandiștilor care au reiterat aproape zi de zi, de exemplu la România TV, sintagma "neomarxiștii din USR".

Candidatura Elenei Lasconi la șefia USR are exact scopul de a scoate partidul din zona de percepție publică potrivit căreia are valențe mult prea stângiste și pe contrasens cu valorile tradiționale.

Nici din rațiuni pragmatice nu are ce căuta Ștefănuță în USR. Scorul de 3% luat de Ștefănuță la europarlamentare este unul trecător, iar prezența lui în USR ar fi pe termen lung o piatră de moară dintr-o multitudine de perspective.

Un pol realmente de dreapta ca alternativă la USL trebuie să își seteze o serie de priorități, mai ales pe zona economică, pentru ca românii să nu mai fie sufocați fiscal și birocratic.

În schimb, agenda lui Ștefănuță nu se axează asupra unor astfel de priorități și este chiar periculoasă. De pildă, Ștefănuță se poziționează pro-Hamas și pro-Antifa, respectiv susține ecologismul extremist care sabotează industria europeană și ține Europa cu mult în spatele Statelor Unite ale Americii și Chinei. E un personaj care promovează o agendă periculoasă atât pentru România și UE, dar și pentru soarta electorală a USR.

Pe cale de consecință, USR trebuie să își clarifice urgent o serie de aspecte doctrinare. De exemplu, susținerea unei piețe economice libere nu se îmbină deloc cu ecologismul extremist promovat de Nicu Ștefănuță.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.