EXCLUSIV Document. Rusia vrea alegeri în Ucraina, dar fără drept de vot. Moscova nici NU vrea să audă de posibilitatea deschiderii unor secții de vot în teritoriile ucrainene ocupate temporar de armata rusă, în eventualitatea unor alegeri prezidențiale în Ucraina: “Crimeea, Herson, Luhansk, Donețk și Zaporojie și-au decis soarta în cadrul unor referendumuri”


EXCLUSIV Document. Rusia vrea alegeri în Ucraina, dar fără drept de vot. Moscova nici NU vrea să audă de posibilitatea deschiderii unor secții de vot în teritoriile ucrainene ocupate temporar de armata rusă, în eventualitatea unor alegeri prezidențiale în Ucraina: “Crimeea, Herson, Luhansk, Donețk și Zaporojie și-au decis soarta în cadrul unor referendumuri”

În timp ce vorbește obsesiv despre necesitatea organizării unor alegeri prezidențiale în Ucraina, chiar în condiții de război și sub Legea Marțială, fapt ce ar presupune încălcarea Constituției și legilor Ucrainei, Rusia nici NU vrea să audă de posibilitatea deschiderii unor secții de votare în teritoriile ucrainene ocupate temporar de armata rusă. 

Urmare a unei solicitări de presă a Podul.ro, la întrebarea dacă Rusia ar putea deschide secții de votare, cu observatori internaționali, în părțile ocupate de armata rusă a Donețkului, Hersonului, Zaporojiei, în Crimeea și Luhansk în eventualitatea unor alegeri prezidențiale în Ucraina, alegeri cerute atât de Rusia, cât și de SUA, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei ne-a declarat că est-ucrainenii “au decis deja să facă parte din Federația Rusă”. 

Federația Rusă insistă că ucrainenii din teritoriile ucrainene ocupate temporar de armata rusă (Luhansk, Crimeea, parțial Donețk, parțial Herson, parțial Zaporojie) NU ar trebui să aibă dreptul de a-și exercita dreptul fundamental la vot în cadrul alegerilor prezidențiale din Ucraina. În schimb, Rusia mai are uriașa nesimțire să vorbească despre “alegeri” în Ucraina, despre ucrainenii care ar trebui “să meargă la vot” pentru a-l schimba pe Zelenski.

Gestul Rusiei este cu atât mai cinic, cu cât, până și regimul separatist de ocupație rusofon din  așa-zisa “Transnistria” nu se opune deschiderii de secții de votare atunci când în R.Moldova au loc alegeri parlamentare și prezidențiale. Concluzionăm că până și regimul Krasnoselski are o față mai așa-zis “umană” decât regimul Putin, mituindu-i, dar neîmpiedicându-i pe transnistreni să participe la viața socio-politică și electorală din dreapta Nistrului. 

În teritoriile ucrainene ocupate temporar de Rusia trăiesc circa 6 milioane de ucraineni, cu toții având cetățenia Ucrainei. Foarte mulți dintre ei au fost constrânși prin abuzuri și diverse metode de șantaj de către ocupanți să obțină și cetățenia statului agresor, Federația Rusă. Moscova însă nu i-a forțat să renunțe la cetățenia Ucrainei în procesul de pașaportizare, și nu există date sau informații că măcar o mică parte dintre ei, nici chiar colaboraționiștii și complicii locali ai ocupanților, să fi renunțat la ea. 

Astfel, Rusia, pe lângă încălcarea celor mai elementare drepturi și libertăți ale ucrainenilor prinși sub ocupație, vrea să le mai încalce încă un drept, fundamental: cel de a vota. 

Vă prezentăm, mai jos (inclusiv foto), răspunsul Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei: 

“Crimeea, Luhansk, Donețk, Zaporojie, Herson au intrat în componența Federației Ruse ca urmare a referendumurilor la care locuitorii acelor teritorii și-au realizat dreptul legal la autodeterminare în conformitate cu Carta Organizației Națiunilor Unite și cu alte acte normativ-legale internaționale. Intrarea regiunilor amintite în componența Federației Ruse a fost întărită de Constituția Federației Ruse”.

Amintim că așa-zisele referendumuri organizate de Rusia în teritoriile ucrainene ocupate (2014, în Crimeea, și 2022, în celelalte zone) nu au fost decât un simulacru de alegeri fără observatori internaționali reali, la care au votat un procent minuscul de ucraineni, și chiar și aceia se aflau sub supravegherea și amenințarea armelor rusești.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.