Referendumul și alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024: unde pot vota românii basarabeni stabiliți în România. APEL către toți studenții basarabeni din dreapta Prutului. Suntem români, deci și europeni! Viitorul Basarabiei este doar în România și Uniunea Europeană


Referendumul și alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024: unde pot vota românii basarabeni stabiliți în România. APEL către toți studenții basarabeni din dreapta Prutului. Suntem români, deci și europeni! Viitorul Basarabiei este doar în România și Uniunea Europeană

Autoritățile de la Chișinău au deschis 16 secții de votare în dreapta Prutului cu ocazia alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional pro-UE, ambele desfășurându-se pe 20 octombrie curent. 

Trei din cele 16 secţii de votare vor funcţiona în Capitală, la Bucureşti - două în incinta Autorităţii Electorale Permanente şi una în sediul Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, şi câte două în Cluj şi Iaşi, scrie euronews.ro (detalii AICI)

De asemenea, românii din stânga Prutului îşi vor putea exprima dreptul de vot şi în secţiile deschise în Bacău, Braşov, Constanţa, Craiova, Galaţi, Oradea, Sibiu, Suceava şi Timişoara. Secţiile de votare se vor deschide la ora 07:00 şi se vor închide la ora 21:00. Votul alegătorilor va putea fi exprimat pe bază de buletin de identitate valabil, paşaport valabil sau expirat. Nu este nevoie de înregistrare prealabilă!

Referendumul constituțional urmăreşte includerea în Legea Fundamentală, în baza votului populaţiei, a parcursului european ireversibil al Republicii Moldova. Întrebarea adresată alegătorilor va fi “Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”, iar posibilităţile de răspuns vor fi “Da” sau “Nu”, scrie euronews.ro. 

Apel către studenții basarabeni din România

Conform ultimelor statistici (detalii AICI), studenții reprezintă cea mai numeroasă “comunitate” de basarabeni care rezidează în România. Majoritatea au vârste cuprinse între 18-25 ani. Unii dintre ei cu siguranță nu au votat niciodată la alegerile organizate în R.Moldova. Alții, probabil, au votat o singură dată, și apoi nu s-au mai prezentat, de atunci, la urnele de vot. Alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie curent sunt, poate, cele mai importante exerciții democratice de după proclamarea și adoptarea declarațiilor privind suveranitatea și independența Basarabiei de defuncta URSS în anii ‘90. 

Dragi studenți basarabeni, acum 33 ani, bunicii și părinții voștri erau în PMAN cerând suveranitate și independență de Moscova, iar toate acestea nu au fost făcute fără riscuri: pentru aceste acțiuni puteau fi concediați de la locul de muncă sau retrogradați din funcție. Alții primeau și alte tipuri de amenințări pe care astăzi, bunăoară, le primește orice persoană care are curajul să iasă cu o foaie albă în mâini în Piața Roșie de la Moscova. 

Datorită sacrificiilor făcute de părinții și buncii voștri acum 33 ani, dar și în prezent, aveți posibilitatea să urmați o facultate în România, Țara-Mamă, bucurându-vă de toate avantajele rezultante. Studenția fericită din România de care vă bucurați și pe care indubitabil o meritați este și ea rodul caracterului special al relațiilor dintre cele două state românești. Să ne asigurăm că aceste relații, câtă vreme mai avem încă pe hartă două state românești, vor rămâne intacte până la Reunificare, adică speciale, calde și în spirit pro-european. 

O modalitate frumoasă prin care vă puteți răsplăti părinții și apropiații pentru toate sacrificiile lor, pe lângă faptul că unii dintre voi țineți capul de afiș la învățătură, făcând Basarabia să se mândrească cu voi, este să vă prezentați la vot, și să faceți alegerea corectă, care este doar una singură, cea românească, deci europeană.

Acum ștafeta este la voi: când veți merge la secțiile de votare, să vă gândiți la bunicii și părinții voștri din Basarabia, la responsabilitatea care atârnă pe umărul generației noastre, generația UNIRII. Părinții și bunicii voștri s-au gândit în primul rând la voi atunci când au stat, acum 33 ani, în PMAN cerând libertate, independență de Rusia, suveranitate și UNIRE. Suntem români, deci și europeni, iar viitorul Basarabiei noastre și a voastre este doar în România și Uniunea Europeană! 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.