Turcia lui Erdogan a început să hărțuiască mulsulmanii uiguri, spre mulțumirea Chinei comuniste, deși se pretinde mare apărătoare a lor


  • ACP
  • Aug 18, 2020 21:54
  • 2274
Turcia lui Erdogan a început să hărțuiască mulsulmanii uiguri, spre mulțumirea Chinei comuniste, deși se pretinde mare apărătoare a lor

Autoritățile din capitala financiară a Turciei, Istanbul, au hărțuit și reținut pentru scurt timp un grup de uiguri care s-au strâns în cunoscuta piață Taksim a orașului, purtând tricouri cu imagini ale rudelor dispărute în Regiunea Autonomă Uigura Xinjiang din China (XUAR), dupa cum au relatat membrii grupului. Cei nouă uiguri s-au adunat luni după-amiază pentru a face cateva fotografii de grup, când au fost abordați de mai multi polițiști care le-au cerut să șteargă fotografiile și să-și întoarcă tricourile în interior pentru a nu mai fi vizibile informațiile despre membrii familiior lor, inscripționate pe tricouri, potrivit lui Jewlan Shirmemet, un student uigur din Istanbul care a organizat adunarea din piață.

Reactia autorităților turce la evenimentele organizate de uiguri arata clar direcția luată de Turcia lui Erdogan cu privire la China, dar și influența tot mai mare a Chinei în Turcia. Cei mai mulți dintre cei peste 50.000 de uiguri care trăiesc în Turcia au fugit acolo pentru a scăpa de persecuția din China, considerând Turcia ca un refugiu tradițional și o țară care pledează pentru drepturile lor.

"Ne-am strâns pentru o fotografie cu tricourile noastre în fața Monumentului Republicii din Piața Taksim, când poliția a venit și a spus că trebuie să ștergem fotografiile, așa că le-am șters", a declarat Shirmemet pentru Serviciul Uigur de la Radio Asia Liberă.

"Mai târziu, când plecam, ne-au spus că trebuie fie să scoatem tricourile, fie să le purtăm întoarse pentru a nu se mai vedea imaginile de pe ele și apoi ne-au făcut să plecăm", a spus activistul, care face campanie pentru eliberarea mamei sale din închisoare unde ispășește o pedeapsă de cinci ani de pentru o închipuită "ajutorare a teroriștilor".

Un alt participant la momentul din Piața Taksim, Alimjan Turdi, care are șapte membri ai familiei sale dispăruți, despre care crede că sunt închiși în rețeaua de lagăre ale Chinei comuniste, a spus că grupul tocmai începuse să facă fotografii în piață când "poliția a venit din toate direcțiile", spunându-le membrilor să arate actele de identitate și să explice de ce se aflau acolo. "Le-am spus că suntem acolo ca să facem cateva fotografii și au spus că este ilegal pentru noi să facem asta cu tricourile pe care le purtam. Ne-au luat pe toți deoparte, ne-au luat cărțile de identitate și ne-au ținut acolo o oră și jumătate, punându-ne întrebări. Până la urmă ne-au spus că trebuie să ne întoarcem tricourile pe dos înainte să plecăm, că nu avem voie să plecăm cu tricourile pe noi cu imaginile de pe ele la vedere".

"Mi-am pus multă speranță în guvernul turc și în Turcia și sunt foarte trist că s-a întâmplat asta ... Ne-au insultat. Nu voi uita niciodată acest lucru. Mă voi asigura că această poveste rămâne în istoria familiei mele, de la o generație la alta", a mai spus Alimjan Turdi.

După ce au părăsit Piața Taksim, cei din grupul de uiguri au încercat să găsească un reporter la birourile Corporației Turcești de Radio și Televiziune (TRT) pentru a-și împărtăși povestea, dar nu au fost lăsați să intre în clădire sau să se întâlnească cu niciun angajat al postului, au spus membrii grupului.

Într-o mărturie video postată a doua zi pe social media în limba turcă, Mirzaehmet Ilyas a spus că el și alții s-au adunat pur și simplu în piață pentru a face o fotografie în onoarea rudelor dispărute.

"Nu am strigat sloganuri și nu am demonstrat, dar poliția ne-a făcut să ne întoarcem tricourile în interior, ca o modalitate de a ne forța să ieșim din Taksim. A fost umilitor. Nu suntem criminali ... Este o crimă să căutăm dreptatea pentru părinții noștri? Nici pe pământ turcesc nu putem să ne ridicăm vocea împotriva Chinei. Într-adevăr, aceasta este o rușine", spune el în videoclip.

De asemenea, el și-a exprimat dezamăgirea că grupul nu a reușit să se întâlnească cu nimeni de la TRT.

Un reporter de la Radio Asia Liberă a cerut lămuriri privind cele relatate de uiguri la postul de poliție al pieții Taksim, de unde i s-a spus că nu se știe nimic despre incident și a fost trimis pentru mai multe lămuriri la o direcție de siguranță publică a stației de poliție din districtul Beyoğlu. Apelurile repetate către acea stație nu au primit nici un răspuns.

Erdogan a pretins multă vreme și încă pretinde că este un apărător al musulmanilor și al populației de origine turcică de pretutindeni, dar în anii din urmă a făcut concesii din ce în ce mai mari conducerii comuniste de la Beijing care ține 2 milioane de uiguri în lagăre și prigonește crunt comunitatea islamică din China.

Dacă în februarie 2019 Ministerul de Externe al Turciei a criticat dur China și a cerut să fie închise lagărele în care sunt ținuți uigurii, câteva luni mai târziu, în iulie, Erdogan, aflat în vizită în China, a declarat că uigurii din Regiunea Autonomă Uigura Xinjiang duc o viață fericită și prosperă...

Cu o lună înainte Turcia extrădase la solicitarea Beijingului mai mulți uiguri, între care s-a aflat și o femeie, Zinnetgul Tursun cu cele două fetițe ale ei. Sora ei, aflată în exil în Arabia Saudită, a aflat de la mama lor în iulie, când Erdogan declara cât de fericiți sunt uigurii din China, că Zinnetgul Tursun a dispărut, deși se afla în „grija” autorităților chineze. (sursa: RFA)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.