De ce proiectul lui Trump de exploatare a mineralelor rare este salvarea Ucrainei: o explicație de antreprenor american


De ce proiectul lui Trump de exploatare a mineralelor rare este salvarea Ucrainei: o explicație de antreprenor american

Cel mai tare mă miră că oameni din România, care se definesc de dreapta, care susțin investițiile străine, care au pretenția că înțeleg mediul de afaceri, au acum exact poziția politică a zișilor „suveraniști”: vin americanii cei răi și spoliază Ucraina. Este fals. Americanii, dacă vor pune piciorul în Ucraina, ca să facă afaceri pe termen lung, sunt cea mai bună garanție că țara va fi apărată.

Aș vrea să vă mai dezvălui un mic secret, înainte de a trece la fondul problemei: am citit, pe rețeaua X, mici analize ale unor personaje care îl urăsc pe Donald Trump. Dar care au priceput mai bine decât amicii din România că acest proiect ajută și Ucraina, și SUA, și de aceea trebuie susținut.

 Ce trebuie înțeles, cu un minim efort:

 - Da, Trump este un om de afaceri care a promis americanilor – și mai ales electoratului său – că sumele cu care au înarmat Ucraina vor fi recuperate. Din nou insist: Trump răspunde în fața americanilor, nu a Ucrainei sau a UE. „America First”, da?

- Donald Trump a propus o afacere onestă și corectă. De ce? Ucraina nu are tehnologia necesară și resursele să exploateze aceste minerale rare. O pot face companii solide, din SUA, care aduc know-how, plătesc bine forța de muncă locală și știu să vândă bine. SUA are nevoie de aceste minerale, ca să nu depindă de China comunistă sau alte state ostile. De ce Ucraina nu vrea să ajute o țară care, la rândul ei, a ajutat-o?

- Odată ce companiile americane vor fi „boots on the ground” în Ucraina, guvernul de la Washington le va proteja. Este cea mai bună garanție de securitate, nu e nevoie de nici un alt memorandum scris.

- Gazele ucrainene: sunt în Marea Neagră, în raza de acțiune a rachetelor rusești. Flota ucraineană specializată în exploatarea zăcămintelor din offshore a fost pierdută când Putin a ocupat Crimeea. Deci, din nou, Ucraina are nevoie de companii americane/străine care au bani de investiții și tehnologie modernă. Uitați-vă cât costă OMV/Romgaz exploatarea Neptun Deep: circa patru miliarde de euro.

Acestea sunt faptele. Dar, ca unul care îl susține pe Donald Trump, l-a votat și îi înțelege mentalitatea, i-aș spune președintelui Zelenski: discutați, nu strigați, la televizor! Confruntările îl fac pe Trump mai puternic. Patru ani s-au chinuit socialiștii din SUA să-l pună la pământ, folosind FBI-ul și magistrați progresiști. Plus tentativele de asasinat...Și? I-a zdrobit, nu se mai adună după ce au pierdut prin knock-out. Domnul Zelenski, dacă vrea să își salveze țara, trebuie să citească și să înțeleagă că la Washington politica s-a schimbat radical. În favoarea americanilor!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.