VIDEO Donald Trump îi consideră pe Zelenski și Biden mai vinovați decât pe Putin pentru războiul din Ucraina / Fostul lider american evită însă un răspuns clar la întrebarea despre convorbirile secrete avute cu criminalul de la Moscova după ce a părăsit Casa Albă


VIDEO Donald Trump îi consideră pe Zelenski și Biden mai vinovați decât pe Putin pentru războiul din Ucraina / Fostul lider american evită însă un răspuns clar la întrebarea despre convorbirile secrete avute cu criminalul de la Moscova după ce a părăsit Casa Albă

Fostul președinte american și candidat al republicanilor la apropiatele alegeri pentru Casa Albă, Donald Trump, pare să-i considere mai vinovați pe liderii americani și pe cei ucraineni decât pe Vladimir Putin pentru războiul din Ucraina, după cum rezultă dintr-o serie de afirmații făcute în cadrul unui podcast dezvăluit public pe 17 octombrie.

Comentariile vin cu trei săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din SUA, o cursă care ar putea determina viitorul sprijin militar al Washingtonului pentru Ucraina.

Președintele american Joe Biden a fost instigatorul principal al acestui război, i-a spus Trump gazdei podcastului Patrick Bet-David, afirmând că îl consideră vinovat pe actualul lider american în mare măsură pentru invazia rusească.

Trump s-a arătat nemulțumit și de atitudinea liderului ucrainean Volodimir Zelenski și de valoarea importantă a ajutorului militar pe care Washingtonul l-a oferit Kievului.

„Asta nu înseamnă că nu vreau să îi ajut, pentru că îmi pare foarte rău pentru acei oameni. Dar (Zelenski) nu ar fi trebuit să lase războiul să înceapă”, a spus el.

„Acel război este unul ratat”, a mai afirmat Trump, arătând din nou că Rusia nu ar fi lansat invazia la scară largă în februarie 2022 dacă ar fi fost el președinte la acel moment.

„Ar fi trebuit să fie rezolvat înainte de a începe”, a spus el.

„Ar fi fost atât de ușor. Dacă am fi avut un președinte cu o jumătate de creier, ar fi fost ușor de rezolvat”.

Trump a făcut comentarii similare în mod repetat în timpul campaniei sale, insistând că războiul nu ar fi avut loc în timpul mandatului său, în timp ce s-a ferit să ofere detalii concrete cu privire la un plan pentru pace.

În vreme ce-i acuza pe Biden și pe Zelenski pentru războiul din Ucraina, Trump s-a ferit să facă vreo referire la Putin în timpul interviului.

Omisiunea este deosebit de flagrantă în lumina afirmațiilor recente potrivit cărora Trump a purtat mai multe conversații telefonice secrete cu Putin după ce a părăsit funcția în 2021, arată The Kyiv Independent. 

Trump a negat acuzațiile, lansate de jurnalistul Bob Woodward în noua sa carte „War”, calificându-le drept „absolut greșite”.

În ciuda acestor dezmințiri, Trump a refuzat la 15 octombrie să confirme dacă a vorbit sau nu cu Putin după ce a părăsit Casa Albă.

„Dacă am făcut-o, este un lucru inteligent... Dacă sunt prietenos cu oamenii, dacă am o relație cu oamenii, acesta este un lucru bun, nu un lucru rău, în ceea ce privește o țară”, a spus el.

În septembrie, SUA au lansat o amplă campanie de reprimare a amestecului Rusiei în alegeri, arătând că Moscova a condus o campanie de propagandă intensă pentru a reduce sprijinul pentru Ucraina și pentru a influența votul din noiembrie în favoarea lui Trump.

Podcastul realizat de Patrick Bet-David cu Donald Trump poate fi urmărit mai jos:



 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.