VIDEO. Altă ticăloșie marca Elon Musk: miliardarul a încercat să dea vina pe Ucraina pentru atacurile cibernetice care au vizat platforma X. Specialiștii în securitate cibernetică au arătat că minte, atacul fiind, de altfel, revendicat de un grup de hackeri pro-palestinieni


VIDEO. Altă ticăloșie marca Elon Musk: miliardarul a încercat să dea vina pe Ucraina pentru atacurile cibernetice care au vizat platforma X. Specialiștii în securitate cibernetică au arătat că minte, atacul fiind, de altfel, revendicat de un grup de hackeri pro-palestinieni

Platforma de socializare X a suferit mai multe valuri de întreruperi pe 10 martie, pe care proprietarul X, miliardarul Elon Musk, le-a atribuit ulterior unui „atac cibernetic masiv” legat de IP-uri originare din Ucraina.

„Nu știm exact ce s-a întâmplat, dar a existat un atac cibernetic masiv pentru a încerca să închidă X cu adrese IP provenind din zona Ucrainei”, a declarat Elon Musk într-un interviu Fox Business.

„Suntem atacați în fiecare zi, dar atacul de acum a fost făcut cu o mulțime de resurse”, a mai afirmat Musk într-o postare pe X. „Este implicat fie un grup mare, coordonat și/sau o țară”.

Potrivit The Guardian, Downdetector, un site web care monitorizează întreruperile de pe diverse site-uri și platforme, a prezentat mii de rapoarte privind întreruperile care au crescut inițial la aproximativ 5:45 dimineața, înainte de a reveni la normal pentru câteva ore. O a doua creștere a numărului de întreruperi raportate a continuat pe parcursul prânzului, majoritatea acestora având loc pe aplicația mobilă a companiei.

Experții în securitate cibernetică și-au exprimat scepticismul cu privire la afirmațiile lui Musk referitoare la Ucraina, scrie și The Kyiv Independent. Atacurile cibernetice de acest tip, cunoscute sub denumirea de atacuri DDoS (denial of service), pot fi efectuate de grupuri mici sau de hackeri individuali. Atacurile DDoS direcționează cantități excesive de trafic către un site web pentru a supraîncărca serverele acestuia, provocând adesea întreruperi ale serviciului.

O sursă din industrie, vorbind sub rezerva anonimatului, a declarat pentru Reuters că o mare parte a traficului care a vizat X a fost localizată după adresele IP în SUA, Iran, Vietnam, Brazilia etc.

Cantitatea de trafic provenind din Ucraina a fost „nesemnificativă”, a spus sursa.

În plus, atacul a fost revendicat de grupul de hackeri pro-palestinieni Dark Storm Team, potrivit unei postări publice pe Telegram. Grupul este cunoscut pentru faptul că vizează în principal țările și entitățile care susțin intervenția Israelului în Gaza, în urma atacului surpriză al Hamas din 7 octombrie 2023. Cu toate că știa de revendicarea grupului, Musk a preferat să spună povestea cu Ucraina în interviul pentru Fox.

 

Nu este însă prima oară când Musk, care a cumpărat X (pe atunci Twitter) în 2022, invocă atacuri cibernetice atunci când platforma are probleme tehnice. Și, de asemenea, nu ar fi prima oară când dezinformează grosolan cu privire la Ucraina. Când interviul său live cu Donald Trump (pe X) s-a blocat aproape imediat anul trecut, Musk a susținut că a fost din cauza unui „atac DDOS masiv”. Cu toate acestea, o sursă din cadrul companiei a declarat ulterior pentru Verge că nu a existat un astfel de atac.

În aceeași zi cu atacul cibernetic  din 10 martie, Musk l-a numit pe senatorul american Mark Kelly „trădător” pentru că a postat pe X detalii despre vizita sa în Ucraina. În calitate de șef al Departamentului pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE), înființat de președintele american Donald Trump, Musk a fost vârf de lance în reducerea ajutorului umanitar și militar pentru Kiev. De asemenea, el solicită adesea ieșirea Statelor Unite din NATO, postând diverse dezinformări sau jumătăți de adevăr despre cea mai puternică alianță militară. 

Întreruperile recente de pe X vin să completeze o lungă listă de probleme variate cu care se confruntă Musk în ultima vreme. Vineri, una dintre rachetele SpaceX ale lui Musk, fără echipaj, a explodat în timpul zborului, umplând cerul din zona insulelor cu deșeuri incendiare. O serie de proteste naționale „Tesla takedown” au vizat dealerii companiei sale auto în ultima săptămână, proprietarii Tesla își vând vehiculele, iar prețul acțiunilor companiei a scăzut luni la cel mai scăzut nivel din ultimele luni.

În plus, vinerea trecută a avut loc o întâlnire deosebit de tensionată între Musk și secretarii cabinetului președintelui SUA, în urma căreia Trump a sugerat că va limita puterea miliardarului asupra personalului guvernamental.



Interviul integral de la Fox Business:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.