Elena Lasconi încearcă să o scoată din joc pe controversata Clotilde Armand. Solicitarea transmisă Parlamentului de președinta USR


Elena Lasconi încearcă să o scoată din joc pe controversata Clotilde Armand. Solicitarea transmisă Parlamentului de președinta USR

Președinta USR Elena Lasconi încearcă să o scoată din joc pe Clotilde Armand, politiciană a cărei activitate a adus prejudicii de imagine semnificative formațiunii politice. În acest sens, potrivit g4media, Elena Lasconi a cerut Senatului invalidarea mandatului de parlamentar obținut de Clotilde Armand în urma recentelor alegeri parlamentare. 

Amintim că Înalta Curte a respins în data de 11 decembrie apelul făcut de Clotilde Armand împotriva deciziei Curții de Apel București referitoare la raportul ANI de incompatibilitate.

Pe parcursul solicitării, Elena Lasconi a invocat prevederile articolului 25, alineatul 2 din legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor publice pentru invalidarea mandatului de senator al lui Clotilde Armand. Pe de altă parte, Clotilde Armand invocă la rândul ei legislația pentru a susține că mandatul ei trebuie validat.

Legislația prevede că "încălcarea regimului incompatibilităților atrage decădarea din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării din funcția respectivă sau de la data încetării de drept a mandatului".

Elena Lasconi a făcut trimitere și la decizia 418 a Curții Constituționale din 3 iulie 2014, prin care s-a stabilit că sintagma "aceeași funcție" se referă la toate funcțiile eligibile prevăzute la articolul 1 din legea 176/2010 și "nicio autoritate nu poate ignora înțelesul constituțional astfel stabilit".

"Având în vedere aceste aspecte, solicităm respectuos Comisiei de Validare a Senatului să ia act de situația de incompatibilitate constată definitiv prin hotărâre judecătorească și să dispună invalidarea mandatului de senator al doamnei Clotilde Armand, în conformitate cu prevederile legale în vigoare", se menționează în cererea Elenei Lasconi.

Președinta USR a mai precizat că "potrivit listei electorale a Uniunii Salvați România pentru circumscripția București, următorul candidat eligibil pentru ocuparea mandatului de senator este doamna Elena-Simona Spătaru".

Cu toate acestea, avocatul useristei Clotilde Armand - l-am numit pe Augustin Zegrean, a depus în numele acesteia un document la Senat în cadrul căruia ea susține că are dreptul să-și preia mandatul de senator, deși a pierdut procesul cu Agenția Națională de Integritate.

Ce spune Clotilde Armand într-o postare publicată pe Facebook în urmă cu scurt timp: "Breaking news: «Clotilde Armand s-a prezentat la Parlament, pentru preluarea mandatului.»

Așa. Și? Iată explicația juridică.  

În legislația din România nu există o prevedere explicită prin care să interzică unui primar să fie managerul unui proiect pe fonduri europene. În schimb sunt multe opinii diferite, am sesizat și CCR cu acest aspecte. Există un vid legislativ, de care a profitat PSD pentru a-mi face dosarul acest dosar penibil cu ajutorul ANI - instituție a statului care este controlată tot de PSD.  

Am venit astăzi în Parlament pentru a ridica o altă problemă- există un vid legislativ și în cazul parlamentarilor care trebuie validați deși există o situație de incompatibilitate cu funcția de ales local.  

Articolul 25, alin. 2, din Legea 176/ 2010, stabilește clar că pot ocupa demnitatea de senator, deoarece starea de incompatibilitate priveste doar funcția de primar: «Persoana eliberată sau destituită din funcție potrivit prevederilor alin. (1) sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.»  

Cuvintele cheie sunt: «cu exceptia celor electorale» și «nu mai poate ocupa aceeași funcție.» Astfel, decizia de incompatibilitate vizează doar interdicția ocupării timp de 3 ani a funcției de primar, nu și de parlamentar.

Articolul 25 a fost verificat de CCR în mai multe rânduri, din punct de vedere al constituționalității. A fost dată și o decizie interpretativă, dar nu a fost modificat textul de lege. Parlamentul a apreciat în cazul de față că textul de lege este explicit și nu necesită schimbarea lui.  

Practic, în acest moment sunt în situația în care mandatul meu de senator trebuie validat de Comisia specială constituită în Parlament.

Ir comisia respectivă trebuie să o valideze fiindcă altfel este un abuz. Mai jos motivarea juridică a domnului Augustin Zegrean care s-a ocupat de cazul meu.

De asemenea:

Din Regulamentul Senatului:.

Articolul 8

(1) Comisia de validare poate propune invalidarea alegerii unui senator în cazul în care constată că alegerea acestuia s-a făcut prin încălcarea dispozițiilor legii electorale privind candidatura sau obținerea mandatului, precum și în cazul în care există o hotărâre definitivă și irevocabilă privind săvârșirea de către senatorul în cauză a unei infracțiuni legate de derularea procesului electoral.

(2) Audierea senatorilor pentru care s-a propus invalidarea alegerii este obligatorie atât în cadrul Comisiei de validare, cât și în plenul Senatului. În fața Comisiei de validare cel în cauză își poate alege un apărător dintre membrii Senatului sau poate fi asistat de un avocat cu drept de a pune concluzii la Înalta Curte de Casație și Justiție".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.