Mai multe incendii de colete trimise prin companii de curierat din Polonia, Germania și Marea Britanie au fost simulări menite să saboteze zboruri transatlantice către SUA și Canada, conform declarațiilor autorităților poloneze.
BBC a relatat că și alți oficialii de securitate occidentali au declarat, recent, că ei cred că incendiile de vara aceasta au făcut parte dintr-o campanie a agenției de informații militare a Rusiei, GRU, chiar dacă Moscova nu recunoaște că ar fi orchestrat actele de sabotaj. (detalii AICI)
Incendiile au pornit de la aparate de masaj electric care conțineau o substanță "pe bază de magneziu", conform oficialilor occidentali, în condițiile în care incendiile pe bază de magneziu sunt greu de stins, așadar sunt deosebit de periculoase la bordul unui avion.
"Scopul grupului a fost, de asemenea, de a testa canalul de transfer pentru astfel de colete, care urmau să fie trimise, în cele din urmă, în Statele Unite și Canada", a declarat procuroarea poloneză Katarzyna Calow-Jaszewska.
Ea a explicat pentru presă că un grup de sabotori ai serviciilor secrete străine a fost implicat în trimiterea de colete conținând explozivi ascunși și materiale periculoase, care izbucneau în flăcări sau explodau, prin intermediul companiilor de curierat.
La sfârșitul lunii trecute, autoritățile poloneze au anunțat că patru persoane au fost arestate în legătură cu acest caz în Polonia. De asemenea, au fost efectuate arestări și în Lituania, de unde proveneau unele dispozitive incendiare. De exemplu, un pachet care a luat foc la Leipzig, în iulie, a sosit din Lituania și numai faptul că zborul său a fost întârziat a făcut ca incendiul să nu aibă loc în aer, conform șefului Agenției Naționale de Informații (BfV) din Germania, Thomas Haldenwang. El a declarat că suspectează că dispozitivul care a luat foc la centrul logistic al DHL de la aeroportul Leipzig-Halle este un sabotaj rusesc.
Un alt dispozitiv, care a luat foc la Minworth, lângă Birmingham, Marea Britanie, ar fi provenit, de asemenea, din Lituania, unde șeful comisiei parlamentare pentru securitate națională și apărare, Arvydas Pocius, a declarat că acțiunea face parte dintr-o campanie permanentă de atacuri hibride menite să "provoace haos, panică și neîncredere".
Oficialii britanici nu au vorbit foarte mult despre incident, dar un purtător de cuvânt al Poliției Metropolitane a confirmat că a fost demarată o anchetă antiteroristă după ce un pachet dintr-un local comercial a luat foc, adăugând că incendiul "a fost rezolvat de personal și de pompierii locali".
În același timp a avut loc și un incidentul asemănător la Jablonow, lângă Varșovia, unde un incendiu a necesitat două ore pentru a fi stins, potrivit rapoartelor poloneze.
Aceste incidente, alături de altele care au avut loc în Europa, au determinat guvernele occidentale să concluzioneze că există o mare posibilitate ca agenția rusă de informații militare GRU să se fi angajat într-o campanie sistematică de atacuri anonime asupra țărilor care ajută Ucraina.
Drept răspuns la presupusul sabotaj rusesc, ministrul Externelor din Polonia – Radoslaw Sikorski – a anunțat, la sfârșitul lunii octombrie, închiderea consulatului rus din Poznan și a amenințat cu expulzarea ambasadorului rus în cazul în care Rusia nu pune capăt atacurilor sale.
Cum era de așteptat, Moscova neaga orice implicare în aceste atacuri.