Disensiuni în lumea tiraniilor. Consolidând relațiile cu Rusia, Coreea de Nord începe să atace China, public, pe arena internațională. Cazul disputei dintre comuniștii de la Phenian și Beijing pe tema amplasării unor instalații de telecomunicații


Disensiuni în lumea tiraniilor. Consolidând relațiile cu Rusia, Coreea de Nord începe să atace China, public, pe arena internațională. Cazul disputei dintre comuniștii de la Phenian și Beijing pe tema amplasării unor instalații de telecomunicații

O dispută are loc în aceste momente între Coreea de Nord și China. Concret, Phenianul reproșează Beijingului că planifică să amplaseze instalații de telecomunicații în apropierea graniței comune, fără să își fi anunțat în avans planurile și fără să fi inițiat consultări. Această situație dezvăluie răcirea relațiilor dintre China și Coreea de Nord.

Disputa a început după ce Uniunea Internațională de Telecomunicații (ITU), cu sediul la Geneva, a pus la dispoziție țărilor relevante, în luna iunie, informațiile referitoare la rețelele terestre, inclusiv cele privitoare la planul Chinei de a înființa 191 de instalații cu scopuri precum difuzarea radio FM.

Phenianul și-a exprimat la sfârșitul lunii iulie "obiecția față de înregistrarea acelor posturi FM" care sunt propuse pentru a fi "situate în zonele de graniță" cu Coreea de Nord, în special în legătură cu cele 17 stații, precum cele din Dandong (oraș de graniță din nord-estul Chinei), care ar putea provoca "interferențe grave".

Phenianul se mai plânge organizației internaționale de gestionare a frecvenței că Beijingul "nu a făcut niciodată o cerere de coordonare în avans", iar această mișcare ar constitui o "încălcare" a unei linii directoare ITU, precum și a unui acord bilateral semnat în 1981.

Iar toate aceste disensiuni s-au produs tocmai în anul în care a avut loc a 75-a aniversare a relațiilor cu China, marele și singurul susținător economic al Coreei de Nord, pentru multă vreme, după căderea Uniunii Sovietice.

Un expert în politica nord-coreeană, Atsuhito Isozakia, a explicat pentru publicația japoneză Kyodo News că "este un eveniment rar ca o confruntare între China și Coreea de Nord să fi fost dezvăluită". Totodată, Isozakia a punctat că o serie de posibile semnale de înrăutățire a relațiilor au fost observate și în abordarea ziarului oficial al Phenianului, Rodong Sinmun. Publicația oficială a Partidului Comunist din Coreea de Nord nu l-a menționat pe președintele chinez Xi Jinping și nici cea de a 75-a aniversare a legăturilor bilaterale de câteva luni în urmă, ceea ce este un semn clar că starea actuală a relațiilor nu pare a fi "normală".

Kyodo News explică această situație prin răcirea relațiilor dintre Beijing și Phenian după relansarea legăturilor dintre Coreea de Nord și Rusia, în special în sectorul apărării, prin activități precum încheierea în luna iunie a unui tratat de parteneriat strategic între liderul său Kim Jong Un și președintele Vladimir Putin. Iar acum, având garanții de securitate, petrol și produse agricole din Rusia, Coreea de Nord își permite să își arate nemulțumirea față de China chiar și în probleme mai puțin importante precum lipsa de comunicare în cazul amplasării unor instalații de radio în zona de graniță. (sursa: Kyodo News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.