Milionarul Dan Șucu a colaborat cinci ani cu Securitatea ceaușistă căreia i-a transmis note informative impresionant de detaliate / Și totuși CNSAS a decis în mod bizar că patronului de la Mobexpert nu îi poate fi atribuită calitatea de „lucrător”/„colaborator”


Milionarul Dan Șucu a colaborat cinci ani cu Securitatea ceaușistă căreia i-a transmis note informative impresionant de detaliate / Și totuși CNSAS a decis în mod bizar că patronului de la Mobexpert nu îi poate fi atribuită calitatea de „lucrător”/„colaborator”

Într-o adeverință emisă în 2015, Colegiul CNSAS arata că milionarul Dan Viorel Șucu, patronul colosului Mobexpert, al clubului de fotbal Rapid și mai nou acționar majoritar al legendarului club italian Genoa, a fost recrutat de Securitate în 1984, semnând un Angajament pentru furnizarea de note informative despre turiștii străini care efectuau excursii prin ONT Carpați București. 

Sub numele conspirativ de Mircea Crișan, Șucu a transmis Securității, până la căderea regimului ceaușist din 1989, note informative impresionant de detaliate despre diverși turiști pe care îi însoțea în calitate de „ghid-colaborator”, dar și despre alte persoane, arătând poliției politice comuniste despre ce vorbeau aceștia, ce preocupări aveau, cu cine se întâlneau, unde se cazau etc. 

În ciuda numeroaselor note transmise către Securitate care l-a recompensat și financiar pentru turnătorii, Colegiul a decis că lui Șucu nu-i poate fi atribuită „calitatea de colaborator al Securității, așa cum este acesta definită de prevederile legale în vigoare (legea 293/2008). 

Mai exact, susținea Colegiul CNSAS, ar fi vorba despre faptul că informatorul nu a transmis note în care să denunțe „activități sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist” și care „să vizeze îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”. „Documentele citate în cuprinsul prezentei adeverințe nu fac referiri la atitudini „potrivnice regimului totalitar comunist””, precizează Adeverința 5986/15.12.2015 eliberată la solicitarea ziarului Evenimentul Zilei.

A existat însă și o opinie separată la respectiva decizie, formulată de Florian Bichir, Corneliu Turianu și Florin Abraham, membri ai Colegiului CNSAS la acel moment. 

Cei trei au arătat că Șucu le-a afectat drepturile și libertățile celor la care a făcut referiri în turnătoriile sale, descriindu-le cu lux de amănunte interesele, preocupările, trăsături de caracter, dar și ceea ce considera el că ar fi „vicii”, defecte și slăbiciuni. 

De asemenea, în anumite cazuri evalua riscul pe care unele dintre persoanele menționate în notele sale l-ar fi putut reprezenta la adresa „orânduirii”, arătând pe cine ar trebui să se concentreze organele Securității și pe cine nu. 

„Domnul Șucu s-a manifestat ca și cum ar fi fost ofițer de contraspionaj, având ca misiune demascarea „dușmanilor țării” (…) 

a fost un colaborator proactiv al Securității care nu s-a mărginit să transmită informații culese din mediul în care activa, ci formula inclusiv recomandări ofițerilor de Securitate în privința care a trebui luate față de terțe persoane (inclusiv colegi). 

Considerăm că materialele documentare aflate în arhiva CNSAS dovedesc îndeplinirea cumulativă a condițiilor cuprinse în art. 2 litera b din OUG nr 24/2008, motiv pentru care apreciem că relația dintre domnul Șucu și Securitate se încadrează categoriei COLABORATORILOR poliției politice a regimului comunist”, arată în opinia separată semnată de Bichir, Turianu și Braham. 

 

Documentele CNSAS pot fi consultate AICI

Clubul Genoa din Italia a anunțat, miercuri, că milionarul Dan Șucu a obținut 77% din acțiunile de la Genoa după ce a plătit 40 de milioane de euro, pentru o majorare de capital.

„Genoa anunță că, după o majorare de capital de 45.356.262 de euro, dintre care 5.356.262 cu titlu gratuit și alte 40 de milioane de euro plătite pe 14 decembrie, Bordul Directorilor a acceptat oferta prezentată de omul de afaceri român Dan Șucu.

Afaceristul român a acoperit întreaga majorare de capital și a obținut în schimb în jur de 77% din Genoa CFC, lăsându-i pe ceilalți acționari în minoritate”, a anunțat Genoa.

Averea lui Șucu, care după 1989 a început să facă afaceri cu mobilă devenind unul dintre cei mai de succes afaceriști din domeniu, ar fi în momentul de față e aproximativ 300 milioane de euro.

El deține, de asemenea, 90% din acțiunile clubului de fotbal Rapid.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.