Spune DA și mergi înainte!


Spune DA și mergi înainte!

Deși aveam ideea unui alt editorial, o curajoasă investigație jurnalistică m-a determinat să revin la subiectul Referendumului din 20 octombrie. 

Pe scurt: jurnalista Măriuța Nistor, cu o identitate falsă, s-a infiltrat în rețeaua subversivă coordonată și finanțată de Ilan Șor, reușind să câștige încrederea organizatorilor, să primească sarcini „partinice” și câteva mii de lei pentru activitățile cerute de patronii locali. Timp de trei luni, Ana Nastas (numele fictiv) s-a aflat în interiorul „familiei” cu o cameră ascunsă, documentându-se pe viu,  înregistrând și filmând instructorii, protestele, indicațiile, sloganele și oamenii simpli ademeniți de banii furnizați din băncile rusești. Perioada de documentare sub acoperire (26 iunie – 9 octombrie) i-a permis jurnalistei Măriuța Nistor să aducă în spațiul public suficiente episoade și probe, care puse cap la cap și analizate temeinic, developează clar modelul practicat de Federația Rusă pentru a nu-și pierde influența și puterea asupra R.Moldova. Indiferent de interpretările oficiale sau a analiștilor cu sau fără epoleți, ar fi important să se înțeleagă fără echivoc că Șor e doar o marionetă, un profitor și paravan al serviciilor secrete străine. De la 10 octombrie investigația a devenit un bun public și orice om de bună credință se poate convinge că zeci și sute de mii de moldoveni sunt atrași, contra banilor murdari furați tot din buzunarul lor, să pericliteze drepturile și libertățile întregii societăți, câștigate în lupte inegale de generațiile precedente. 

Îmi vine greu să cred că „experții atotștiutori” din instituțiile statului se vor înarma cu probele din investigație și vor purcede în ritm accelerat la lichidarea schemei criminale, însă până când nevăzutul Făt-Frumos de la SIS va reteza capetele balaurului, îmi permit să trag primele concluzii extrase din probele oferite, din indicațiile date grupurilor create de împuterniciții lui Șor.

1. În R.Moldova există, se dezvoltă și funcționează, nu de ieri sau de alaltăieri, un model creat de serviciile rusești a cărui obiectiv de bază este preluarea puterii politice pe cale pașnică, la fiecare ciclu electoral, folosind mijloacele democratice și legale;

2. Modelul e structurat conform principiilor clanurilor mafiote închise, cu o disciplină ierarhică militară caracteristică bandelor criminale organizate; instructorii sunt bine școliți și e puțin probabil să fie civili; totul se plătește, dar nimeni nu iese fără învoire din coloană; 

3. Moscova nu are niciun fel de restricții morale sau etice de a folosi penalii, mafioții, interlopii, elementele criminale pentru a corupe alegătorii cu bani și bunuri materiale în competiția electorală; milioanele aruncate pentru preluarea puterii ea și le întoarce însutit și înmiit prin tâlharii și marionetele instalate în posturile-cheie, decizionale;

4. Miza actuală a Federației Ruse este boicotarea sau obținerea unui rezultat negativ la Referendumul constituțional (Măriuța Nistor spune foarte clar în prezentarea investigației: „Miza – deturnarea cursului european al ţării prin compromiterea Referendumului din 20 octombrie şi votul pentru un candidat susţinut de Şor, care urmează să fie anunţat cu doar o zi înaintea scrutinului”);

5. Indiferent de confiscarea unor sume importante de bani și de avertismentele oficiale, rețeaua construită de Șor nu a fost destructurată, ci dimpotrivă, continuă să funcționeze la turații mari (doar în luna septembrie transferurile de bani identificate constituie aproape 300 de milioane de lei).

Deocamdată mă opresc să enumer și alte concluzii extrase din investigația jurnalistică, dar cele înșirate sunt suficiente pentru a înțelege că instituțiile statului, oricât ar dori și încerca, nu au pregătirea profesională și resursele umane necesare să facă față ofensivei războiului hibrid declanșat de Rusia împotriva R.Moldova, fapt ce nu le poate justifica lipsa de voință, ineficiența, bâlbâiala și neputința. Nu exclud că unele instituții deosebit de importante doar mimează lupta dar, în esență, fac parte din rețeaua veche-nouă și, în realitate, servesc interesele Moscovei, nu ale Chișinăului. Se cere să conștientizăm că unii demnitari importanți, cărora le-au fost încredințate domenii-cheie, nu au atins cu nimic „cârtițele” serviciilor rusești aflate în funcții decizionale, aducând din UE, în aparatul lor de conducere, consilieri-moluște –  un camuflaj ideal de a o face pe românul unionist și pro-europeanul sadea. 

Mai adăugăm că justiția e încărcată de persoane șantajabile, iar mass-media dependentă de patronii cu bani murdari nu duce lipsă de mercenari, „agenți de influență” și moderatori îmbrăcați în civil. Nu au rămas în urmă de la punga lui Șor nici nemuritorii „unioniști de serviciu”, care împreună cu alți pretinși „unioniști” din Diasporă, nu obosesc să-și îndemne conaționalii să nu participe la Referendum.  

Închei „lanțul slăbiciunilor”, anunțând cifra fabuloasă de 100 de milioane de euro, făcută public de săptămânalul britanic „The Observer”…  Atenție mare: cel puțin 100 de milioane de euro sau circa două miliarde de lei a pompat Rusia în ultimul timp pentru a boicota Referendumul și a corupe alegătorii la scrutinul din 20 octombrie. Deja s-a anunțat oficial că rețeaua creată de Șor pentru a mitui electoratul depășește 130.000 de cetățeni cu drept de vot ceea ce înseamnă minimum 10 % din cei prezenți la urne. Cred că, în realitate, cifra e dublă, dacă nu triplă. Mă tem că dacă vă spun și alte lucruri, începeți să vă împachetați bagajele…

Cunosc ce vă frământă și care vă este întrebarea. Răspunsul meu e pe înțelesul tuturor: alegătorii sunt singurii care pot feri R.Moldova de război, de monstrul de la răsărit, votând DA la Referendum. Să nu căutăm țapul ispășitor sau să dăm vina pe toți, ci să manifestăm responsabilitate, să ne mobilizăm cu toții – cei de acasă și din Diasporă – și spunem lumii întregi la 20 octombrie că R.Moldova alege să se reîntoarcă în familia țărilor Uniunii Europene, acolo unde se află și poporul român, și Țara noastră – România! 

Mâine vom face ceea ce astăzi încă pare imposibil. Votați DA la Referendum și mergeți înainte: viitorul vă aparține! 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.