Arestarea care a șocat comunitatea activiștilor chinezi pro-democrație. Cazul lui Yuanjun Tang, care a participat la protestele din Piața Tiananmen din 1989, dar acum a fost arestat în SUA pentru spionaj în favoarea Chinei comuniste


  • ACP
  • Aug 23, 2024 14:48
  • 798
Arestarea care a șocat comunitatea activiștilor chinezi pro-democrație. Cazul lui Yuanjun Tang, care a participat la protestele din Piața Tiananmen din 1989, dar acum a fost arestat în SUA pentru spionaj în favoarea Chinei comuniste

Yuanjun Tang, un proeminent activist chinez, aparent pro-democrație, în vârstă de 67 de ani, care a participat la protestele din Piața Tiananmen din 1989, a fost arestat miercuri în Statele Unite în baza acuzației de spionaj în favoarea Chinei comuniste.  

Potrivit Departamentului de Justiție, Tang, care este acum cetățean american naturalizat, a fost acuzat de procurorii federali că a transmis informații despre activiști chinezi pro-democrație din Statele Unite unui agent al Ministerului Securității de Stat din China, folosind metode similare cu cele dezvăluite într-un alt caz recent de spionaj.

Imediat după ce s-a aflat de arestarea sa, Partidul Democrației Chinei din New York, fondat de liderul protestelor de la Tiananmen și al cărui președinte a fost la un moment dat Tang, a anunțat că îi vă retrage acestuia calitatea de membru.  

Anunțul arestării, publicat inițial de CBS News, a fost primit cu sentimente amestecate. 

Juntao Wang, liderul protestelor de la Tiananmen, a catalogat arestarea drept "foarte jenantă", dar a explicat că fratele și mama lui fuseseră bolnavi și aveau nevoie de îngrijiri, iar Tang nu ar fi putut merge în China să aibă grijă de ei, cum a făcut-o, fără să aibă un acord cu autoritățile chineze.  

"A fost de fapt periculos pentru el să se întoarcă în China. Pentru că era implicat în mișcarea pentru democrație, familia lui a devenit foarte chinuită. În cele din urmă, mai trebuie să ne uităm la rechizitoriul FBI și la rechizitoriul Guvernului SUA pentru a vedea ce a făcut", a spus Wang.  

Suspiciunile că Tang a trădat mișcarea pentru democrație circulau deja prin comunitatea chineză, după ce acesta a putut merge în China să-și vadă familia, pentru a o ajuta, conform relatării lui Pokong Chen, un alt membru al mișcării pentru democrație. 

"A văzut că mișcarea pentru democrație din străinătate nu a avut un succes așa cum și-a imaginat și s-a simțit frustrat și dezamăgit. În aceste circumstanțe, el a arătat treptat diverse semne de trădare", a zis Pokong Chen.

Chen și-a amintit, de exemplu, că l-a surprins pe Tang la un eveniment de comemorare a revoltei din Tiananmen făcând fotografii și videoclipuri, în loc să participe la demonstrație.

În schimb, un alt chinez care locuiește acum în Statele Unite, Liren Hu, a declarat pentru Radio Free Asia că a fost "foarte surprins" de arestare. Hu a povestit că l-a întâlnit pe Tang după ce a sosit în SUA, în 2019, când era șeful Partidului Democrat Chinez. 

"Întotdeauna am fost în contact unul cu celălalt, ca prieteni buni. Am fost foarte șocat să văd această știre astăzi și l-am sunat pentru că vorbesc adesea cu el la telefon", dar linia fusese deconectată, a precizat Hu.  

Un avocat chinez-american, Mike Gao, care a spus că îl cunoaște pe Tang de 20 de ani, a observat într-un interviu că atitudinea lui Tang față de Guvernul comunist din China "s-a schimbat oarecum în ultimii ani, criticând adesea mișcarea studențească pentru că a fost prea agresivă în timpul protestelor de la Tiananmen". 

"Am avut multe dezbateri față în față cu el despre asta și l-am confruntat: De ce nu condamni în schimb guvernul chinez pentru masacru?", a mai zis Gao pentru Radio Free Asia.  

Acum, comunitatea chineză din Statele Unite se teme din nou că mai mulți membri ai mișcării pentru democrație ar putea lucra pentru Securitatea Comunistă, cum au demonstrat arestările recente făcute de autoritățile americane. (sursa: RFA)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.