Erdogan îi cere dictatorului rus Vladimir Putin să returneze Ucrainei peninsula Crimeea: "Sprijinul nostru pentru integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei e neclintit!"


Erdogan îi cere dictatorului rus Vladimir Putin să returneze Ucrainei peninsula Crimeea: "Sprijinul nostru pentru integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei e neclintit!"

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a reiterat miercuri sprijinul ferm al Turciei pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ceea ce presupune ca Rusia să returneze inclusiv Crimeea, peninsulă pe care a anexat-o ilegal în 2014. 

Erdogan a reliefat totodată sprijinul continuu pentru drepturile tătarilor din Crimeea, context în care a ținut să reamintească durerea de durată experimentată de turcii tătari crimeeni, a căror suferință persistă de opt decenii, mai precis de când Moscova a decis deportarea lor. 

"Sprijinul nostru pentru integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei este neclintit. Returnarea Crimeei Ucrainei reprezintă o cerință a dreptului internațional", a declarat Erdogan într-un mesaj video transmis în cadrul celui de-al 4-lea Congres al Liderilor Platformei Tătare din Crimeea, care se desfășoară astăzi la Kyiv. 

De asemenea, președintele turc a mulțumit omologului ucrainean Volodimir Zelenski și liderului tătarilor din Crimeea, Mustafa Abdulcemil Kirimoglu, pentru rolul avut în organizarea summitului care marchează 80 de ani de la deportarea tătarilor din Crimeea.

Erdogan a ținut să sublinieze totodată faptul că Turcia nu a recunoscut niciodată anexarea Crimeei, act al Rusiei care a exacerbat suferința populației peninsulei. De la momentul preluării controlului Crimeei de către regimul de la Kremlin, în anul 2014, etnicii tătari din Crimeea s-au confruntat, din nou, cu persecuții, o situație pe care Turcia a denunțat-o.

În încheierea discursului său, Erdogan a transmis aspirațiile Turciei pentru soluționarea conflictului, menționând următoarele: "Dorința noastră sinceră este ca războiul să se încheie cu o pace echitabilă și de durată bazată pe integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei". (sursa: Anadolu Agency)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.