VIDEO. Aventurile „Hidrei” în dulcele târg al Ieșilor. Sculptorul Costin Ioniță nu este supărat pe ieșenii care l-au amenințat, jignit și i-au vandalizat lucrarea: „Oamenii ăștia au fost abandonați de către noi. Ne credem prea buni ca să le explicăm despre ce e vorba”


VIDEO. Aventurile „Hidrei” în dulcele târg al Ieșilor. Sculptorul Costin Ioniță nu este supărat pe ieșenii care l-au amenințat, jignit și i-au vandalizat lucrarea: „Oamenii ăștia au fost abandonați de către noi. Ne credem prea buni ca să le explicăm despre ce e vorba”

Gestul mai multor ieșeni de a lovi sau de a considera diavolească lucrarea „Hidra” a sculptorului Costin Ioniță, cerând îndepărtarea acesteia din spațiul public sau chiar distrugerea operei, s-a viralizat în rețelele de socializare, contestatarii vandalizatori fiind catalogați drept „auriști, șoșocari, înapoiați, medievali, bigoți” etc. 

Unii dintre critici au cerut chiar sancționarea cu amendă a doamnei care lovește repetat sculptura cu șutul și desprinde cu mâna bucăți din ea.

Însă autorul, Costin Ioniță, recompensat cu premii importante de-a lungul carierei sale, domolește elanul punitiv din on-line afirmând, într-un răspuns adresat unui interlocutor pe pagina sa personală de Facebook care cataloga gestul ”de ev mediul moldovenesc”, că „nu are legătură cu Moldova. E regiunea care a dat țării cei mai mulți și mai importanți oameni de cultură. Doar ca oamenii ăștia au fost abandonați de către noi. Ne credem prea buni ca să le explicăm despre ce e vorba. Din păcate i-am abandonat tot în brațele unor politicieni actuali sau și mai rău viitori”. 

Potrivit news.ro, femeia care a atacat sculptura ar urma să fie anchetată de organele abilitate. 


Potrivit presei locale, lucrarea a fost plasată, inițial, în Piața Voievozilor, în fața grupului statuar ce cuprinde voievozii Dragoș Vodă și Alexandru cel Bun, Ștefan cel Mare și Mihai Viteazul, Vasile Lupu, Petru Rareș, Ioan Vodă cel Viteaz și Dimitrie Cantemir. Prezența acesteia i-a enervat cumplit pe unii ieșeni, care s-au mobilizat contra ei și au reacționat virulent în mediul online.

„O porcărie ordinară, trebuie distrusă”, „De ce mai este în picioare și nu este bucăți?”, „Trebuie recunoscut că este o minte bolnavă. Nu rămâne ăsta nepedepsit”, „Ești talentat în arta Iadului. Ți-ai vândut sufletul pentru a ajunge renumit”, „Să te aștepți că va veni și răsplata ta”, „Întruchiparea răului”, au scrie internauții, potrivit siteului bzi.ro. 

Pe 20 februarie 2024, a fost mutată în Parcul Voievozilor.

„Am primit multe comentarii negative legate de lucrare, amplasarea ei în Iași, cu ocazia Lunii Sculptorului Român, fiind în Piața Voievozilor. A fost mutată de acolo în data de 20 februarie 2024, deoarece obturează monumentul istoric. Din punctul meu de vedere, amplasamentul era unul foarte bun, pentru că avea legătură cu niște foste simboluri care au făcut ceva pentru România și care au făcut ceva semnificativ, spre deosebire de actuala clasă politică a țării, care este o hidră, un monstru cu șapte capete, care nu poate fi omorât. Este un val de comentarii negative, sunt considerat satanist, mason și nepatriot. Partea cu distrugerea mă îngrijorează, dar mă depășește. Bănuiesc că autoritățile o să aibă grijă să nu se întâmple acest lucru”, a mai spus Costin Ioniță.

Legat de lucrarea sa și de ce reprezintă ea, Costin Ioniță a explicat: „totala lipsă de verticalitate şi umanitate a clasei politice româneşti”. 

„Ideea a pornit de la reproducerea trunchiului lui Lenin din care ies 7 trandafiri. Din punctul meu de vedere, trandafirul este cel mai puternic simbol al Romaniei postdecembriste si ideea e ca aceasta clasa politica s-a schimbat doar la fata, in rest este aceeasi. E o tema politica. E vorba de clasa politica si despre lipsa ei de interes vis-a-vis de lucrurile bune pe care ar trebui sa le faca si isi urmareste doar propriile interese. De ce Hidra? Pentru ca atunci cand tai un cap, conform legendei, rasar altele la loc. E un monstru pe care nu il poti omora decat daca il omori dintr-o bucata“. Artistii sunt de parere ca arta este perceputa diferit de fiecare privitor. Costin Ioniță, Sculptor: „Arta trebuie sa fie placuta… Adica sa nu fie neaparat o chestie roz si cu floricele. Insa vizual sa fie o forma care sa te intrige, sa iti placa chiar daca nu intelegi despre ce e vorba. Adica o lucrare de arta, din punctul meu de vedere, mai ales una din spatiul public ar trebui sa fie accesata de oricine”.

„Arta trebuie să fie placută… Adică să nu fie neapărat o chestie roz și cu floricele. Însă, vizual să fie o formă care să te intrige, să îți placă, chiar dacă nu înțelegi despre ce e vorba”.

Foto: 7est.ro


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.