VIDEO. Primul consilier local care își asumă deschis orientarea sa gay este membru AUR. Partidul se jenează însă cu alesul său și refuză să-i valideze mandatul pentru funcția în care a fost votat la 9 iunie. Alegătorii știau ce preferințe are și totuși l-au votat pentru că îl consideră muncitor și implicat


VIDEO. Primul consilier local care își asumă deschis orientarea sa gay este membru AUR. Partidul se jenează însă cu alesul său și refuză să-i valideze mandatul pentru funcția în care a fost votat la 9 iunie. Alegătorii știau ce preferințe are și totuși l-au votat pentru că îl consideră muncitor și implicat

Ștefan Ionuț Luchian, ales consilier local al comunei natale Dumești, județul Iași, pe listele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), în 9 iunie 2024, acuză că partidul refuză să îi valideze mandatul pentru funcția în care a fost ales din cauza orientării sale sexuale, scrie publicația puterea.ro.

Candidatul, care și-a câștigat mandatul de consilier local în alegerile din 9 iunie 2024, a trimis o scrisoare deschisă în care denunță întârzierea emiterii adeverinței necesare pentru validarea mandatului său. În scrisoare, politicianul sugerează că motivul pentru care adeverința nu a fost emisă nu este procedural, ci o formă de discriminare pe fondul vieții sale private.

Inițial, orientarea sexuală a membrului AUR a fost relevată public, la nivel național, în 5 iunie 2024, când Diana Șoșoacă a prezentat, în cadrul unui live pe Facebook, fotografii din viața personală a lui Luchian, în care acesta este surprins alături de logodnicul său irlandez, Nick Miller. Dar, așa cum se poate observa și pe pagina sa de Facebook, Luchian nu s-a ascuns niciodată, nu a încercat să pară altceva decât este în realitate, iar logodnicul său irlandez este prezent în aproape toate pozele urcate de aurist pe platforma Meta. 

 

Ștefan Ionuț Luchian și logdnicul său irlandez (imaginile sunt făcute publice chiar de către reprezentantul AUR)

 

 

Cazul lui Ștefan Luchian este expus și de către analistul Ovidiu Voicu care arată că auristul a fost votat consilier, în ciuda „dezvăluirilor” Dianei Șoșoacă și a atitudine homofobe a formațiunii din care a ales să facă parte. 

„Primul consilier local care își asumă orientare sexuală gay a fost ales pe listele AUR. Dar acum partidul refuză să-I valideze mandatul.

Dl. Ștefan Luchian a candidat pe listele AUR la alegeri locale din 9 iunie, în comuna natală, Dumești, jud. Iași. A fost pe locul doi și a contribuit semnificativ la succesul partidului, pentru că este activ în localitate și oamenii au încredere în el. A fost ales, iar acum, la final de octombrie, mandatul său ar trebui să înceapă. 

Partidul AUR refuză însă să îi valideze mandatul. Să ne amintim că toți consilieri locali și județeni sunt dependenți de partid. Dacă își pierd poziția de membru, pierd și mandatul. Pentru validarea inițială a mandatului, este necesară semnătura conducerii partidului. AUR a  recunoscut ceilalți consilieri aleși pe lista sa, dar nu pe dl. Luchian.

Dl. Luchian este gay, și își asumă orientarea. Împreună cu logodnicul său irlandez, dl. Miller, au conturi de social media (Facebook, Youtube) de cuplu. Cei doi au participat împreună la evenimente în România, ca orice familie. Chiar în timpul campaniei electorale, dl. Luchian a fost „demascat” agresiv, în stilul propriu, de dna. Șoșoacă. Cetățenii din Dumești au avut toate aceste informații, și iată, au votat lista AUR, cu dl. Luchian pe loc eligibil.

Chiar dl. Luchian, pe pagina sa de Facebook, acuză discriminarea, și spune direct că singurul motiv pentru care partidul AUR refuză să recunoască votul cetățenilor, și să îi valideze mandatul, este orientarea sa sexuală. Informația a fost preluată doar de publicația Puterea”, a scris Ovidiu Voicu într-o postare pe Facebook. 

Într-un podcast realizat cu puțin timp înaintea alegerilor din 9 iunie, Ștefan Luchian dezvăluie că a decis să candideze încă din 2020 pentru o funcție locală la Dumești, după ce a ajuns la concluzia că primarul PSD aflat în funcție de vreo 20 de ani nu este în stare să dezvolte comuna și să le ofere locuitorilor un trai civilizat de secol XXI:



 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.