Donald Trump afirmă că este „singura persoană” din lume care poate opri războiul Rusiei contra Ucrainei. Stafful candidatului la Casa Albă anunță că stoparea invaziei rusești din Ucraina ar urma să fie o prioritate a mandatului acestuia


Donald Trump afirmă că este „singura persoană” din lume care poate opri războiul Rusiei contra Ucrainei. Stafful candidatului la Casa Albă anunță că stoparea invaziei rusești din Ucraina ar urma să fie o prioritate a mandatului acestuia

La solicitarea Voice of America, biroul candidatului la președinția SUA, Donald Trump, a răspuns că prioritatea celui de-al doilea mandat al fostului președinte american va fi de a pune capăt războiului dintre Rusia și Ucraina cât mai curând posibil, adăugând că țările europene ar trebui să contribuie mai mult la menținerea securității.

Răspunsul scris a venit din partea lui Steven Cheung, directorul de comunicare al staffului de campanie al lui Trump, la o solicitare a Voice of America, scrie publicația ucraineană Pravda.

Cheung a precizat că Trump a indicat în repetate rânduri că o prioritate esențială a celui de-al doilea mandat al său ar fi să ajungă rapid la un acord pentru a pune capăt războiului ruso-ucrainean. Trump consideră că țările europene ar trebui să suporte o parte mai mare din costuri, susținând că este nedrept față de contribuabilii americani ca Statele Unite să fi plătit semnificativ mai mult.

Trump „va face tot ce este necesar pentru a restabili pacea, puterea și prestigiul SUA pe scena mondială", se mai arată în răspunsul lui Cheung. Candidatul republican ar fi "singura persoană" care poate stopa războiul Rusiei împotriva Ucrainei, conflict care nu ar fi izbucnit dacă Trump s-ar fi aflat la Casa Albă, mai susțin reprezentanții fostului președinte american.

Pravda amintește că, la 25 iunie, doi dintre consilierii lui Trump i-au prezentat acestuia un plan pentru a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Planul stipulează că, dacă va fi ales președinte, Trump ar putea tăia ajutorul militar acordat Ucrainei dacă autoritățile de la Kiev refuză să poarte negocieri de pace, în timp ce Moscova va fi avertizată că orice refuz de a negocia va duce la creșterea sprijinului pentru Kiev.

The Washington Post a sugerat anterior că Trump ar putea încerca să determine Ucraina să facă concesii teritoriale Rusiei pentru a pune capăt războiului.

Trump însuși s-a lăudat adesea că ar putea negocia un acord de pace între Rusia și Ucraina în 24 de ore, dacă va fi ales. Dar a refuzat în mod repetat să elaboreze public modul în care ar face acest lucru. 

În ce privește planul propus de cei doi consilier ai lui Trump, consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a replicat că orice plan de încheiere a războiului cu Rusia ar trebui să se bazeze pe dreptul internațional, iar pacea ar trebui să fie corectă.

Podolyak a declarat că înghețarea războiului, care se află acum în a 28-a lună, la actualele linii de front ar fi „ciudată”, deoarece Rusia a încălcat dreptul internațional și se află pe teritoriul ucrainean.

„Ucraina are o înțelegere absolut clară și aceasta este explicată în formula de pace propusă de președintele Zelenski, este clar menționată acolo - pacea poate fi doar echitabilă și pacea poate fi bazată doar pe dreptul internațional”, a declarat el într-un interviu online.

Podolyak a reiterat, de asemenea, poziția Ucrainei, respingând condițiile de încetare a focului anunțate de președintele rus Vladimir Putin drept absurde. Liderul de la Kremlin afirmase că Rusia va pune capăt războiului din Ucraina numai dacă Kievul va fi de acord să cedeze patru regiuni revendicate de Moscova.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a invitat de mai multe ori pe Donald Trump la Kiev, propunându-i să viziteze împreună linia frontului, mai ales când republicanii din Congres se opuneau cu vehemență acordării Ucrainei celui mai important pachet de ajutor militar (61 de miliarde de dolari, aprobat în cele din urmă, în primăvara trecută, după luni de tergiversări).

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.